Myter om mælk

Myter om mælk

Der findes en del myter og 'ammestuehistorier' om mælk og mejeriprodukter. Nogle af dem har en kerne af sandhed, andre er tvivlsomme, og nogle er helt fejlagtige.

Myten 'Mælk feder'

Mange især lidt større piger er bange for, at mælk feder. Overvægt skyldes,
at man spiser mere energi, end man brænder af. De magre mælketyper indeholder ganske lidt fedt og bidrager kun lidt til det totale energiindhold
i maden.

Myten 'Mager mælk har ingen vitaminer'

Der er så godt som samme indhold af næringsstoffer i alle typer af mælk. Når dit barn drikker 1/4 liter mælk om dagen, får det dækket mindst 15% af det daglige behov for riboflavin, B12, calcium, fosfor, kalium og jod. Også selv om det drikker mager mælk.

Myten 'Man behøver ikke mælk for at få kalk'

Det er rigtigt. Man kan få dækket sit behov for calcium på andre måder. Men det er svært at nå op på den anbefalede mængde uden at indtage mælkeprodukter. For at få den samme mængde calcium, som findes i 1/2 liter mælk, skal man f.eks. spise 1,2 kg blomkål, 3 kg spinat, 2 dåser sardiner med ben eller 400 g mandler. Det ville være ensformigt og svært at rumme hver eneste dag sammen med alt det andet, kroppen har brug for.

Myten 'Mælk giver allergi'

Mælkeallergi indebærer, at kroppen reagerer på mælkens proteiner. Mindre end 1% af børn i Danmark har mælkeallergi. Men langt flere har haft symptomer, som forældrene har tolket som mælkeallergi. Astma-Allergi Forbundet fortæller, at de symptomer, som mange forældre tror, er mælkeallergi, ofte har helt andre årsager. Har du mistanke om, at dit barn har mælkeallergi, er det vigtigt at det be- eller afkræftet hos lægen. Man kan ikke selv stille diagnosen mælkeallergi, og man risikerer at pålægge barnet unødvendige afsavn og risiko for næringstofsmangel.

Myten 'Skolemælken er lunken'

Ak, det er en meget sejlivet myte. Måske fordi skolemælken indtil op i 1990'erne faktisk ofte var lunken. Det betyder, at mange voksne husker den sådan.

Mælk SKAL være kold for at være en god oplevelse. Derfor ændrede Mejeriforeningen hele systemet i slutningen af 1990'erne. Vi investerede store summer i at opstille køleskabe på skolerne, uddele køletasker og indføre stramme retningslinier for udleveringen. Det betyder, at skolemælken i dag altid er dejlig kold - med de sjældne undtagelser, man aldrig kan sikre sig imod. Den mælkeansvarlige på dit barns skole har en stor del af æren for det.

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk