Tips til, hvordan I skaber en god madkultur i klassen

Helle Brønnum Carlsen

Som forældre i klassen kan I være med til at skabe en god madkultur for jeres børn. Det kan I blandt andet gøre ved at drøfte forskellige emner. Vi har samlet ti forslag til, hvordan I kan tale om madkulturen i forældregruppen.

  1. Fødselsdage og hvad der serveres. Der skal være forskel på hverdag og fest, men sørg for at børnene får noget sundt og mættende at spise, inden det søde serveres. Og kage er efter min mening bedre end slik.
  2. Madpakker og rammer for, hvad man gør. Lav input til 10 spiseregler, som eleverne udfærdiger sammen med lærerne i skolen: At sidde ned og spise – hvornår begynder man – hvornår må man rejse sig – hvem taler man med -  ikke råbe – hvordan holder man bordskik osv.
  3. En fælles holdning til, hvordan børn skal behandle mad både ved bordet, og når det evt. skal kasseres. Stop madspild er også at sige hjemme, at man ikke kan lide pølsemaden, så den ophører med at komme i madkassen
  4. Snakke om i fællesskab at melde jeres børn til evt. madaktiviteter på skolen eller organisere legegrupper, hvor madlavning kan være en aktivitet
  5. I kan også mødes i spisegrupper og spise dejlig sund mad og lære hinanden at kende
  6. Drøft, om jeres børn kan gå på en kogeskole i nærheden som en fælles fritidsaktivitet
  7. Hvis ikke skolen har en frugtordning, kan I som forældre i en klasse godt lave en, hvor I skiftes til at medbringe 2-3 kg frugt og lade den indgå i en fælles frugtkurv som en del af klassens sunde og glade madkultur
  8. Køb et køleskab, hvis ikke skolen tilbyder et – i ”min” klasse har vi et, som følger os på 6. år
  9. Aftal i klassen at gøre gode drikkevaner uden sukker til en fest. Bliv enige om, at ingen tager saft med i drikkedunken, men kun vand
  10. Tal med lærerne, om klassen kan lave deres egen kogebog – som aktivitet der inddrager både dansk, matematik, it, billedkunst, naturfag og naturligvis, på sigt, madkundskab