Spørgsmål og svar

Se de mest stillede spørgsmål - måske findes svaret på dit problem.

Om tilmelding

Jeg kan ikke logge ind, hvad gør jeg?
 • Ny kunde:=Opret dig i netbutikken i boksen "Ny kunde?".
 • Tidligere og eksisterende kunder:Find dit kundenummer, som står på tidligere kvitteringer eller i huskemail. Hvis du ikke kan finde kundenummeret, kan du kontakte Skolemælk på mail eller telefon. 
Hvordan tilmelder jeg mit barn?

Skolemælken bestilles som et abonnement i netbutikken. Du opretter profil for dig og dit barn og vælger den ønskede mælk. Husk når du vælger mælk i netbutkken - 1 mælk - er én mælk dagligt. Du kan vælge mellem abonnement med betalingskort (Dankort eller MasterCard) eller abonnement med Betalingsservice (-se under Betalingsformer og priser).

Hvorfor kan jeg ikke finde mit barns skole på hjemmesiden eller i netbutikken?

Det er ikke alle skoler, som er med i Mejeriernes Skolemælksordning. Ca. 30 % er i kommunale eller grossistbaserede ordninger i bl.a. København, Frederiksberg og Aarhus kommuner. Se om jeres skole er med i Mejeriernes Skolemælksordning eller spørg på skolen.

Hvornår kan jeg tilmelde mit barn?

Du kan tilmelde dit barn Mejeriernes Skolemælksordning fra uge til uge. Du betaler kun for det antal skoledage, hvor dit barn får mælken. 

Hvornår får mit barn så mælken?

Som hovedregel er der frist hver mandag med levering ugen efter. Dvs. hvis du tilmelder onsdag i uge 12, vil mælken leveres første gang i starten af uge 14. Husk at bestillingen først går i gang, når din betaling er registreret hos Skolemælk (-tjek gerne din bankkonto). 

Hvad sker der, hvis man overskrider sidste betalingsfrist?

Leveringen starter først, når bestillingen er betalt - se "Hvornår får mit barn så mælken". 

Hvad sker der med priserne, når man ikke er med fra skolestart?

Du betaler kun fra den skoledag, hvor bestillingen træder i kraft og fremad. Det betyder, at du kun betaler for den mælk, dit barn har fået.

Om betaling

Hvordan betaler man for mælken?

Du kan vælge mellem abonnement med betalingskort (Dankort eller MasterCard) eller abonnement med Betalingsservice. Uanset hvilken model du vælger, skalførste rate betales manuelt- tjek evt. din konto om betalingen er gennemført.

 • Abonnement med betalingskort - husk at betalingskortet skal være gyldigt. Får du nyt betalingskort eller er du efterfølgende nødt til at spærre dit kort (mistet, stjålet el.lign.), skal du huske, at du dermed også spærrer for betalingen af skolemælk. Et nyt kort skal derfor aktiveres på din konto under 'Dine oplysninger'.
 • Hvis din betaling afvises skal du ind og  bestille igen. Her vil du efterfølgende skulle indtaste dine kortoplysninger på ny .
 • Hvis du ønsker at ændre din betalingsform - eksempelvis fra betalingsservice til abonnement med betalingskort - skal du kontakte Skolemælk. 

 Læs mere om Betalingsservice

Kan alle computere, Ipads og mobiltelefoner bruges til at betale via skolemælks hjemmeside?

Almindelige bærbare og stationære PC'ere og tilsvarende Mac-produkter kan med de gængse, opdaterede browsere som Explorer, Firefox, Chrome og Safari udføre betalingerne. 
Fra foråret 2015 er betaling også mulig med tablets (Ipads o.lign.) og mobiltelefoner. 

Hvor tit foretages betaling, når jeg har abonnement med betalingskort?

Normalt opkræves ny betaling hver 3. måned, afhængig af ferier m.m.
Du kan se de nøjagtige betalingsdatoer for skoleåret 2017/18 HER

Om levering af skolemælken

Mælken er udeblevet... hvad gør jeg?
 • Tjek din bankkonto - er betalingen gennemført som planlagt.
 • Spørg på skolen. Ofte er mælken på skolen, men leveres måske i en forkert klasse.
 • Tjek 'Se leveringsdage og sted'. Er dette korrekt?  Hvis det er tilfældet, kontakt Skolemælk.
 • Hvis de tre første punkter ikke løser problemet - ring eller mail til Mejeriernes Skolemælksordning.
Jeg har en aktiv ordre ifølge min konto, men mit barn får stadig ikke mælk?

Prøv at gå ind på din konto og tjek 'Se leveringsdage og sted'. Er dette korrekt?Hvis det er korrekt, kontakt Skolemælk.

Om ændring af mælk, skole eller klasse

Hvad gør jeg, hvis jeg har ændringer til min bestilling?

I netbutikken kan du nemt foretage produktændringer, klasse- og skoleskift og holde pause med mælken. Her kan du også afmelde mælkeleveringen, hvis dit barn ikke længere ønsker mælk.  

 • Skal dit barn have en anden mælketype eller skifte klasse, logger du ind på din brugerprofil i netbutikken og retter produktet.
 • Hvis du vil skifte skole og den nye skole ikke findes på listen over skoler, er den ikke tilmeldt Mejeriernes Skolemælksordning. Du afmelder så blot mælken og får udbetalt restbeløbet. Tal med den nye skole om deres skolemælksordning.
 • Ved klasseskifte eller flytning til anden skole er det dit ansvar at foretage denne ændring i netbutikken. Vi kan ikke kompensere brugeren, såfremt mælken leveres til den oprindelige klasse eller skole, fordi man har glemt at oplyse dette i netbutikken.

Om afmelding

Hvordan afmelder jeg mælkeordningen til mit barn?

Afmelding med udgangen af en periode?
Du behøver ikke foretage dig noget. Du skal bare undlade at betale for næste periode med mælk.

Afmelding hurtigst muligt?
Mail eller ring til os med kundenummer eller skole, elevnavn og klasse, så afmelder vi mælken hurtigst muligt. Husk at oplyse reg.- og kontonummer, så vi kan overføre et evt. restbeløb til dig.

Betaler du via Betalingsservice?
Hvis du betaler via Betalingsservice skal du desuden afmelde din aftale med din bank. Hvis mælken skal ophøre med udgangen af en periode, er det nok bare at afmelde Betalingsserviceaftalen. Vi får automatisk besked fra Betalingsservice.

Frister for ændringer

Hvornår træder mine ændringer i bestillingen i kraft?

Vi bestiller mælk hver tirsdag til den efterfølgende uge. Det betyder, at ændringer tidligst kan træde i kraft fra førstkommende mandag - men ofte plus en uge.

Hvis du fx ændrer din ordre om onsdagen, vil der typisk gå 7 arbejdsdage, før ændringen træder i kraft.

Som udgangspunkt betaler du for den mælk, vi har bestilt til dit barn, indtil ændringen er trådt i kraft. De fleste kender heldigvis disse ændringer i god tid, så der sjældent forekommer unødige leveringer. 

Kontakt til Skolemælk

Skolemælk svarer ikke i telefonernes åbningstid, og de svarer heller ikke på min mail?

I meget travle perioder, fx ved skolestarten, kan du opleve en længere svartid på mails og kø i telefonen.

I øjeblikket kan der gå op til 5 dage, før alle henvendelser er besvaret.

 

Om priserne

Hvad sker der med priserne, når man tilmeldes midt i periode?

Du betaler kun fra den skoledag, hvor dit barn starter med skolemælk og fremad. Skoleferier og skolefridage er fratrukket. Stykprisen er den samme uanset periodens længde.

Hvorfor kan man opleve forskellige priser på betalingsfolderen og i netbutikken?

I netbutikken ændrer vi hver uge priserne. Du betaler kun for det antal skoledage, der er tilbage. Prisen på betalingsfolderen er for hele sæsonen. 

Hvorfor er der forskel på priserne forår og efterår?

Prisen er lavere i forårsperioden (februar til sommerferien) end i efterårsperioden (august til og med januar), fordi der er færre skoledage i førstnævnte.

Hvem kan få EU-tilskud?
Alle skolemælksordninger kan få tilskud fra EU, og skolerne kan i princippet selv etablere en ordning. Mejeriernes Skolemælksordning er et tilbud til aflastning af skolernes administration, så flest muligt kan få del i en velfungerende ordning.
Hvad betaler man egentligt for?

Prisen dækker udgiften til mælk, som købes hos en lokal grossist, transport til skolerne og administration. Vi tilbyder også skolerne gratis køleskabe og mælketasker.

Hvad gør Mejeriernes Skolemælksordning med EU-tilskuddet?
Tilskuddet fra EU er fratrukket den pris, du betaler for skolemælken.
Hvorfor koster 1/4 l skolemælk forholdsvis mere end 1 l mælk i supermarkedet trods EU-tilskud?
For det første er emballageomkostningerne for 1/4 l mælk forholdsvis dyrere. Derudover betaler man for administration og distribution, altså for at få mælken leveret direkte på skolen med garanti for, at kølekæden fra mejeri til skoleelev er ubrudt. Fra prisen er trukket EU-tilskud.

