Sukkeret fylder ikke på Skovbakkeskolen

0-sukkerpolitik blev efter startskepsis hurtigt hverdag på Skovbakkeskolen i Odder.

Skovbakkeskolen i Odder ligner ved første øjekast de fleste andre folkeskoler i Danmark. En gammel hovedbygning og så ellers knopskud af nyere tilbygninger. 65 lærer og godt 600 elever uden større sociale problemområder. På et enkelt område skiller skolen sig dog ud sammen med de øvrige skoler og institutioner for børn i Odder Kommune. Der er 0-sukker-politik. Sådan har det været siden 2008. Så selvom jul, fødselsdage eller andet spændende står for døren, så er der hverken kager, sodavand eller flødeboller.  

Kanel snegle forsvandt

"Vi tænker egentlig ikke over det længere. Da det lige blev indført, var vi nok lidt skeptiske og tænkte, at det kunne vi og forældrene godt selv håndtere, for vi syntes egentlig ikke, at vi havde noget større problem" forklarer skoleleder Jette Nauntoft. Forældre og børn var ligeledes meget skeptiske, da kommunen gennemførte politikken,. 

"Det var nok også fordi det var så nemt lige at fejre barnets fødselsdag med lidt slik eller flødeboller. Det kræver lidt mere fantasi i dag," siger Gitte Bisbo, der er administrativ leder. Største problem opstod i Skolefritidsordningen, hvor man tidligere fast havde forældrekaffe med friskbagte kanelsnegle.

"Det syntes forældrene godt nok var irriterende - og der er nok heller ikke nogen, der er døde af en kanelsnegl.  Men vi fandt en anden model med boller, som løste problemet," forklarer Gitte Bisbo. 

Skolen bruger i det hele taget ikke meget energi på kostdiskussionerne - ej heller til at profilere skolen overfor omverdenen.

"Vi adskiller os jo ikke fra de andre skoler i kommunen på dette punkt, så vi gør nok mere ud af at forklare, hvordan vi eksempelvis prøver at gøre en særlig indsats omkring børnenes bevægelse i hverdagen," siger Gitte Bisbo

Popcorn er tilladt

De to skoleledere er dog ikke mere hellige, end at andre små kostsyndere er rykket ind på skolen, idet popcorn er blevet en yndet hyggespise, hvis noget skal fejres. Chips kan også snyde sig ind, da disse typer snacks altså ikke er omfattet af kommunens kostpolitik.

"Jeg tror nu ikke, vi får mere af det end tidligere, så på den måde virker politikken godt nok, så børnene lever sundere i skoletiden. Men om de så får mere på hjemmefronten, ved vi jo ikke" siger Gitte Bisbo. Hun peger samtidigt på skolens regel om, at hverken store eller små må forlade skolen i løbet af dagen med udflugter til kiosker og lignende som en anden vigtig forudsætning for at kunne sikre en sund hverdagskost. 

Mælken er forældres ansvar

Omkring drikketilbud har skolen almindelig postevand i hanerne og sælger flaskevand i skolekantinen. Mælk tilbydes via skolemælksordningen.

"Vi sørger for at tilbuddet om skolemælk er til stede, men vi vil ikke lave egentlig reklame for mælk, som jo i øvrigt heller ikke er helt billig," vurderer Gitte Bisbo. Hun fastholder, at det er forældrenes ansvar, at børnene får den halve liter mælk om dagen, selvom kommunen altså gerne så, at den første kvarte liter blev drukket på skolen.

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk