Odder kæmper mod sukker - og støtter sunde drikkevaner

Odder Kommune accepterer ikke slik eller søde drikke i skoler og daginstitutioner og opfordrer til mere mælk og vand.

Når skolebørnene i Odder skal fejre en af kammeraternes fødselsdag, holde klassens time eller på den årlige sommerudflugt, så er der hverken kage, sodavand, frugtjuice eller andet sukkerholdigt med til festen. I stedet anbefales frugt og grønt, vand og mælk. Kommunen har nemlig vedtaget en kostpolitik med udgangspunkt i de nationale kostråd.  

Sukker i centrum

Selvom der har været 4 formulerede indsatsområder, så har man også været afklaret med, at sukkerproblematikken var den mest alvorlige og den sag, hvor man ville lægge den skrappeste linje. Efter grundige diskussioner med både personale og brugere, blev ordningen vedtaget i 2008, og i sommeren 2012 kunne man udgive den anden evalueringsrapport.

"Vi er meget tilfredse med, at kun 7 pct. af vore skoleelever nu fortæller, at de har fået sukker i skolefællesskabet, hvilket tidligere var 35 pct.," siger Malene Herbsleb, sundhedskoordinator i Odder Kommune. 

Ikke mælk nok i skolen

Når det gælder drikkevanerne er opgaven lidt vanskeligere ift. målsætningen om, at alle børn skal drikke en kvart liter mælk i skolen hver dag. Her viser tallene, at kun 14 pct. af børnene i 6.- 8. og 10. klasse drikker mælk i skolen.

"Men vi har også vurderet, at dette problem trods alt var mindre, fordi mange af børnene får tilstrækkelig mælk og mejeriprodukter udenfor skoletiden," siger Malene Herbsleb og henviser til, at 66 pct. af skolebørnene angiver, at de får en halv liter mælk hver dag. Det betyder altså, at man uden for skolen får indhentet mælkeunderskuddet.

Tandsundheden forbedret

Om politikken så fører til sundere børn, er iflg. Malene Herbsleb svært at måle allerede efter 4 år. 

"Vi kan se, at tandsundheden fortsat bliver bedre, mens vi endnu ikke kan se nogen effekt på graden af overvægt blandt eleverne", siger Malene Herbslev, som også erkender, at mange andre faktorer spiller ind, når man måler børnenes sundhedsstilstand.

Læs mere om Odder Kommunes kostpolitik samt evaluering på kommunens hjemmeside.

Se også interview med skoleledelsen på Skovvangsskolen i Odder om indførelsen af sukkerfrit miljø.


Målsætning for kostpolitik - Odder Kommunes skoler/daginstitutioner

  • Alle børn skal drikke 1/4 l mælk hver dag i skoler og daginstitutioner/dagpleje
  • Alle børn skal drikke vand hver dag i skoler og daginstitutioner/dagpleje
  • Alle børn skal spise frugt og grønt hver dag i skoler og daginstitutioner/dagpleje
  • Ingen børn må tilbydes sukkerholdige mad- og drikkevarer (sodavand,  saft, kage, is, slik) i skoler og daginstitutioner/dagpleje.
Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk