Hvorfor drikke skolemælk og ikke plantedrik?

Af Katrine Langvad, konsulent i Afdeling for Ernæring, Landbrug & Fødevarer, BSc Global Nutrition & Health - Oprettet 19/3 2019 - senest opdateret 29/8 2021

Har du overvejet, om dit barn skal have plantedrik, for eksempel risdrik, soyadrik eller mandeldrik, i stedet for mælk? Er du i tvivl, om det er et alternativ til mælk?

Som forælder kan det være svært at navigere i hvilke drikkevarer, der er gode for dit barn. Udbuddet er stort, og det kan være svært at afgøre, hvad der er det bedste valg. Nogle drikkevarer gemmer på mere sukker, end de fleste regner med, mens andre indeholder vigtige næringsstoffer, som man ikke tænker over. 

Læs mere om børns behov for calcium 

Hvad bidrager skolemælk med af næring?

Drikker dit barn (6-9 år) mælk hver dag, for eksempel i form af en skolemælk, får det tæt på halvdelen (43 %) af den anbefalede mængde calcium på 700 mg. Mælk bidrager dog med mere end blot calcium. Mælken indeholder også andre vigtige næringsstoffer såsom​ protein, fosfor, vitamin B12 og vitamin B2. 

Fødevarestyrelsen skriver om plantedrikke: "Selvom de i daglig tale kaldes "mandelmælk", ”sojamælk”, ”rismælk”, ”havremælk” mv., har produkterne ikke noget med mælk at gøre, og deres sammensætning er meget forskellig fra mælk". Læs evt. mere om emnet på 'Alt om kost' her.

​Det skyldes, at de plantebaserede drikke såsom soja-, havre-, ris- og mandeldrik indeholder langt færre næringsstoffer end komælk, herunder især calcium (med mindre produktet er beriget) og for langt de fleste også en mindre mængde protein. Nogle producenter tilsætter dog calcium til plantedrikkene. Det kan betyde, at mængden af calcium kommer op på samme niveau som det naturlige calcium i mælk, dog skal man stadig være opmærksom på, at produktet mangler mælkens andre gode næringsstoffer. 

Næringsindhold i en skolemælk (minimælk) vs, soja-, havre-, mandel- og risdrik

I tabellen nedenfor kan du se næringsindholdet i en skolemælk (minimælk) holdt op mod soja-, havre-, mandel- og risdrik.  Med mindre der er tilføjet tilstrækkeligt med calcium til de plantebaserede drikke indeholder mælk mest calcium.

Indhold pr. 250 ml Calcium (mg) Protein (g) Kulhydrat (g)
Skolemælk 310 8,8 12
Sojadrik (ikke beriget) 25 8,5 12,5
Sojadrik (tilsat calcium) 187,5 9 8,25
Havredrik (ikke beriget) 17,5 1,5 24
Havredrik (tilsat calcium) 315 1,5 17,75
Mandeldrik (ikke beriget) 22,5 2 14,50
Risdrik (ikke beriget) 5 0,25 25,75
Risdrik (beriget) 210 0,25 28,5

Tallene er baseret på Frida/Fødevaredata version 3, DTU Fødevareinstituttet

Forskel på kvalitet af protein

Derudover indeholder en skolemælk 8,5 gram protein. Det er et væsentlig højere indhold end havredrik, mandeldrik og risdrik.

Sojadrik indeholder ca. samme mængde protein som mælk, men man skal være opmærksom på, at der er forskel på proteinkvaliteten. Proteinkvalitet handler om proteinets sammensætning af aminosyrer. Jo flere aminosyrer der er tilgængelige i en fødevare og jo højere koncentration af vigtige aminosyrer, desto højere er proteinkvaliteten.

Proteiner er opbygget af tyve forskellige aminosyrer, som udgør en slags mindre byggesten. Nogle aminosyrer kan kroppen selv producere, mens en række aminosyrer skal tilføres via kosten. De aminosyrer, som kroppen ikke selv kan danne, kaldes essentielle aminosyrer. En fødevares proteinkvalitet afgøres af sammensætningen af og især indholdet af de essentielle aminosyrer.

Sundhed.dk skriver: "Animalske produkter som kød, fjerkræ, fisk, æg og mejeriprodukter har en høj proteinkvalitet. Animalske produkter har en proteinkvalitet mellem 90-100 % af den ønskede sammensætning og mængde af de essentielle aminosyrer. [...] Proteinkvalitet er vigtig, hvis kosten er ensidig og flere fødevaregrupper udelukkes fra kosten fx vegansk kost. Omvendt hvis du spiser en sund og varieret kost, så får du let alle de aminosyrer, kroppen har brug for." Kilde: Sundhed.dk. Afsnit om protein 

Flere plantedrikke indeholder sukker

Hvis du vælger plantedrikke til dit barn, skal du også være opmærksom på, at flere af de plantebaserede drikke indeholder tilsat sukker. Det kan fx være i form af raffineret sukker, rørsukker eller sirup. Afhængig af mærke indeholder fx mandeldrik mellem 1,9 gram og 3 gram tilsat sukker. Disse sukkerarter omtales typisk som tomme kalorier da de ikke tilfører vigtige næringsstoffer, men derimod kun ekstra energi til dit barn.

Mælk indeholder mælkesukker (laktose) som er naturligt forekommende sukker ligesom frugt indeholder frugtsukker (fruktose). Udover mælkens naturlige sukkerindhold (laktose) indeholder mælk også vitaminer og mineraler, som fx calcium, fosfor, vitamin B12 og vitamin B2.  

Vær opmærksom på arsen i risdrik

Ris og risprodukter indeholder uorganisk arsen. Studier har vist, at et højt indtag af arsen kan give en øget risiko for kræft. Du kan læse mere om dette på Fødevarestyrelsen hjemmeside.

Det gælder både for børn og voksne, men da børn spiser mere i forhold til deres lille kropsvægt, kan deres indtag af arsen blive relativt højere end voksnes. Derfor fraråder Fødevarestyrelsen, at børn får risdrik og riskiks. Ris og andre risprodukter kan stadig indgå som en del af kosten, men det anbefales at variere kosten og fx sørge for, at barnet ikke får risbaseret grød hver dag.

Soja bør tidligst anvendes fra 2-årsalderen

Sojadrik har nogenlunde samme proteinindhold som komælk, men et lavere naturligt indhold af vitaminer og mineraler. Derudover indeholder soja mange isoflavoner, hvilket er stoffer med østrogenlignende virkninger. Der er endnu ikke klarhed i forhold til effekten af et højt indtag af disse stoffer i den tidlige barndom. Derfor fraråder Fødevarestyrelsen, at sojadrik gives til børn under 2 år. Læs mere om dette på Fødevarestyrelsens hjemmeside.