Sunde madvaner og godt samvær

Sunde madvaner og godt samvær

Helle Brønnum Carlsen

Mad er mere end mæthed

Dyr spiser føde - mennesker spiser mad. Forskellen er, at mennesker spiser i et fællesskab, hvor maden tillægges mange betydninger. Det er vigtigt at tænke på, når vi som forældre gerne vil, at vores børn skal spise sundt og godt. Det er nemlig ikke nok bare at sørge for, at maden indeholder den rette mængde næringsstoffer og er uden bakterier. Som forældre og voksne omkring vores børn skal vi sørge for, at maden er tillokkende, fuld af gode historier og passer til den lejlighed, hvor den skal spises.

"Når man rejser, forstår man det hele meget bedre, når man spiser"

                         Xenia, 3. klasse

Vi er de voksne, og vi ved, at sund mad er nødvendig for alle, og det er især vigtigt for børnene, for at de trives i hverdagen. Den viden skal vi bruge, men vi skal ikke slå børnene i hovedet med den som løftede pegefingre og formaninger. Det vil kun virke modsat, som noget børnene vil prøve at sætte sig imod. Hvis vi derimod med vores viden bygger nogle rammer op, som indbyder til et dejligt måltid og til en oplevelse, man deler med venner, kammerater eller familie, så vil den sunde mad for børnene blive billeder på godt samvær og dermed blive noget, de har lyst til.

Ritualer kan indlære sunde vaner

Vi tænker ikke over at børste tænder, fordi tandlægerne har lært os at gøre det til et ritual.
   På samme måde kan nogle måltider eller mellemmåltider også ritualiseres. Du kan fx gøre det til et ritual at sætte små skåle med udskåret grønt og frugt frem, når der laves aftensmad. Så ved børnene, at de kan komme ud og kaste sig over 'appetitvækkere', uden at de voksne ser forkerte ud i hovedet. Du kan også gøre det til et ritual at lave en lektiesmoothie, som indleder lektietimen. Tænk bare på, hvordan vi andre har ritualiseret en kop kaffe! Du kan finde opskrifter på smoothies i Opskrifter

Lyst til sundhed

For det er netop lysten til den sunde mad, vi som voksne - forældre, opdragere og institutionspersonale - skal tænke mest på. Ingen af os har vel nogensinde tænkt, at vi havde lyst til en rød bøf for at få proteiner, jern eller B-vitaminer nok? Eller at det er indholdet af C-vitaminer, der lokker, når der står en smuk og indbydende frugtskål?

Nej, det er både den sanselige nydelse, vi får gennem alle 5 sanser, især syn, lugt og smag, og i endnu højere grad den måde, vi oplever, at maden indgår som vigtig og betydningsfuld, så der ikke bliver tale om ligegyldig affodring. Den mad, vi opbygger lyst til gennem barndommen, er ikke genetisk bestemt. Det er noget, vi lærer og udvikler gennem det, vi oplever gennem livet. Det er ofte styret meget af, hvad der byder sig til som det mest tillokkende. Og her har vi som ansvarlige voksne en stor opgave, for reklamernes verden byder sig dagligt til med løftet om et skønt liv, hvis man spiser slik, drikker sodavand eller spiser meget sukrede morgenmadsprodukter.

Hvad enten vi er børn eller voksne, sidder der en krop under det hoved, vi bruger, når vi skal udvikle os og blive klogere. Hos børn er kroppen til og med i vækst, og det stiller endnu større krav til, hvordan vi behandler den. Det lyder banalt, men det er desværre sådan, at mange børn ikke spiser særlig sundt eller får bevæget sig nok.
Maden er super vigtig både som brændstof, nydelse, afslapning og som samlende element i sociale aktiviteter. Det er en god og klog investering at yde maden til dit skolebarn stor opmærksomhed.

Den konkurrence, vi faktisk indgår i, når vi gerne vil, at børnene skal spise sundt, kan vi kun vinde, hvis vi spiller med nogle af de samme kort. Og det duer ikke at sige, at havregrød er sundt, eller at mælk er bedre end sodavand. Vi skal gøre den sunde mad trendy og til en del af en vigtig måde at være sammen på, hvor også de voksne skal vise, at de indgår i samme eller tilsvarende sammenhænge. Man kan ikke som voksen sige, at mælk er bedst og så aldrig selv drikke den, men måske i stedet selv drikker sodavand. 

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk