Om Skolemælk

Fakta om Skolemælk - Mejeriernes Skolemælksordning

Ca. 55.000 børn får skolemælk via Mejeriernes Skolemælksordning hver dag
1100 skoler, svarende til ca. 70 %, over hele landet er med i skolemælksordningen
Blev startet som pilotprojekt i 1991 og har været permanent siden 1993
Administreres af Mejeriforeningen, der er brancheorganisation for de danske mejerier
Tilbyder foruden skolemælk en række aktiviteter til elever, forældre og lærere

Hvad er formålet med Mejeriernes Skolemælksordning?

Formålet med Mejeriernes Skolemælksordning er at bringe sundhed ind i skolen i bred forstand og gøre en indsats for at give børn sunde mad- og drikkevaner. 

Samtidig er formålet at have en administrativ enkel skolemælksordning, der gør nemt for alle de involverede, det vil sige skoler, grossister, mejerier og forældre, at sikre børnene kold, frisk skolemælk hver dag.

Skolerne vælger selv hvilke typer skolemælk, de vil tilbyde, og står for udbringningen i klasserne, mens Mejeriernes Skolemælksordning varetager det praktiske omkring tilmelding, betaling, abonnement, EU-tilskud, mælketasker, køleskabe, levering, ændringer og sortiment. 

Hvem står bag Mejeriernes Skolemælksordning?

Mejeriernes Skolemælksordning administreres af Mejeriforeningen, der er brancheorganisation for de danske mejerier. 
Læs mere om Mejeriforeningen her

Fra hvilke mejerier kan jeg få skolemælk?

4 mejerier har deres produkter med i skolemælksordningen. Det er Arla, Øllingegaard, Naturmælk og Thise Mejeri.

Det er den enkelte skole, der bestemmer hvilket udvalg, der er på skolen. Øllingegaard, Naturmælk og Thise leverer kun i udvalgte områder af landet.
Se om jeres skole er med og tjek udvalget af skolemælk her

Aktiviteter i Mejeriernes Skolemælksordning

I Mejeriernes Skolemælksordning er der mulighed for at deltage i forskellige aktiviteter og projekter i løbet af året med fokus på sunde kost- og drikkevaner. Aktiviteterne foregår i skolen og hvert år deltager flere hundrede skoler og elever. Mejeriernes Skolemælksordning stiller læringsmaterialer og digitale læringsplatforme til rådighed. Leg og konkurrencer er et vigtig element i projekterne.

Aktiviteterne i Mejeriernes Skolemælksordning er delvist finansieret med støtte fra EU samt fra Mælkeafgiftsfonden. Læs om de forskellige aktiviteter og projekter nedenfor.

EDUTAINMENTHUSET

Edutainmenthuset.dk er en læringsportal, som Mejeriforeningen og Skolemælk står bag. Her kan lærere hente inspiration og materialer til læring og leg i 0.-9. klasse,

PROJEKT SUND SKOLE

I Projekt Sund Skole er der fokus på den sunde madpakke og gode drikkevaner. Forældre bliver aktivt inddraget, eleverne lærer om sundhed gennem sociale, kreative og faglige opgaver og lærerne får stillet en række undervisningsmaterialer til rådighed.
Projekt Sund Skole arbejder med børn i 0.-3. klasse

MADPAKKEDYSTEN

Gennem konkurrencer, quizzer og videoer lærer børn om sund mad med fokus på madpakken.
Børnene deltager i en konkurrence om at lave Danmarks bedste madpakke
Madpakkedysten henvender sig til børn i 0.-3. klasse og deres lærere
Der findes vindere på alle 4 klassetrin

MEJERIERNES SKOLEMÆLKSLEGAT

Mejeriernes Skolemælkslegat uddeles to gange årligt med en samlet pulje på op til 200.000 kr.
Legatet gives til fællesskabs- og sundhedsfremmende aktiviteter
Tidligere er legatet blevet givet til basketkurve og anlæg af en køkkenhave Ansøgninger kan modtage helt op til 5000 kr.

Forældrehåndbogen - Sund & glad skolestart

I forbindelse med skolestarten udgiver Mejeriforeningen Forældrehåndbogen - Sund & glad skolestart. Bogen er skrevet af Helle Brønnum Carlsen og Adam Breum og uddeles til alle forældre, hvis barn starter i 0. klasse. 

