Ny kantine øgede elevernes kostbevidsthed i Stilling

På Stilling Skole oplever man stigende interesse for sund frokost og mellemmåltider efter ombygning af kantinen.

På Stilling Skole ved Skanderborg har mange af skolens 720 skoleelever sunde kostvaner. Det gælder i hvert tilfælde flere, end det var tilfældet for 3 år siden, inden skolen fik sin nye kantine. Den gang kunne man godt genkende nogle af de konklusioner, som den nye rapport fra Fødevareinstituttet når frem til. Ganske mange af de store børn susede ned i byen i pauserne, hvor de tankede op med fastfood og wienerbrød.

"En del af eleverne var dog i forvejen ganske kostbevidste og tog ned i byen for at købe i en salatbar. Det var så bare ret dyrt for dem," forklarer Anne Mette Rasmussen, administrativ leder på skolen. Hun forklarer, at skolens nye kantine blev et gennembrud for skolens vision om at skabe et sundt kostmiljø. En mulighed, der bød sig, da en ombygning var nødvendig for at huse nye specialklasser. 

Rart miljø vigtigt

"Vi fik skabt et hyggeligt og rart miljø, som er indbydende og hvor eleverne fik lyst til at komme. Endvidere giver faciliteterne mulighed for at tilbyde et bredere sortiment med flere lune retter, sandwich og en salatbar, som er rigtig populær," siger Anne Mette Rasmussen.

To medarbejdere på halv tid står for kantinen, hvor omsætningen kan dække lønnen til den ene.

"Skolen har valgt at sponsere den anden stilling, hvilket altså er udtryk for en bevidst prioritering af sund kost til eleverne", lyder det. Kantinen er åben i det store 10-frikvarter og én time til frokost, hvor åbningstiden er delt i to for hhv. de små klasser i indskoling og specialklasserne, samt mellemtrin og udskoling for sig. Endvidere hjælper elever på skift til med salget i kantinen til de 275 elever, der hver dag køber mad i kantinen.

"Eleverne skal nå at handle og tilbage til klassen, hvor de spiser. Her har vi afsat 20 minutter, hvor læreren sikrer en rimelig madro i klassen," forklarer Anne Mette Rasmussen, som peger på inddragelsen af eleverne i planlægningen af sortimentet som en anden vigtig forklaring på kantinens succes. 

Eftermiddagen udfordrer de store

Eftermiddagen er dog fortsat en udfordring for skolen, da kantinen ikke er åben. 

"De mindste elever får mad i SFO'en eller i klubben, men de store er nødt til at tanke op i middagspausen. Det er ikke optimalt, men desværre det muliges kunst lige nu," siger Anne Mette Rasmussen, som altså dermed ikke helt kan lægge afstand til undersøgelsens konklusioner om de problematiske mellemmåltider blandt elever over 10 år. 

"I en periode havde vi lånt en automat af Mejeriernes Skolemælksordning, hvor man kunne trække mælk og drikkeyoghurt, hvilket var utrolig populært og en god løsning for de ældre elever om eftermiddagen," siger hun. Skolen er dermed også bevidst om vigtigheden af mælk i hverdagen, hvor skolemælksordningen med fast abonnement er et godt omdrejningspunkt for de yngste elever, som derfor ikke behøver at holde styr på penge i hverdagen. 
 

Stilling Skoles gode råd til velfungerende kantine og sundt kostmiljø

  • Hurtig ekspedition vigtig, så man undgår kø
  • Lune retter, sandwich og salatbar er populære
  • Mælk i store kartonner (½ liter) til de ældste elever
  • Indbydende faciliteter og kølemontre gør en forskel
  • Inddrag elever fra flere klasser i planlægning af sortiment
Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk