Hvor meget calcium skal dit barn have?

Af Katrine Langvad, konsulent i Afdeling for Ernæring, Landbrug & Fødevarer, BSc Global Nutrition & Health - Oprettet 19/3 2019

Får dit barn dækket sit behov for calcium? Ved du, hvor meget calcium dit barn skal have hver dag – og hvordan du som forælder kan sikre, at dit barns calciumbehov bliver dækket gennem mad og drikke? Er du i tvivl om dette, så bliv klogere her på dit barns behov for calcium.

Hvor meget calcium skal mit barn have?

De Nordiske Næringsstofsanbefalinger siger, at børn fra 6-9 år får 700 mg calcium dagligt, og at børn og teenagere i alderen 10-17 år får 900 mg calcium dagligt. Voksne skal have 800 mg calcium dagligt. At børn og teenagere på 10-17 år skal have mere calcium skyldes, at voksealderen for alvor sætter ind i de år. Læs mere om de Nordiske Næringsstofsanbefalinger på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Hvordan får mit barn calcium nok hver dag?

Hvad skal jeg give mit barn at spise og drikke, så det får nok calcium? Det kan være svært at finde ud af hvad og hvor meget af forskellige mad- og drikkevarer, børn skal have for at få nok calcium. Så her får du et par eksempler.

700 mg calcium, som er den mængde, børn mellem 6 og 9 år helst skal have hver dag, giver vi et eksempel på nedenfor.

ET BARN PÅ 6-9 ÅR SKAL HAVE 700 MG CALCIUM HVER DAG.

Det kan for eksempel fordele sig således:

Mad-/drikkevare Calcium (mg)
150 ml yoghurt 200 mg
50 g havregryn 90 mg
10 mandler 25,6 mg
1 skive rugbrød 5,1 mg
200 ml minimælk 248 mg
1 skive ost 137 mg
30 g kogt broccoli 16 mg
30 g grønne bønner 15,78 mg
I alt 739,48 mg

Mængderne af fødevarerne er beregnet ud fra DTU Fødevareinstituttets Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer og calciumindholdet er beregnet ud fra DTU Fødevareinstituttets fødevaredatabase Frida. 

BØRN OG TEENAGERE 10-17 ÅR SKAL HAVE 900 MG CALCIUM DAGLIGT.

Det kan for eksempel fordele sig således:

Mad-/drikkevare Calcium (mg)
200 ml yoghurt 292 mg
50 g havregryn 26,5 mg
10 mandler 25,6 mg
2 skiver rugbrød 10,2 mg
200 ml minimælk 248 mg
1 grovbolle 31,74 mg
1 skive ost 137 mg
30 g rå broccoli 13,26 mg
30 g grønne bønner 15,78 mg
1 l vand 120 mg
I alt 920,08 mg

Mængderne af fødevarerne er beregnet ud fra DTU Fødevareinstituttets Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer og calciumindholdet er beregnet ud fra DTU Fødevareinstituttets fødevaredatabase Frida. 

Læs mere om hvor meget calcium, der er i forskellige mad- og drikkevarer

Mejeriprodukter, såsom mælk og ost, hjælper dit barn godt på vej til at få den anbefalede daglige mængde calcium. 

Ca. 250 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Desuden er ca. 20 g ost (1 skive) om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Hvis du ikke spiser ost, skal du i stedet spise 100 ml mælk eller mælkeprodukt. Læs mere om mælk og mejeriprodukter på Fødevarestyrelsens hjemmeside her

HVAD ER CALCIUM?

Calcium, også kaldet kalk, er det næringsstof, der findes allermest af i kroppen. Når vi bliver født, indeholder skelettet cirka 30 gram calcium. 20 år senere, når vi er færdige med at vokse, har vi mere end et kilo calcium i skelettet. Det betyder, at vi i gennemsnit indbygger 150 mg calcium i knoglerne hver dag. Som et af kroppens essentielle næringsstoffer er calcium nødvendigt for opbygning og vedligeholdelse af knogler. Det gælder især for børn og teenagere i voksealderen, hvor knoglerne vokser og skal styrkes. Det er her, vi grundlægger vores knoglestyrke for resten af livet. Derfor er det vigtigt at sørge for, at dit barn får tilstrækkeligt med calcium i kosten.

Fordel mælkeprodukter henover dagen

Når det drejer sig om børn, kan det være godt at fordele indtaget af mælkeprodukter hen over dagen. Børn kan have svært ved at drikke den fulde mængde på en gang, og det er vigtigt at sørge for, at barnet ikke drikker sig mæt i mælk og springer over et måltid. 

FØDEVARESTYRELSEN ANGIVER, AT

"Ca. 250 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Desuden er ca. 20 g ost (1 skive) om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Hvis du ikke spiser ost, skal du i stedet spise 100 ml mælk eller mælkeprodukt."

SUNDHEDSSTYRELSEN SIGER

En passende mængde mælk og mælkeprodukter for et barn omkring et-årsalderen er 3½ dl til ½ liter om dagen. Ikke mere, for så kan mælken tage plads op for anden mad, der bidrager med andre vigtige næringsstoffer.

Drikkevand og calcium

Det er også vigtigt at få vand i løbet af dagen, men spørgsmålet er, om man kan få calcium nok fra vand alene. Det korte svar er nej. Vand indeholder calcium, men i meget varierende mængder. Gennemsnitsværdien ligger på omkring 12 mg calcium per 100 ml vand, hvilket svarer til et indtag på 120 mg calcium, hvis man drikker 1 liter vand om dagen. Der er således et stykke vej til at få de 700 eller 900 mg.

Apropos drikkevarer og næring. Læs her om forskellen på komælk og plantedrikke, når det kommer til næringsstoffer

FØDEVARESTYRELSEN SIGER

De fedtfattige mælkeprodukter som kærne-, skummet- eller minimælk tæller også med i det daglige væskeindtag. Mejeriprodukter, som mælk, syrnede mælkeprodukter og ost, indeholder både protein og forskellige vitaminer og mineraler, fx vitamin B2, vitamin B12, fosfor, jod og calcium (kalk). Calcium er vigtig for bl.a. knogler og tænder. Ca. 250 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Desuden er ca. 20 g ost (1 skive) om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Hvis du ikke spiser ost, skal du i stedet spise 100 ml mælk eller mælkeprodukt.