Skab gode medievaner

Helle Brønnum Carlsen og Adam Breum

Digitale medier har åbnet en verden af nye muligheder for læring både i skolen og hjemme, og de giver børn adgang til legekulturen. For de lidt større børn er medierne også et vigtigt bindeled til kammerater og familie. 

Der følger imidlertid også nye udfordringer med. En af dem er risikoen for, at børn sidder for meget stille og bevæger sig for lidt. En anden er ulemperne ved multitasking. Ny forskning (fra Indiana Universitet 2016) viser, at hvis du ofte tjekker din mobiltelefon eller tablet, mens du er sammen med dit barn, kan dit barns evne til at koncentrere sig blive nedsat. Undersøgelsen viste, at de børn, der havde nærværende forældre omkring sig, kunne holde deres koncentration fire gange længere end børn, hvis forældre havde delt opmærksomhed, mens de var sammen med deres barn.

Tips til gode medievaner i familien

Altså, det her er ingen facitliste, men bare nogle snusfornuftige og lavpraktiske råd, der virker for nogen. Ideen er at undgå, at medierne flyder ind over alt hele tiden og blokerer for nærværet.  Hver familie må finde sine egne husregler. Og for at undgå enhver misforståelse: De nye medier er kommet for at blive og rummer fantastiske muligheder.

  • Lav få og enkle regler for dig selv og dit barn
  • Forklar dit barn reglerne, og hvorfor I har dem
  • Vær konsekvent
  • Sæt tid af til din egen mediebrug, så du "indhegner" din brug og ikke tjekker mails, Facebook og sms’er hele tiden. Og sæt din mobil og tablet på lydløs, når dit barn kommer hjem
  • Gør aftensmåltidet til skærm-fri zone
  • Sluk tv, tablets og mobiler en halv til en hel time før barnets sengetid
  • Vær ikke fanatisk: Der skal altid være plads til at tjekke en vigtig besked, du venter på.

Kontakt kundeservice
87 31 21 40

Mandag og onsdag kl. 10.00 - 12.00
Tirsdag og torsdag kl. 13.00 - 15.00
Fredag lukket for telefonisk henvendelse

Er du skole? Kontakt os her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Bliv inspireret til lækre og sunde madpakker og få artikler om skolestart og skoleliv.

Ved tilmelding accepterer du, at du vil modtage elektroniske nyheder på mail, telefon og sms fra Skolemælk.dk med nyheder om Skolemælks produkter, tips, gode råd og relevante artikler om børn, kost og skole. Disse nyhedsbreve kan til enhver tid afmeldes via link i hvert nyhedsbrev.

Du er nu blevet tilmeldt vores nyhedsbrev.

Du opstod en fejl. Prøv venligst igen senere.