Min datter på knap 8 år småtisser i bukserne

Min datter på knap 8 år småtisser i bukserne

Hej Janne.

Jeg blev meget interesseret i at få gode råd af dig, efter jeg læste: VORES TVILLING PÅ 8 ÅR ER IKKE RENLIG fra Helle.

Jeg har en skøn pige på næsten 8 år, der også småtisser i bukserne. Hun gør det hver dag, og man kan tydeligt lugte det, selv om det "bare" er småtisseri. Det har stået på stort set altid.

Hun fik en lillesøster samtidig med, at hendes far på en meget lidt omsorgsfuld måde - set fra min synsvinkel - krævede, at hun blev renlig. Jeg fik selvfølgelig sagt fra, og vi ventede til senere, men hun har aldrig været 100% fri for tisseriet - og ligesom Helles søn vil min pige heller ikke tale om det mere, og jeg vasker, osv, og hun siger nu, at sådan har hun jo altid været.

Specielt i børnehaven led hun også af forstoppelse, som gav uheld i bukserne - hvilket nu er meget sjældent.

Hun klager stadig over, at hendes far bliver meget vred, når hun tisser i bukserne - jeg er blevet skilt fra ham - men tisseriet er lige så meget hos mig, hvor hun er primært - på nær hver anden weekend, hvor hun er hos sin far.

Du skriver noget om dét, at få en lillesøster samtidig med, at man kræver, barnet skal blive renligt?

Jeg tænker meget over at give hende opmærksomhed og alenetid. Da jeg er alene med pigerne, virker det som et evigt ønske, som jeg ihærdigt forsøger at leve op til, samt nye ansvarsområder/ muligheder specielt for hende.

Hun har ytret, at den yngste har det lettest og lignende, og jeg vil meget, meget gerne undgå, at hun skal føle for stort ansvar.

Hun er ikke glad for skolen, hun virker på nogle måder lidt yngre, mere til leg osv, samtidig med, at hun måske er en af de dygtigste, og klager over larm og lignende. Jeg er i fuld gang med at finde en ny skole til hende, men tisseriet stammer fra langt tilbage. På mange måder startede det samtidig med, at hendes far ikke ønskede at være en del af familien mere og blev vred og irritabel - men hvordan jeg bryder mønstret og får givet hende selvværd og tro på sig selv, vil jeg gerne høre din mening om.

Bh Tanni


SVAR

Kære Tanni,

min allerførste overvejelse efter at have læst dit brev handler om den kropslige side af problemet. Så: Er hun blevet undersøgt af kvalificerede læger? Du skriver ikke noget om det, så jeg gentager lige, hvad du nok har læst i det gamle brevkassesvar.

Inkontinens kan behandles

Der kan være følgende helt fysiske grunde til, at din datter ikke kan holde tæt - lider af inkontinens, som det faglige udtryk er:

  • Nogle børn kan ikke styre deres tisseri, fordi de mangler et bestemt hormon.
  • Nogle børn har overhørt deres trang til at tisse så længe, at de ikke reagerer på den, som de skulle.
  • Nogle børn har endnu ikke udviklet den blæremuskulatur, som er nødvendig for at kunne styre tisseriet.
  • Nogle børn drypper som følge af blærebetændelse.
  • Nogle børn har et forsnævret urinrør.
  • Nogle børn tisser i bukserne af en psykologisk, følelsesmæssig grund.
  • Nogle børn har udviklet en dårlig vane.

 

Der er sikkert flere muligheder. Hvis ikke din datter er blevet undersøgt, vil jeg foreslå dig, at du hurtigt tager hende med til jeres læge, som kan sende hende videre til en relevant inkontinensklinik for børn.

Kontinensforeningens hjemmeside kan du læse lidt om inkontinens hos børn (følg linket) og både her og på sundhed.dk kan du finde oversigter over forskellige klinikker og se, om der findes en i nærheden af, hvor du bor. Din læge kender sikkert den nærmeste klinik.

Tisseriet er en følelsesmæssig reaktion?

Det, du fortæller mig om din store datter, får mig ikke til at tro, at der er nogen umiddelbar sammenhæng mellem din datters inkontinens og hendes lillesøsters fødsel. Det er snarere muligt, at der er en forbindelse til skilsmissen, og den kan handle om både sorg og vrede - og noget med at gøre sig yngre, end hun er (- som du nævner) i et ubevidst forsøg på at slippe for at håndtere noget, som var for uoverkommeligt for hende - a la: 'Jeg er så lille, så jeg må godt ikke kunne finde ud af det.'

Tisseriet kan også være en trodsig protest - far bliver åbenbart stadig vred, når hun tisser i bukserne.

Men ærligt talt mener jeg snarere, at der er et eller andet fysisk, som hos din store datter ikke fungerer, som det burde, og som kan 'repareres'. For lille blære, noget med hendes urinrør - eller at hun har fået lavet rod i det signalsystem, som burde fortælle hende, at nu er det tid at gå på toilettet.

Gevinst?

Du kan overveje, om hun får en eller anden form for gevinst ud af at være utæt - en gevinst, som er større end den ulempe, hun sandsynligvis oplever fra sine kammerater, som også kan lugte, at hun lugter af tis. (Bliver hun drillet?) Du skriver ikke noget om det, men måske er det grunden til, at hun ikke er glad for skolen.)

Får hun særlig opmærksomhed eller omsorg fra dig? Får hun mere nyt tøj eller særlige privilegier? Jeg læser af dit brev, at hun er opmærksom på, om hun og lillesøster får lige meget, så måske skaffer hun sig via tisseriet noget specielt - noget, som lillesøster ikke får.

Jeg er i øvrigt overbevist om, at læger med forstand på børns inkontinens også kender til psykologiske årsager til utætheden og kan og vil hjælpe, hvis de mener, at den slags er baggrund for din datters problem.

Du spørger mig om, hvordan du bærer dig ad med at give hende selvværd og tro på sig selv. Jeg ved for lidt om jer til at kunne give dig præcise forslag. Du kan læse det generelle, jeg skriver her: Selvværd er det helt centrale - eller du kan skrive igen og give mig nogle flere informationer. Måske vil du have glæde af at læse min lille bog: Genvej til gladere børn som handler om børn og selvværd. Den kan bl.a. lånes på biblioteket.

Venlig hilsen

Janne Hejgaard

 [i]     /foraeldre/brevkasse-klumme/brevkasse/2010/marts/vores-tvilling-paa-8-aar-er-ikke-renlig/

[ii]    http://www.kontinens.dk/blog/dag-urininkontinens-hos-brn.html

[iii]   https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/sundhedstilbud/?PageSize=10&SearchProfile=SOFT&action=Search&SearchTerm=inkontinens+b%C3%B8rn&InformationskategoriId=0&Region=0&Udbyder=0

[iv]    /foraeldre/brevkasse-klumme/janne-hejgaards-nyttige-raad/selvvaerd-er-det-helt-centrale/

[v]     https://www.paedagogiskbogklub.dk/shop/pbk/hejgaard--janne-genvej-til-gladere-boern

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk