Mælk er muligt for laktoseintolerante

For at forstå ideen bag laktosefri mælkeprodukter, skal man forstå begrebet laktoseintolerance.

Laktose er mælkesukker, som findes i alle typer mælk i varierende mængde. Alle pattedyr, herunder mennesket, kan nedbryde sukkeret i tarmsystemet i den første levetid, hvor ungen dier ved moderen. Når dette ophører, producerer kroppen mindre laktase, som er det enzym, som nedbryder laktosen. Derfor får tarmene sværere ved at nedbryde mælkesukkeret, hvilket kan give rumlen og irritation i tarmen.  

Blandt etniske danskere gælder dette formentligt mellem fem og ti pct. af befolkningen, da det store flertal i lighed med befolkninger i det øvrige Nordeuropa gennem 10.000 år har udviklet kroppens evne til at producere laktase. Blandt nydanskere er laktoseintolerance væsentlig mere udbredt afhængig af kulturel og geografisk oprindelse. 

Læs mere om laktoseintolerance på Diætistforummælken.dk eller på arla.dk.

For sikre mælkens sunde egenskaber til alle, har mejerierne udviklet en stribe produkter, hvor mælkesukkeret enten er fjernet eller man har tilsat en smule naturlig laktase. Der findes både drikkemælk, yoghurt, kakao, fløde og cremefraiche i laktosefrie varianter. Det giver kun en mindre smagsforskel ift. de originale produkter og er derfor en oplagt mulighed for den lille gruppe forbrugere, som har problemer. Se et udpluk af de laktosefri mejeriprodukter her 

Bemærk endvidere, at ost, smør og syrnede produkter rummer ingen eller langt mindre laktose og derfor også er et alternativ for laktoseintolerante.

Mælkeallergi forveksles til tider med laktoseintolerance i den offentlige debat. Der er dog tale om to vidt forskellige lidelser, hvor førstnævnte er et meget sjældent fænomen. Læs mere om mælkeallergi på mælken.dk.

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk