Aftenmåltidet som snakketid

Helle Brønnum Carlsen og Adam Breum

Det er en god idé at bruge aftensmåltidet til at tale om det, dit barn kan tumle med. På det tidspunkt har du forhåbentlig selv overskud til at være nærværende. Her kan dit barn også lære, hvad der virker godt i sociale sammenhænge. I kan jo øve jer ved middagsbordet i, hvordan man lytter til hinanden og fremmer en samtale, der inddrager alle.

Og måltider kan noget særligt. De kan samle og styrke fællesskaber, men de kan også det modsatte, så det gælder om at bruge det fælles måltid godt. I Danmark er det fælles måltid næsten altid aftensmåltidet, og det er her hele familien, stor som lille, kan få fortalt hinanden om dagens forløb.

 

Som et kuriosum kan jeg fortælle, at jeg som lærer i stigende grad oplever, at teenagebørn beklager sig til mig over, at deres forældre befinder sig på Facebook eller i et andet virtuelt univers under aftensmåltidet. De savner med andre ord nærværende forældre.

Adam Breum

I skolen har vi noget der hedder måltidslære – den kan I også bruge hjemme. Lav nogle få gode regler for at skabe ro omkring bordet. For eksempel at alle har tisset af, inden de sætter sig. At ingen begynder at spise, før alle sidder ned, og der bliver sagt værsgo. Og så bliver alle siddende, til der bliver sagt velbekomme, eller de yngste må forlade bordet for at hygge et andet sted (sidstnævnte gælder især, når man har gæster). Mantraet er, at man sidder ned og spiser, taler med normale stemmer og beder om at få rakt det, man skal bruge.

Du kan bruge snakketiden ved måltiderne til at styrke dit barns selvtillid med små opmuntrende ord, uden at få dit barn til at føle sig som verdens centrum, der skal hyldes af alle. På den måde kan du være med til at øve dit barn i at få øje på de gode ting frem for de ”farlige”.  Hvem sidder dit barn ved siden af, og hvordan taler de sammen? Har de fælles interesser? Osv. Invitér skoledagen indenfor i samtalen derhjemme, så flytter hjemmet også lettere med hen i skoledagen og skaber tryghed for dit barn.

Og vi kan altså ikke dy os for at løfte en enkelt pegefinger: Drop tv, smartphones og tablets ved aftensmåltidet. Dit barn vil meget hellere have dit nærvær og din opmærksomhed. Og det vil maden også. Den vane kan du lige så godt indføre med det samme. Læs mere her om at skabe gode medievaner.