Sådan får du dit barn til at spise mere grønt

Helle Brønnum Carlsen

Gør grøntsagerne til centrum i aftensmaden. Lav flere retter med grønt. Det kunne være en koldt salat og en varm mos eller saute af grønt og servér det som hovedrollen i maden. Så kan der være kød/fisk og stivelse til i form af kartofler, ris eller pasta, men det kan også være at grøntsagerne går ind i en salat med linser eller kikærter, der også tæller på grøntsagssiden.

Frist gennem fortællinger

Børn skal inviteres til at spise grønt. Det kommer ikke af sig selv, for det er en omstilling at skulle spise noget med forskellige former og strukturer - og så smager det af rigtig meget. Men det hjælper med historiefortællinger om stærke piger, der spiser spinat eller den lille legomand, der red gennem broccoliskoven og fældede alle træerne, så dit barn må hjælpe ham med at spise dem, hver gang legomanden fælder et træ. Så ryger broccoli”træerne” ind i munden uden problemer, og pludselig er de ikke så afskyvækkende længere. 

En kødfri dag

Den kødfri dag er god for både dig, dit barn og vores klode, og selv om du ikke skal begrunde valget af grøntsager for dit barn med en løftet pegefinger og en dårlig samvittighed, så kan det være en god ide at spise lidt mindre kød. Du kan så fortælle dit barn historier om, at man nogle steder i verden slet ikke spiser kød, enten fordi man ikke vil det af religiøse grunde, eller fordi der ikke er råd til det. Det kan føre til en god snak om ressourcer, der ikke skal ende i en dårlig samvittighed. I stedet for kødet kan du for eksempel bruge andre proteinkilder som tørrede bønner og linser, æg eller ost. Få inspiration til spændende opskrifter her. 

Gør den grønne rejse eksotisk

Kig på andre måder at lave mad på. Den traditionelle danske måde er ikke den bedste, når det kommer til fremme af grøntsagerne. Gør det til en spændende rejse at spise grønt. Du kan lave thailandske grøntsager lynstegt på panden eller en indisk curry med masser af gode krydderier, der får grøntsagerne til smage vidunderligt. Og det er her historien om, at mange hundrede millioner mennesker i Indien ikke spiser kød, kan blive fortalt – og at netop derfor har de opfundet de allerbedste grøntsagsretter. Det er heldigt for dem, at de også har alle de gode krydderier, og dem kan vi i dag også købe i Danmark, så vi også kan spise spændende jorden-rundt-mad med masser af grøntsager.

Lad grøntsagerne skabe velvære med god sovs

Mange elever siger til mig at de ikke kan lide blomkål. Men når vi så laver den med bechamelsovs og gratinerer den i ovnen, spiser de med stor begejstring. Den velkendte fedme fra bechamelsovsen, de kender fra lasagne, gør blomkålen tryggere og mere indbydende, når de smager dem. Det samme gælder, når jeg serverer nye danske asparges. I skolekøkkenet laver vi dem med en sauce mousseline (en hollandaise rørt op med flødeskum), der på ingen måde er fedtvelafballanceret, men den virker som døråbner for, at eleverne lader asparges komme indenfor i deres komfortzone og efterfølgende vil prøve det i andre og mindre fede sammenhænge. De cremede sovser med æg, fløde og mælk er tryllesovser, når det gælder om at åbne den grønne verden for børnene. Og så skal de i øvrigt ikke indgå hver eneste gang derefter, når først verden er åbnet.