I bogen finder du masser af gode råd til både skolestarten og hverdagslivet med skolebørn. Temaer som mobning, klassekultur, medievaner, sund mad til et skolebarn, motion, drikkevaner og børnehaveklassens faglige mål er under kyndig behandling, så du er godt klædt på til at sende dit barn i skole.

Mange andre forældre kan dog også få glæde af bogen og mange af artiklerne er derfor tilgængelige her på skolemælk.dk. Læs artikler fra bogen her

Opskrifter og madpakkeinspiration

På skolemælk.dk finder du inspirerende opskrifter, der passer til børnefamilier.

OPSKRIFTER

Brug for ny inspiration til madpakker eller aftensmad? Mejeriernes Skolemælksordning tilbyder masser af sunde og sjove opskrifter, der egner sig perfekt til madpakken.

Skolemælk.dk

Dit abonnement, konkurrencer, opskrifter og lærerige artikler


Få inspiration til livet med skolebørn

På Skolemælk.dk samler vi viden om børns sundhed, trivsel og udvikling samt inspiration til et godt hverdagsliv med skolebørn. Du kan blandt andet læse om:

 • Skolestart
 • Sund mad til dit skolebarn
 • Motion og bevægelse for et skolebarn
 • Venskaber og klassekultur

Find artikler om skolebørns sundhed, trivsel og udvikling her


Opret og administrér dit abonnement

Det er også på skolemælk.dk, at du styrer dit abonnement på skolemælk. Her kan du blandt andet

 • Bestille mælk
 • Skifte produkt
 • Opdatere betalingsoplysninger
 • Sætte dit abonnement på pause

Opret dig som kunde eller log ind her


Information og materialer til skolerne

Skolerne har deres egen sektion på skolemælk.dk/skoler, hvor de finder nyttige informationer, materialer og hjælp til at håndtere skolemælksordningen.

Find skolernes sider her

 

Skolemælk støtter/samarbejder med....

I Skolemælk støtter og samarbejder vi med forskellige foreninger, aktiviteter og begivenheder, der har et særligt fokus på børn, sundhed og trivsel i forskellige afskygninger. Skolemælk støtter bl.a.:

 • Danske Hospitalsklovne
 • Madskoler
 • Nicolai Aagaard - Baglæns mod Mobning 

DANSKE HOSPITALSKLOVNE

Skolemælk er igen i 2024 Klovnesponsor for Danske Hospitalsklovne. Som Klovnesponsor er vi med til at anerkende og støtte deres fantastiske arbejde. Danske Hospitalsklovne er en forening, der arbejder for at skabe livsglæde og mod hos indlagte børn i Danmark.

MADSKOLER

Skolemælk sponsorerer Madskoler, som er en aktivitet for børn i alderen 8-12 år. Madskoler giver børnene viden om madlavning, kost og motion på en sjov og aktiverende måde.

NICOLAI AAGAARD - BAGLÆNS MOD MOBNING

Skolemælk er sponsor for Nicolai Aagaard, som har opstartet initiativet "Baglæns mod Mobning". I løbet af 2024 vil Nicolai igen gå baglæns rundt i Danmark for på den måde at vende ryggen til mobning.

FODBOLD- OG EVENT

Fodbold- og event tilbyder træning, sportscamps, og fodboldskoler uanset køn, og position, og har fokus på at støtte velgørenhedsorganisationer og socialt udsatte børn med fripladser på vores fodboldskoler, og fodboldcamps. Hos Skolemælk er vi stolte af at være samarbejdspartner for F&E fodboldskoler i 2024, da vi ønsker at se børn få gode oplevelser med udgangspunkt i motion og bevægelse, hvor alle kan være med. Og ligesom dit barn har brug for at være udhvilet og at spise og drikke sundt i løbet af en normal skoledag, så gælder det samme, når man er på fodboldskole.

DIN CAMP

Din Camp arrangerer sommercamps og feriecamps for børn og familier med fokus på sjov samt nye og spændende oplevelser. Siden 2010 har holdet bag Din Camp haft mere end 16.000 glade deltagere afsted på sommercamp. Skolemælk støtter Din Camps FamilieCamp, som er en aktiv familieferie for børn og voksne i Danmark.

Spørgsmål til Mejeriernes Skolemælksordning?

Du er meget velkommen til at kontakte os og høre nærmere om Mejeriernes Skolemælksordning.

Kontakt os her

Vil du studere Mejeriernes Skolemælksordning lidt mere på egen hånd?

Læs de mest stillede spørgsmål og svar her

Læs hvordan et abonnement på skolemælk fungerer