Elever fra fire skoler jublede over madpakkesejr

24. april 2018

I 800 0.-3. klasser over hele landet har madpakker og spisefrikvarter fyldt væsentligt mere på skoleskemaet den seneste måneds tid, end det plejer. Med udgangspunkt i Madpakkedysten - et gratis undervisningsmateriale fra Mejeriernes Skolemælksordning - har klasserne kæmpet om at sammensætte Danmarks bedste madpakke, og nu er de fire vinderskoler fundet.

– Klassen lavede en elevatorsandwich, frugttallerken, rugbrødsmadder og en wrap. Eleverne har også tegnet, hvad de gerne vil have i deres madpakke, og hvad der skal være i mad, for at den er sund, siger Cecilie Traulsen klasselærer i 1.a fra Brønshøj Skole. 

Også i 3.X på Vestskolen-Vestmarken i Odder er klasselæreren begejstret over at have deltaget i projektet.

- Madpakkedysten har været utrolig givende for klassen at arbejde med. Dels fordi børnene er blevet klogere på, hvad en sund madpakke skal indeholde alt imens, de har taget aktiv del i læringsprocessen. Og dels fordi det har været med til at samle klassen og styrke fællesskabet, fortæller Lene Høj Jensen klasselærer i 3.x på Vestskolen - Vestmarken i Odder.

DR ULTRA var med, da 1.A fra Brønshøj Skole fik at vide, at de havde vundet. Se med her.

 

Børn får viden om sund og god mad

Madpakkedysten skal klæde elever i indskolingen på med viden om sundhed og ernæring, alt imens de har det sjovt. I et online univers spækket med videoer, quizzer og viden om mad har kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang og hendes sjove makker Sylvester guidet eleverne rundt i en verden af "læring om næring". Mere end 800 skoleklasser har deltaget, og det er mere end dobbelt så mange som ved sidste års Madpakkedyst.

-Vi er meget tilfredse med, at undervisningsmaterialerne når så bredt ud. Dels betyder det jo, at skolerne kan bruge formatet, men vigtigst af alt, at endnu flere børn får mere viden om god og sund kost, siger Louise Poulsen, projektleder ved Mejeriforeningens Skolemælksordning.

Se også hvordan eleverne på Hobrovejens Skole tog imod budskabet om, at de havde vundet for bedste madpakke i en 0.klasse eller da det stod klart for 2.F fra Skovvejens Skole i Mørkøv, at de havde lavet en af landets bedste madpakker.

Regler gør spisepausen rar

Det er ikke kun maden, eleverne har arbejdet med i årets Madpakkedyst. Selve spisepausen har også været et omdrejningspunkt i undervisningsmaterialet. Her har eleverne formuleret regler for, hvordan man gør pausen til et rart sted at være, hvor man for eksempel ikke peger fingre af andres madpakker. Det er der ifølge Louise Poulsen en helt klar årsag til:

-Spisepausen er vigtig for det sociale samvær blandt børnene, men mange steder kan det være en lidt hektisk affære, og derfor har vi valgt at sætte ekstra fokus på, hvordan man som klassekammerater skaber de gode rammer for en hyggelig spisepause, fortæller Louise Poulsen.

Klasserne har blandt andet formuleret deres egne spisekvartersregler, og det har ifølge Louise Poulsen givet anledning til en god dialog og engagement blandt eleverne:

-Når børnene er med til at bestemme og sætte ord på regler, tager de langt mere ejerskab. De husker hinanden på, hvad de har aftalt, og på den måde bliver det et fælles projekt, siger Louise Poulsen.

 

Opskriften på en vindermadpakke

På skolen i Brønshøj lyder opskriften på Danmarks allerlækreste madpakke, der udløser en tur på restaurant for hele klassen, således:

  • En makral-i-tomat-mad formet som et hjerte på rugbrød med grønt
  • En avocadomad på rugbrød med rød perberfrugt
  • Gnavegrønt med et par kyllingedeller
  • Wrap med grønt

I Odder udløste denne madpakke 'den gyldne madpakkepokal'

  • Lakserugbrød
  • Kyllingesandwich med avokado og bacon 
  • Gnavegrønt, humus, tomatpesto, pita chips, nødder og frugtstav 
  • Pærepindsvin, banandelfin og oliven 

Vinderskolerne blev
0.B fra Hobrovejens Skole i Randers
1.A fra Brønshøj Skole i Brønshøj
2.F fra Skovvejens Skole i Mørkøv 
3.X fra Vestskolen - Vestermarken i Odder

Præmien til klasserne
Ud over et restaurantbesøg efter eget valg vandt hver klasse 'den gyldne madpakkepokal' og T-shirts til alle eleverne.