Diætisten er glad for laktosefri muligheder

På Aarhus Universitetshospital møder diætist Mette Borre personer med laktoseintoleranse, hvor laktosefri mælkeprodukter ofte er en del af løsningen.

Hvis maven og fordøjelsen bliver provokeret af at drikke mælk, så man føler sig oppustet, har ondt eller oplever rumlen, så kan man måske være laktoseintolerant. Det betyder, at man ikke producerer tilstrækkeligt af enzymet laktase, som er nødvendig for at nedbryde mælkesukkeret alias laktosen, som findes i almindelig mælk. 

Mette Borre møder en del af disse personer. Hun er klinisk diætist på Aarhus  Universitetshospital på en afdeling for patienter med sygdomme i mave og tarm. Nogen viser sig altså at være ramt af laktoseintolerance, hvilket man diagnosticerer enten ved en gentest eller en belastning, hvor man drikker laktose og efterfølgende måler med en blodprøve, hvorvidt laktosen er opløst og kan optages. 

"Når det er fastslået, at der er tale om laktoseintolerance, forsøger vi at afdramatisere problemet. Der er jo ikke tale om en sygdom, men en tilstand, som provokeres af mælkesukkeret. Det kan man heldigvis undgå ved at drikke laktosefrie mælkeprodukter. Vi forsøger altid at finde muligheder fremfor begrænsninger" forklarer Mette Borre. 

Hun og hendes kollegaer anbefaler altid at skifte til laktosefrie mælkeprodukter fremfor at droppe mælken.

"Vi er meget overbeviste om, at mælkens vigtige ernæringsegenskaber i form af kalcium og gode proteiner ikke kan erstattes af andre proteindrikke baseret på soya eller ris," siger Mette Borre. 

Godt med større udbud

Diætisterne er meget tilfredse med, at udbuddet af laktosefri mælkeprodukter i de danske supermarkeder er vokset markant i de senere år. I dag tilbydes danskerne 15-20 forskellige mejeriprodukter, hvilket spænder fra drikkemælk til drikkeyoghurt og piskefløde. 

"Vi har nok været bagefter udlandet, fordi Danmark er et af de lande i hele verdenen, hvor problemet er mindst", siger Mette Borre. Det har især været et problem for gruppen af nydanskere, hvor andelen af laktoseintolerante er væsentligt højere end blandt de etniske danskere.

"En del af disse kommer fra kulturer, hvor man ikke er vant til mælk i den daglige kost. Mange har dog en forståelse af, at mælken er vigtig og vil især gerne give mælk til børnene. Så er det jo dejligt at kunne anbefale de laktosefri produkter," forklarer Mette Borre

Kendskab til laktosefri skolemælk skal udbredes

På denne baggrund er diætisten også rigtig tilfreds med, at skolemælksprogrammet også indeholder en laktosefri variant.

"De fleste forældre vil jo gerne, at børnene drikker mælk til frokost, så jeg er overbevist om, at behovet for laktosefri skolemælk er der," siger Mette Borre. 

Hun har svært ved at forklare, at efterspørgslen på laktosefri skolemælk er så forholdsvis begrænset.

"Mit bedste bud er manglende kendskab til produktet, så det må vi i fællesskab søge at gøre bedre," slutter hun.

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk