Efter skole: Pustetid

Helle Brønnum Carlsen og Adam Breum

Det er ofte meget trætte børn, der kommer hjem fra en lang skoledag, og dit barn har derfor brug for lidt mad og drikke, og det, jeg (Helle), kalder "pustetid".

Pustetid er ikke bare noget, du altid kan finde ud af at have. Vi påvirkes alle af de mange tilbud, der konstant tilbyder sig på telefonen, skærmen, tv osv., så vi skal faktisk til at lære at puste ud. I min klasse laver vi nogle gange 5 minutters "se ud i luften-øvelse". Det er en af de svære øvelser, for vi er ikke gode til det, i det samfund vi lever i. Men det virker, og børnene beder ofte om at få den, når de først har mærket, hvor godt det er.

Rammen kan være at lægge sig på gulvet og strække ud, evt. med en blød bog under hovedet. Øvelsen får ro og velvære til at brede sig i kroppen og tømmer hovedet for tanker, så dagens oplevelser nemmere kan bearbejdes senere. Du kan også lave øvelsen "se ud af vinduet" – evt. for at tælle, hvor mange fugle, der flyver forbi eller lignende. Det er en god ide, hvis du selv gør det samme, fordi det skaber nærvær og ro i familien. Og du har sikkert også glæde af det.

Hvordan spørger jeg ind til skoledagen?

Undgå at krydsforhøre dit barn, når du henter det fra skole, og regn med at alt er i orden, hvis det spiser, sover og virker veltilpas. Nogle børn har bare ikke lyst til at snakke om skoledagen, så snart de kommer hjem. Men vær altid aktiv interesseret og stil åbne, konkrete spørgsmål, når barnet er klar til det. Giv opmærksomhed også til de små banale ting, dit barn fortæller, så det det ikke oplever sig nødsaget til at dramatisere eller tale om problemer for at få din opmærksomhed.