Om mælk - og udvalget af mælk

Kan man få to skolemælk om dagen?

Ja, men der gives kun EU-tilskud til én mælk pr. elev. Nummer to mælk er derfor dyrere. Du kan også bestille en 1/2 liter øko minimælk. Så behøver du ikke bestille to mælk. Der gives dog kun EU-tilskud til halvdelen af den 1/2 liter.

Kan lærere også få skolemælk?

Ja, men der ydes ikke EU-tilskud til lærere. Ved bestilling i netbutikken og ved alle andre betalingsformer skal lærere oplyse klassebetegnelsen 'lærer'.

Hvorfor er der ikke flere mælketyper at vælge imellem?
Skolerne vælger mellem fire mælkepakker. Nogle skoler har fx fravalgt den økologiske mælk for at lette arbejdet med at sortere mælken. Omvendt vælger nogle skoler kun at tilbyde økologisk mælk. Ønsker du et andet eller større udvalg, kan du evt. henvende dig på skolen. Se hvilken mælk, dit barn kan få på jeres skole.
Hvorfor kan jeg ikke vælge kakaomælk?
Nogle skoler har valgt, at kakaomælk ikke skal være en del af sortimentet. Der kan være forskellige grunde til det, men ofte er det pga. skolens mad- og måltidspolitik.
Hvad mener I om at give børn kakaomælk, når de ikke vil drikke almindelig mælk?

Det er altid at foretrække at drikke almindelig mælk frem for kakaomælk - principielt mener vi ikke, at kakaomælk er et hverdagsprodukt. Kakaomælk indeholder mælkens vigtige vitaminer og mineraler. Men for de børn, der ikke bryder sig om smagen af den hvide mælk, kan kakaomælk være et muligt alternativ.

Fordelen ved kakaomælk er, at den indeholder alle mælkens vigtige vitaminer og mineraler. Vær opmærksom på sukkeret. Ulempen er, at der følger sukker med, som skal tælles med i den daglige sukkerration på 45-55 g for skolebørn. Så selv om der er plads til sukker i en sund og varieret kost, kan man ikke bare drikke løs af kakaomælk.

Kakaoskummetmælk MILD

Mejeriernes Skolemælksordning tilbyder kun Matilde MILD. Den indeholder 0,20 l og bidrager med 5 g sukker ud af skolebørns daglige sukkerration. Det er mindre sukker end traditionelle kakaomælk.

Kan man selv bestemme emballagetypen?
Nej, det kan man ikke. Emballagetypen varierer afhængig af leverandør.
Hvem henvender laktosefri minimælk drik sig til?

Laktosefri minimælk drik (fra august 2013 bliver den ikke-økologisk) er til børn, der er laktoseintolerante. Laktosefri minimælk drik indeholder de samme næringsstoffer som almindelig minimælk.

Er dit barn laktoseintolerant, kan han eller hun nu drikke dejlig kold skolemælk til sin madpakke sammen med sine klassekammerater og få mælkens gode bidrag af calcium, proteiner, vitamin B2, vitamin B12, fosfor, kalium og jod.

Laktoseintolerance er ikke en overfølsomhed i egentlig forstand, men en tilstand som skyldes, at kroppen producerer for lidt af enzymet laktase, der skal til at fordøje mælkens laktose.

Hvis du har mistanke om, at du eller dit barn ikke tåler laktose, skal du gå til lægen. Det er kun lægen, der kan stille diagnosen.

Læs mere om Laktosefri minimælk drik.

Om Mejeriernes Skolemælksordning og mejerierne

Hvad er Mejeriernes Skolemælksordning?

Mejeriernes Skolemælksordning administreres af Mejeriforeningen, som er brancheorganisation for de danske mejerier. Ca. 70 % af landets skoler er med i ordningen, der blev startet som et pilotprojekt i 1991. Formålet var - og er - at gøre en indsats for at give børn sunde drikkevaner og skabe en ordning, som gør det både let og enkelt for skolen, forældrene og eleverne. Mejeriernes Skolemælksordning står for alt det praktiske med tilmelding, betaling, EU-tilskud, mælketasker, køleskabe, levering, ændringer og sortiment. Hvis du har spørgsmål, som du savner svar på, så er du velkommen til at kontakte os.

Hvilke mejerier leverer mælk i Mejeriernes Skolemælksordning?

Mejeriernes Skolemælksordning leverer mælk fra Arla FoodsØllingegaard Mejeri og Naturmælk. Hvilket mejeri, skolen får mælk fra, afhænger af skolens beliggenhed.

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk