Min dreng på 10 år bider i tøjet

Min dreng på 10 år bider i tøjet

Hej Janne,

Nu har jeg læst artiklen omkring en 6-årig dreng, der bider i tøjet. Det er en rigtig fin artikel, men hvad hvis det drejer sig om en dreng på 10 år, som gør det samme. Jeg kan godt se, at det har noget at gøre med tryghed/ usikkerhed og ind i mellem også med koncentration. Men hvad gør man, når det drejer sig om en så stor dreng, jeg er sikker på, det ikke hjælper at have en klud om halsen, og det tror jeg heller ikke, han ville syntes om i den alder.

Det sker gerne i skolen.

Hilsen den bekymrede


SVAR

Kære bekymrede,

at tygge på sit tøj er en nervøs uvane - sådan som jeg også skrev i det svar, du refererer til. ( Vores dreng på 6 år tygger på kanten af sin trøje). Jeg kan også kalde det et symptom, som fortæller om en eller anden form for usikkerhed. At tygge på sit tøj kan let have den samme trøst-funktion, som det har for et lille barn at have en sut i munden.

Hvor, hvornår, hvorfor mon?

Du fortæller mig ikke, hvornår det er, din dreng bider i sit tøj, ud over, at det gerne er i skolen, det sker. Jeg ville gerne vide mere præcist, hvornår det sker - altså under hvilke omstændigheder, din søn får brug for at tygge på sit tøj. Er det fx i nogle bestemte fag? Er det hver dag, eller i perioder? Er det lige før spisepausen, hvor han er sulten, eller sidst på dagen, når han er træt? Har det stået på længe, eller er det noget nyt?

Jeg kunne svare mere præcist, hvis jeg vidste mere af den slags.

Gætte på grunden

Mit forslag til dig nu må være det generelle, at du kan overveje, hvad din drengs usikkerhed mon fortæller om. Den kan handle om at være bange for ikke at være fagligt dygtig nok. Den kan fortælle om ikke at være tryg i kammeratgruppen. Den kan fortælle om noget helt tredje, som jeg ikke har mulighed for at gætte på - men det har du. Du kender din dreng.

Husk, at du ikke kan spørge ham direkte. Han er sandsynligvis ikke bevidst om sine bevæggrunde, og det er også muligt, at han er flov over at bide i sit tøj, fordi det er for babyagtigt - og så vil han sandsynligvis ikke snakke om det.

Men du kan prøve at gætte, og når du så finder en mulig forklaring - ja, så er det her, du på en eller anden måde må handle. Måske skal han have støtte til at finde ud af matematikken - eller til at læse, stave, springe højdespring - eller noget helt fjerde. Måske har han problemer med kammeraterne, måske oplever han sig udenfor eller bliver ligefrem mobbet. I så fald må du have fat i hans lærere og tale med dem. Jeg kan desværre kun skyde med spredehagl.

Husk: bideriet er symptomet

Det vigtige er at huske, at bideriet højst sandsynligt er et symptom, og at det ikke hjælper at bruge energi på det. Brug din energi på den bagved liggende grund til, at han bider i sit tøj. Find frem til det behov, som din dreng - noget hjælpeløst - prøver at møde/ opfylde ved at bide i sit tøj. Hvis han kan lære en anden måde at få behovet opfyldt på, en, som oven i købet virker - ja, så er der ikke længere grund til at bide i tøjet, og så holder han op - med mindre uvanen sidder for dybt i ham. Men uvaner kan ændres på, selv om det somme tider kræver en vis indsats. Behov bliver først anderledes, når de bliver opfyldt.

Skriv til mig og giv mig nogle detaljer, hvis du ønsker et mere præcist svar.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk