Mine to børnebørn på 7 og 11 år opfører sig meget forskelligt

Mine to børnebørn på 7 og 11 år opfører sig meget forskelligt

Hej Janne.

Mit barnebarn på 7 år blev skilsmissebarn i 6-7 måneders alderen. Hun begyndte pludselig at stjæle, først hjemme hos mig, hvor hun tog en nøgle, farvekridt og et pasfoto af sin morfar som soldat. Hun var da ca 5 år.

Men nu stjæler hun både penge fra forældrene og ting fra skolekammerater, ting fra klassens fælles ting. Hun ved ikke selv hvorfor.

Storesøster på 11 er stik modsat og vil helst, at alle synes, at hun er mere moden end sin alder, siger ofte: "Jeg er jo teenager", og opfører sig som en på 14 ...

Hvad kan grunden være til disse to pigers opførsel?

Der er et godt samarbejde mellem mor og far, og mors kæreste (kom ind i pigernes liv, da den yngste var 1 år) forguder begge piger og behandler dem, som var de hans. Hvordan fars ny kone er over for pigerne, vides ikke.


SVAR

Kære Spørger,

allerførst: Nej, en pige på 7 år har ikke så stor indsigt i sig selv, at hun kan fortælle, hvorfor hun stjæler. Men hun har en grund til at gøre det, som jeg her kun kan gætte på. Jeg regner med, at hun godt ved, at det ikke er i orden at tage ting fra andre, som man ikke har ret til - og at hun har oplevet at få ballade, når hendes småtyverier er blevet afsløret.

Symbolsk tyveri

Så overordnet mener jeg, at hun - via rapserierne - på et symbolsk plan prøver at skaffe sig noget, hun har brug for. Og: Hun har så meget brug for det, hun stjæler, at hun er parat til at tage balladen for det. Hvad kan det mon være?

Jeg ved for lidt til at kunne give nogle præcise bud. Men du kender din datterdatter, og jeg foreslår, at du ud fra dit kendskab til hende overvejer, hvad det mon kan være, hun savner og har brug for. Det er jo ikke en nøgle eller et gammelt foto - du må lede efter den symbolske betydning.

Savner opmærksomhed?

Jeg gætter meget bredt på, at hun fx kan savne opmærksomhed. Har du og morfar - og hendes forældre - rigtig god kontakt med hende? Kontakt i den forstand, jeg skriver om her: Selvværd er det helt centrale. Måske savner hun at have mors/ fars/ morfars/ din opmærksomhed, og har opdaget, at den får hun, når hun tager noget af jeres, og I bliver vrede og måske skælder ud. At få skæld ud er ikke nogen rar måde at få kontakt på, men den er bedre end ingenting.

Jeg ved det ikke - det er rent gæt, men forhåbentlig kan det lede dine overvejelser i en brugbar retning.

Savner betydning?

Det er også muligt, at hun savner betydning eller måske status i forhold til sine kammerater. Hvad er det, hun tager fra dem? Er det fx særligt fine eller populære ting, som giver ejeren status i klassen - en status, som dit barnebarn gerne vil have?

Hvad har hun mon i virkeligheden brug for?

Hun skal selvfølgelig have at vide, at det er forkert at tage andre menneskers ting. Men jeg tvivler på, at det vil få hende til at holde op, at I fx skælder hende ud. Den mest effektive måde vil være, at I finder ud af, hvad det mon er, huni virkelighedenhar brug for og prøver at skaffe sig ved at stjæle - og så hjælper hende med at finde en anden og bedre måde at få fat i det på.

Hvis jeg har ret i mit gæt om, at hun savner jeres opmærksomhed, ja, så kan I sørge for at have god kontakt med hende på en positiv måde, så hun ikke behøver at få den negative opmærksomhed, som skældud er.

Det er sejt at være ung

Den store pige på 11 år vil gerne virke ældre, end hun er, skriver du. Det kan der være mange grunde til, at det behøver slet ikke at være udtryk for et problem. Det samfund, vi lever i i dag, er meget optaget af 'ungdom', og der er meget mere status i 'at være ung' end i at være barn. Det kan være sådan noget, hun har opfattet og taget til sig.

Eller: Måske vil hun gerne lægge afstand til sin lillesøsters barnagtige småtyverier. Sådan: 'Jeg er stor, så jeg finder ikke på den slags.'

Forskellige personer

Du spørger mig, hvad årsagen kan være til de to søstres meget forskellige måder at opføre sig på, og igen: Årsagerne kan være mange. Måske er de bare forskellige personligheder. Eller: Deres forældres skilsmisse har påvirket dem forskelligt, fordi de ikke var lige gamle, da det skete. Eller noget helt tredje. Det er helt almindeligt, at søskende er forskellige.

Efter min mening er det vigtigste, at den 7-åriges stjæleri bliver forstået som det, det nu er: En lidt tosset og upraktisk måde at skaffe sig noget helt andet på - noget, som hun har meget brug for. Jeg håber, at du med dit kendskab til hende kan gennemskue, hvad det mon er.

Det glæder mig i øvrigt, at pigernes bonusfar i den grad har taget dem til sig og holder af dem.

Venlig hilsen

Janne Hejgaard 

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk