Penalhus, skoletaske

Udstyret: Taske, tøj, penalhus

Helle Brønnum Carlsen og Adam Breum

At gå i skole skal ikke være et udstyrsstykke, hvor dit barn skal have det nyeste og dyreste. Dit  barn skal have en skoletaske, et penalhus med gode blyanter, en madkasse (gerne med kølebatteri), en drikkedunk, en gymnastikpose, et håndklæde og idrætstøj og -sko. Nogle forældre køber skoletaske og penalhus sammen med barnet, og gør det til en hyggetur, hvor de også snakker om det, der skal til at ske. 

Vælg blyanter med omhu

De blyanter, man køber som en del af et penalhus, kræver ofte, at et barn har schwarzenegger muskler i fingrene for at få noget ud af dem. Barnet bliver ked af sin tegning, hvis stregen bliver utydelig, fordi det ikke kan trykke hårdt nok. Derfor kan du med fordel købe løse blyanter af en bedre kvalitet i papir- eller boghandel. Undgå runde blyanter, for de er svære at holde på. Køb evt. en holdetrekant, som kan flyttes over, hver gang der skiftes blyanter. Og så må du nok vænne dig til, at blyanter har det med at forsvinde i skolen eller taskens dyb. Sørg for at have et lille lager.

 

Daglige taske-rutiner

Hver dag skal du sammen med dit barn tjekke om tingene i penalhuset er klar til næste dag. Og skal der pakkes idrætstøj, er det også dit ansvar at huske det, men inddrag endelig dit barn.I kan fx gøre det til en rutine, at dit barn, når det kommer hjem fra skole, sætter sin taske ud i køkkenet, lægger madkassen og drikkedunken op på køkkenbordet og viser sit penalhus frem til dig.Lykkes den rutine for jer, kan den naturligt udbygges til lektietid senere hen.


Praktisk og rent tøj

Dit barn skal have tøj på, som det kan lege og bevæge sig frit i. Så køb gerne praktisk tøj frem for det mest trendy. Små børn lægger sjældent mærke til mærker, men de noterer sig, om de andre lugter eller har hul på tøjet. Går der hul på et par bukser, så lav eller køb en sjov lap at sy på. Sørg også for at vælge tøj, som barnet selv kan tage af og på. Dit barn får her et nyt ansvar, hvor det skal lære at forvalte og passe på sine ting selv. Det tager tid at kunne overskue alle sine nye ting. Derfor er det en god idé at have en reserve af huer, vanter og håndklæder - og skriv endelig navn og telefonnummer på, så I har en chance for at få det igen.

 

Tips om udstyr

Når dit barn begynder i skole skal det have skoletaske, penalhus, madkasse, drikkedunk, gymnastikpose, et håndklæde, idrætstøj og -sko.

  • Vælg praktisk frem for dyrt og moderigtigt
  • Sørg for at tasken kan rumme bøger i A4 og har rum til penalhus, madpakke og drikkedunk
  • Skoletasken skal ikke være for tung og den skal kunne indstilles i bæreselerne
  • Vælg et penalhus, hvor blyanterne sidder fast i elastikker. Det er nemmere at holde styr på end et "pølsepenalhus", hvor alt roder sammen
  • Køb blyanter af god kvalitet, så dit barn ikke skal have schwarzenegger-muskler i fingrene for at få noget ud af dem. Og undgå runde blyanter, som er svære at holde på.
  • Køb ekstra blyanter, for erfaringen siger, at de nemt forsvinder 
  • Madkassen skal have en god lukkemekanisme. Det skal være en høj madkasse, så der er plads til små bægre eller en rund tomat. Der må også gerne være skillerum i madkassen
  • Drikkedunken skal ikke være alt for stor. Hellere fylde op et par gange frem for at små hænder ikke kan styre den og vandet vælter ud over det hele. Den skal være nem at lukke forsvarligt og den skal være robust
Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk