Min datter skal gå 1. klasse om

Min datter skal gå 1. klasse om

Kære Janne,

Jeg har en datter på 8 år, som går 1. klasse. Hun skulle ellers i 2. klasse i år, men det mener hendes lærer og skolen nu ikke, og de anbefaler eller straffer hende med en beslutning om, at hun skal tage 1. klasse om igen.

Min datter er en meget venlig, sød, åben, smilende person, og en klog pige har hun altid været! Hun havde selv lært engelsk før skolestart, og hun kan læse og kan bogstaverne nu. :) Men jeg har fået at vide, at hun ikke kan koncentrere sig i timerne og er dårlig til matematik.

Min datter har haft en periode, hvor hun var meget optaget af iPad, iPhone, tegnefilm, osv. Det kunne være grunden til, at hun manglede søvn, da hun blev undervist. Jeg har også fået at vide, at hun ikke kan dagene, ugerne og månederne!

Hvad skal jeg gøre? Min datter vil ikke i skole mere, fordi hun ikke gider starte i første igen?? Jeg er bange for, at det vil påvirke hende psykisk, og at det så ville ende galt og ikke gå fremad med læring.

Vi har snakket med skolen om, at hun skal testes igen med en psykolog, og at de ikke skal lukke dørene for hende, hvis der er mulighed for, at hun kan fortsætte med sine klassekammerater i 2. klasse.

Hvad er dit råd?

PS: Min datter har altid været en klog pige, og jeg ved, hvis hun får den chance, så vil hun kunne klare det! Jeg ved jo, hvor positiv og klog hun var, og at det med koncentrationen kun var pga iPad og iPhone, der hele dagen var i hånden på hende, så hun kom træt i skole hver morgen.

Hvad er din råd til mig som mor?

Kh den bekymrede mor


SVAR

Kære Bekymrede Mor,

allerførst: Jeg har svært ved at tro, at din datters lærere kan finde på at lade din datter gå et år om som en straf for et eller andet. Selv om jeg kan forestille mig, at der kunne findes en lærer, som ikke brød sig alt for meget om din datter, og som måske ville ønske at straffe hende, ja, så ville de andre lærere protestere. Den slags gør man simpelthen ikke på en dansk skole.

De voksne skal tage beslutningerne

Jeg kan derfor kun tro, at lærerne mener, det som helhed er bedst for din datter, at hun tager 1. klasse igen - også selv om de godt ved, at hun nok ikke vil bryde sig om det. Men den slags store beslutninger kan små børn slet ikke tage selv. De har brug for dygtige voksne, som ved, hvad sagen drejer sig om, og som på den bagrund kan tage den rigtige beslutning - uanset om barnet lige synes om den eller ej.

Alt for meget iPhone og iPad

Jeg giver dig helt ret i, at din datters store optagethed af iPhone og iPad kan være årsagen til hendes træthed næste dag i skolen. Jeg overvejer, om du mon synes, det var i orden, at hun brugte de to apparater så meget, at det gik ud over hendes nattesøvn?

Jeg overvejer også, om du ikke sagde til hende, at det var alt, alt for meget skærmkiggeri, og at hun skulle lægge apparaterne væk og lægge sig til at sove? Gav du hende lov til bare at blive ved med at se film mv., indtil hendes øjne faldt i?

Forældres ansvar at barnet er undervisningsparat

Det ved jeg jo ikke, men jeg ved, at det er forældres ansvar at sørge for, at deres børn er parate til at modtage undervisning, og at det blandt andet indebærer, at de er tilstrækkeligt udhvilede. Jeg kan kun sige, at jeg synes, det er en meget dårlig ide at overlade det til et barn på 8 år selv at styre sit medieforbrug.

Jeg foreslår, at du begynder at sætte klare grænser for, hvornår din datter må bruge mobil og tablet - hvis ikke du allerede har gjort det. Hun skal i seng og gerne sove 9-10 timer hver nat - så hun kan være udhvilet næste morgen og parat til at modtage undervisning.

Handlinger har konsekvenser - også for en 8 årig

Du er bange for, at det vil påvirke din datter psykisk, hvis hun skal gå i 1. klasse igen, skriver du. Det har du nok ret i, at det vil gøre, men det behøver ikke at være dårligt for hende. Hun har måske brug for at erfare, at hendes handlinger har konsekvenser, og da hun er en klog pige, vil hun godt kunne forstå det.

Det vil måske oven i købet være gavnligt for hende at opleve, at det kræver koncentration at følge med i skolen, og koncentrerer hun sig ikke, ja, så kan hun ikke følge med, og derfor må hun så igennem den samme undervisning en gang til. Hun har selvfølgelig også i denne sammenhæng brug for støtte fra sine forældre.

Jeg mener tilmed, at det kan væreværrefor hendes fremtidige læring, hvis hun nu oplever, at hun får lov til at fortsætte i 2. klasse, selv om hun ikke har gjort sig tilstrækkelig umage med at klare de krav, som hun har mødt i 1. klasse. Måske kommer hun til at tro, at hun ikke behøver at anstrenge sig for at nå de resultater, hun ønsker.

Skal i skole!

Jeg kan ikke vide, om det forholder sig, som jeg skriver om herover, men jeg foreslår, at du overvejer det. Og det er i al fald helt sikkert, at det ikke er hendes beslutning, om hun vil i skole eller ej. Detskalhun, og det kan du roligt fastholde over for hende.

Jeg synes, det er fint, at din datter bliver vurderet endnu en gang, og nu af en psykolog, og jeg synes selvfølgelig, at det er dejligt for både hende og dig, hvis den nye test fortæller, at hun kan klare 2. klasse - hvis blot hun tager sig sammen og koncentrerer sig - og at hun er villig til det og kan det.

Men det må gøres klart for hende, at det ikke er hendes beslutning om hun skal gå i 1. eller 2. klasse - det er de voksnes.

Venlig hilsen

Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk