Børnefødselsdag

Børnefødselsdag

Helle Brønnum Carlsen

Børnefødselsdag

Selv den energiske forælder kan blive overvældet af tanken om at holde børnefødselsdag for hele klassen. Men det er faktisk den bedste model at invitere hele klassen hjem, for piger og drenge lægger som regel en dæmper på hinanden, og fælles oplevelser fremmer klassens sociale liv.

Alligevel kan de fleste bruge et par grundlæggende tips til, hvordan dagen forløber bedst. Hvor må der leges? Det er en god idé at kridte banen op, og markere hvor der må leges. Ellers risikerer man nemt, at den store seng i soveværelset bliver hoppet i stykker i lystig hoppepudekamp, mens lamperne i nærheden knuses. Belært af mange års erfaring har vi i min familie opfundet en tilladt bevægelseszone fra entreen gennem spisestuen, der i dagens anledning er næsten ryddet, hen til fødselarens værelse, der ender med at ligne et bombekrater. Et par af de rullende legetøjskasser bliver sat frem i opholdsstuen, så legen ikke kun behøver foregå på værelset.

Overlevelsesstrategi

  • Fordel spisningen i to omgange. Først 'rigtig' mad, senere kage.
  • Kagen må gerne være vanvittig, barnlig, flot og mindeværdig.
  • Server ikke slikposer - det gør børnene hyperaktive. En sjov kage er nok.
  • Hold en vis bordskik - eller gulvskik
  • Lav underholdning, gerne en udmattende skattejagt.
  • Lav et afgrænset rum, og sig at der er steder, I ikke vil have, børnene kommer.
  • Fjern al overflødigt, som fine lamper og store planter i den tilladte zone.

Tag toppen af energien

En anden udfordring er tidspunktet for fødselsdagen. Ofte holdes fødselsdage efter skoletid, hvor børnene er trætte, eller i weekenderne, hvor de er meget urolige. Hvis vejret er til det, er udendørs aktiviteter gode, men selv bor vi i lejlighed, og børnene har fødselsdag i januar. Børnene nyder i høj grad organiseret underholdning, og den bedste er skattejagt.

Da børnene i starten ikke kan læse, kan man tegne alle beskeder, og så er det en god ide med en fast person, der kan adspørges, hvis børnene kommer i tvivl. Først og fremmest skal skattejagten tage toppen af energien, så i lejligheden går turen fra 4. sal til kælderen, så til kvisten og så ned i gården igen. Efter sådan 3-4 gange op og ned synes børnene, det er hyggeligt at lege med lego eller puslespil, og de voksne kan lige puste lidt.

Maden er samlingspunkt

Maden er meget vigtig i en børnefødselsdag, og det er omkring bordet, at man har allermest styr på, hvad der foregår. De færreste ligger inde med 24 stole, og i øvrigt er børnehøjden ikke tilpasset stole og borde.

Så man kan ganske enkelt fjerne spisebordet, vaske gulvet og klistre en stor fødselsdagspapirdug på gulvet i hel længde. Omkring den kan børnene så sidde som små buddhaer og spise den gode mad, som trods festivitassen ikke behøver at miste sit pædagogiske sigte. Maden skal smage godt, og den skal være lavet af ordentlige råvarer.

Drop slikposen... kæl for kagen

Der skal selvfølgelig også være en kage. Den må så godt til gengæld være absurd, sjov eller fræk. Man kan eventuelt beslutte sig for at give den gas med slik på kagen, men så til gengæld undlade at fylde børnene med slik derudover. At lægge ud med at give børnene store slikposer, er at skyde sig selv i foden, for efter indtagelse af sådan en posefuld går de fleste børn agurk i hyperaktivitet. Nogle vil måske mene, man slet ikke skal bruge slik med farvestoffer. Men det er min erfaring, at man kan tabe kampen, hvis man er helt afholdende. Når slik kun bruges som pynt på god kage, er det meget mindre mængder, der indtages, end hvis det var en hel slikpose, der var central. Og når kagen er vild og flot, synes ungerne ikke, de bliver snydt.

Først 'rigtig mad', så det søde

Du kan finde opskrifter på boller, muffins, kagemand, smoothies m.m. under Opskrifter. Her kan du også finde inspiration til madpakken - og meget mere.

Opskrift på kagemand finder du her.

Inden man banker blodsukkeret helt i vejret, er det en rigtig god ide at fylde noget mere 'rigtig mad' i børnenes maver. Hvor meget man orker at lægge i de hjemmebagte eller købte boller, er mindre til vigtigt, bare der er tale om noget ordentligt med fylde. De mindre børn kan bedst lide det enkelt, så burgeren skal ikke oversovses med dressing og krummelurer. Det skal bare være en helt enkel og nystegt hakkebøf, der så kan tilsættes lidt agurke- og tomatskiver.

Bollerne må ikke være for mægtige, det rækker bidehøjden ikke til. Har man ideer i den sunde og grønne retning, er spyd en fantastisk opfindelse. Det er helt utroligt, hvad der glider ned af frugt og grønt, hvis bare det er sat på spyd.

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk