To-om-dagen

To-om-dagen

Helle Brønnum Carlsen

Mange børn har brug for både et hovedmåltid og et mellemmåltid i løbet af skoledagen. Vær opmærksom på, om det gælder dit barn, og hold øje med, om behovet ændrer sig. Et stykke brød og lidt frugt er et godt mellemmåltid.

Eller måske har dit barn et biologisk ur, der gør, at det først er klar til at spise, når skoledagen er startet. Så er det vigtigt, at det har en morgen-madpakke med.

Mange større børn springer morgenmaden over. Det skyldes netop, at deres døgnrytme i puberteten ofte forskyder sig.

Tip

Det er ikke alle børn, der er vant til at spise rugbrød. Men det er en brødtype, man bør slå et slag for at gøre mere populær. Dels holder det godt og længe, både i madpakken og i familiehusholdningen, dels er det fyldt med mineraler og fibre.

Rugbrød mætter også længere og giver en god smagsudfordring til mange andre råvarer. Endelig er rugbrødet en del af vores kulturelle arv, og man skal ikke bare kaste vrag på det, vi gennem generationer har haft som en væsentlig del af maden.

Der er forskel på syren i rugbrød. Hjemmebagt rugbrød med surdej har det med at være lidt mere surt end det, man køber, så man skal nok begynde i det små med et mildere køberugbrød.

Til gengæld kan børnene sagtens lære, at et stykke nybagt eller ristet rugbrød med iskoldt smør er en stor delikatesse. Eller hvad med en rugbrød med banan og chokolade? Leverpostej med agurk passer også bedst til rugbrød, og skulle de småpoder have mod på lidt styrketræning, er en sildemad også umulig at forestille sig på andet end rugbrød.

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk