Tre gode grundprincipper til sund mad

Helle Brønnum Carlsen

Børn spørger mig tit, hvad der er den sundeste mad i verden. Svaret er, at det kan ikke siges så enkelt. Gulerødder og broccoli er sunde, men hvis man ikke spiser andet, går det galt.

Tre gode principper

Der er tre gode råd, du kan have i tankerne, når du hjælper dit barn og familien til at spise sundt.

1. Spis varieret

Man skal spise varieret og noget af både kød, fisk, fuldkornsbrød, fuldkornspasta, ris, kartofler, grøntsager, frugt, æg, fedtstoffer, mælkeprodukter og ost.

2. Spis friskt

Man skal som tommelfingerregel spise mad, der er så frisk som muligt. Altså råvarer, der har sæson og er så lidt forarbejdede som muligt. Æbler er bedre end æblejuice og kartofler bedre end pommes frites.

3. Spis siddende

Man skal sidde ned og spise. Altså afgrænse måltidet og nyde maden, så man bliver bevidst om, hvad og hvor meget man spiser.

Variation er mange ting

Det er en god ide at lave en slags plan for ugens mad, hvis du vil bryde vanetænkningen. Så undgår du også at gribe til færdigkøbte pizzaer for ofte og at servere spaghetti og kødsauce to gange hver uge. Og husk, at grønsager er meget mere end agurk og tomat – dem, der virkelig batter, er knolde og kål. 

Hvis du laver en oversigt over ugens mad, har du også mulighed for at tænke madpakken ind: Laver du rigeligt af fiskefrikadellerne, er der måske til en lækker madpakke næste dag, hvis du bare tilføjer noget grønt og lidt fuldkornsbrød.

Variation kan også styres ved at huske sanserne. Vælg mad med mange farver. Naturen er så viseligt indrettet, at nogle vitaminer knytter sig til de røde og orange farver (A-vitamin i forskellige former), mens flere af B-vitaminerne faktisk følger de stærkt mørkegrønne grøntsager. Det ser flot ud, og grøntsager smager forskelligt, alt efter om de er blade, stængler eller rødder.

Konsistensen er også vigtig. En knasende nød eller mandel indeholder gode fedtstoffer og E-vitaminer, og rå grøntsagsstave er langt mere vitaminholdige end kogte.

Friskhed som tommelfingerregel

Friskheden skal selvfølgelig bruges med fornuft. Det er ikke sådan, at en røget pølse ikke længere er god at spise, men man skal tænke på, hvor meget kemi, der skal til for at fremstille det, man spiser. Mange tilsætningsstoffer har deres berettigelse, for eksempel fordi de forhindrer vækst af bakterier og skimmelsvampe, andre har ikke.

En kort varedeklaration er ofte (men ikke altid) et tegn på, at varen er mindre forarbejdet. Smagen i årstidens frugt og grønt er bedre end i det, der er fløjet jorden rundt - og det samme gælder vitaminindholdet.

Grøntsager, der fryses, mens de er helt friske, bevarer de fleste vitaminer og kan langt hen ad vejen opfattes som friske.

Helle Brønnum Carlsen

Da vi bor højt mod nord, er der visse måneder om året, hvor vi ikke har særlig meget spændende frugt at lade os friste af. Så kan vi jo tænke på, at december er god til citrus fra Sydeuropa, eller at marts er højsæson for mango og ananas i de tropiske egne. Også her kan man smage, at frugterne er høstet i sæsonen.

Ro gør mad til måltider

Rådet om at spise siddende er lidt utraditionelt, men man har fundet ud af, at vi er mindre tilbøjelige til at registrere, hvad vi spiser, og at mæthedsfølelsen bliver mindre, hvis vi går eller laver noget andet, mens vi spiser. 

Derfor skal måltiderne i skolen bevares og have lov at fylde som gode afbræk, hvor både krop og hoved lader op

Helle Brønnum Carlsen

Man nyder maden meget bedre, når man sidder stille og roligt, og måltidet giver mulighed for samvær på andre måder, end når der leges eller læres. 

Hjemme betyder det, at det er vigtigt at finde tiden til at sidde sammen. Hvis alle går til sport indtil klokken 18, er det bedre at spise klokken 19, selv om det er for sent i forhold til sengetiden. Men hellere spise lidt for sent og så sammen, for her kan I også få vendt dagen. Og så skal I måske forsøge ikke at have så mange aktiviteter ude af huset så sent.