Glæde, velvære og gode vaner

Helle Brønnum Carlsen og Adam Breum

Når dit barn begynder i skolen, mærker hele familien forandringen. Med gode vaner og rutiner kan du være med til at gøre den nye fase af familiens liv til en god tid, der bringer glæde og nye oplevelser. 

Glem alt om din egen skoletid. Meget har forandret sig, siden du gik i skole, både indholdet i timerne og den måde børnene er sammen på. Uanset om dit barn har let ved det hele eller har besværligheder undervejs, kan glæden ved at skulle i skole hver dag styrkes af dig og din begejstring. Og rutiner, som forsikrer dit barn om, at der er styr på skoledagen med den pakkede taske, den gode madpakke og diverse legeaftaler, kan skabe en komfort-zone, som langsomt udvider sig fra det trygge hjem til også at inkludere skolen.

Når dit barn skal opbygge tillid til sig selv som skoleelev, kræver det, at du støtter positivt i sprog og holdning. For nylig talte jeg med en forælder, der roste sin drengs skole til skyerne og udtrykte stor glæde over, at han gik på skolen. Drengen stod smilende ved siden af. Jeg spurgte ham så, hvad han allerbedst kunne lide ved skolen. Det hele, lød svaret. Jeg kan simpelthen bare så godt lide at gå i skole. Svaret afspejlede morens glæde.

Helle Brønnum Carlsen

Nye rammer og nye vaner

I skolen skal dit barn møde til en bestemt tid, og du skal måske til at sørge for madpakke. De nye rammer giver mindre fleksible dage og kan i overgangen opleves stressende. Især morgenerne. Midt i det hele skal dit barn være undervisningsparat, det må fx helst ikke falde i staver af træthed, og det er dit ansvar at sørge for det. Med til at sørge for at et barn er undervisningsparat hører at skabe nye gode vaner og systemer for dagligdagen.

Hvor kedeligt det end lyder, er systematik og planlægning noget af det vigtigste at sætte ind med, hvis du gerne vil skabe gode dage og morgener, hvor alle kommer af sted fyldt med gå-på-mod.

Helle Brønnum Carlsen & Adam Breum

Kroppen skal være et dejlig sted at være

Morgenerne er afgørende for at skabe en god kropsfornemmelse. Dit barn skal være udhvilet - også selv om det måske godt kunne sove en time til. Så skal der friskes op med indbydende og sund morgenmad. Og der skal også være tid til, at resten af kroppen får velvære. Et hurtigt bad er godt for nogen – andre tager det om aftenen og oplever, at de falder bedre i søvn efter et bad. Men alle skal lige have lidt vand i ansigtet, friseres, gå på toilettet og børste tænder, så følelsen af at være ren og vellugtende er en del af det velvære, dit barn går ud af døren med.