Har mit barn laktoseintolerance?
Af Katrine Langvad, konsulent i Afdeling for Ernæring, Landbrug & Fødevarer, BSc Global Nutrition & Health - Oprettet 19/3 2019
Laktoseintolerance er en ubehagelig lidelse, der giver symptomer i form af mavegener. Hvis dit barn lider af laktoseintolerance, er det dog ikke sikkert, at du behøver at fjerne alle mælkeprodukter fra kosten. Hvorfor det er således, kan du læse mere om her.
Hvad vil det sige at have laktoseintolerance?
Laktose, også kaldet mælkesukker, er mælkens naturlige kulhydrat. For at mælkesukkeret kan optages i kroppen, skal det nedbrydes i tyndtarmen. Det sker ved hjælp af enzymet laktase. Hvis dit barn lider af laktoseintolerance, har det en nedsat mængde laktase, eller mangler helt dette enzym. Mælken nedbrydes således ikke som den skal i tyndtarmen, men fortsætter videre til tyktarmen, hvor den nedbrydes af bakterier. Som konsekvens heraf dannes der luftarter, som kan give oppustethed, mavesmerter, luftafgang og diarré.
Hvordan ved jeg, om mit barn er laktoseintolerant?
Symptomerne på laktoseintolerance er hovedsageligt mavegener, som f.eks. rumlen i maven, oppustethed, luftafgang og diarre. Symptomerne kan optræde på forskellige tidspunkter efter dit barn har indtaget mælk eller mælkeprodukter. Der kan gå alt fra 15 minutter til 6 timer, før symptomerne opstår, hvilket i nogle tilfælde gør det svært at udpege laktose som årsag til symptomerne. Derfor skal laktoseintolerance diagnosticeres hos lægen.
I Skandinavien er 3-8 % af befolkningen ramt af laktoseintolerance (link). Laktoseintolerance kan enten være medfødt eller komme senere i livet. Den medfødte intolerance er meget sjælden og ses allerede, når barnet ammes, da modermælk indeholder laktose. Barnet vil i så fald mistrives og have sure afføringer. Laktoseintolerance opstår oftest i to- til fireårsalderen, men kan også komme senere i livet.
Skal man fjerne alle mejeriprodukter, hvis man er laktoseintolerant?
I de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt helt at undgå mejeriprodukter, hvis man har laktoseintolerance, dog skal indtaget begrænses, så det passer til barnets individuelle tolerance. Det anbefales faktisk at indtage lidt laktose for at fremme tolerancen.
Afhængigt af niveauet og typen af tolerance kan de fleste indtage en vis mængde laktose, typisk en daglig mængde på 12-15 g. Et glas mælk på 200 ml indeholder ca. 9-10 g laktose, mens yoghurt og ost indeholder betydeligt mindre, nemlig 5 g i 200 ml yoghurt naturel og ca. 0,001 g i en skive (25 g) danboost. En tommelfingerregel er, at de fleste hårde skæreoste stort set er laktosefrie.
Hvad er der laktose i?
Mælk og mælkeprodukter (yoghurt, skyr, creme fraiche, smør, fløde, ost, mv.) er de typiske fødevarer, der indeholder laktose.
Hvis dit barn har laktoseintolerance, skal du også være opmærksom på, at der kan være mange andre fødevarer, der indeholder laktose. Det kan være fødevarer, der indeholder mælkepulver, f.eks. chokolade samt præfabrikerede fødevarer såsom brød/bagværk, fiskefrikadeller, fiskeboller, pølser, kødpølse, salami eller leverpostej.
Produkter uden laktose
Der findes forskellige laktosefrie produkter på markedet, som f.eks. laktosefri mælk, skyr, ost, hytteost, creme fraiche og yoghurt. Desuden kan man købe laktase-supplementer (det enzym som fordøjer laktose) på apoteker, som kan hjælpe til at fordøje laktose, hvis de indtages på det rette tidspunkt.
Det er vigtigt ikke at forveksle laktoseintolerance med mælkeallergi. Læs om mælkeallergi her.