Vores datter i 6. klasse vil gerne have, at alle kan lide hende

Vores datter i 6. klasse vil gerne have, at alle kan lide hende

Hej Janne.

Så skriver jeg igen, sidst om den lille, som du mente, var lidt forkælet, det hjalp ret hurtigt, og nu funger hun fint igen.

Men storesøster, som altid har været en meget genert pige med en meget sort og hvid verden, kan ikke have, at hendes klassekammerater snakker grimt om hinanden, og det siger hun til dem, når det sker. Hvilket betyder, at de stærke piger har sat hende udenfor i klassen. Hun har aldrig haft mange venner eller overskud til det, nu har hun 2, og det burde hun være glad for. Det er hun også, men det går hende meget på, at de andre piger ikke kan lide hende.

Jeg har snakket med skolen, og de siger, at alle burde være som hun, og at det vil være et stort fortrin, når hun bliver ældre.

Hun skal til sommer flytte skole, fordi skolen nu ikke går til mere end 6. klasse. Vi har en god kontakt med den nye skole, og de har lovet, at hun ikke kommer i klasse med en af de stærke piger, som skal på samme skole, og at hun kommer i klasse med den ene veninde.

Men jeg ville bare gerne have, at hun får det bedre i den nye klasse, og aner ikke, hvad vi kan gøre for det.

Problemet er, at vi kan mærke, hun er ved at køre skoletræt. Hun tæller dage til fridage, og hun er tit meget ked af det. Vi er begyndt at lave weekend ting med de 2 piger, hun kender og er glad for. Desværre virker det, som om hun glemmer at være glad for de 2, som hun kommer fint ud af det med og bare gerne vil være populær, hvilket hun er alt for genert til at være. Hun trækker sig altid ved store forsamlinger.

Jeg håber, du kan se, hvor det går galt.

SVAR

Kære Spørger,

allerførst: Jeg er glad for at høre, at du havde gavn af mit svar om din yngste datter.

Dernæst: Jeg læser to problemer ud af dit brev: 1) At din store pige - jeg gætter på, at hun er 12-13 år gammel - har en drøm om, at alle kan lide hende. Og 2) At hun skal skifte skole til sommer, og at du er bekymret for, om hun kommer til at trives i den nye klasse, blandt andet fordi hun er lidt skoletræt.

Kommende skoleskift

Det sidste først: Du fortæller, at I allerede har sikret jer, at jeres datter på den nye skole kommer i klasse med en veninde og slipper for en af dem, som hun har det besværligt med. Fornemt! Jeg kan også læse, at din datters høje moralske standard får anerkendelse af de lærere, hun har nu - og det er jo også fornemt.

Som jeg ser det, er der ikke mere, I kan eller skal gøre. Jeres datter er en stor pige, og det lyder for mig, som om hun er udmærket i stand til at finde ud af at begå sig, selv om hun er genert og socialt ambitiøs.

Det er krævende at være sådan en stor pige, der de kommende år skal til at finde ud af at være en voksen. Eller sagt anderledes: Som nu må til at finde ud af, hvem hun er, og hvad hun vil med sit helt eget liv. Det går sjældent glat, og alle pubertetspiger - og præ-pubertetspiger - har følelsesmæssige op- og nedture. Det er resultat af de hormonale processer, der kører i kroppen, så det kan næsten ikke være anderledes.

Pubertetspige

Jeres datter er tit meget ked af det, og hun er også lidt skoletræt, skriver du. Jeg er tilbøjelig til at mene, at det må være udsagn om, at hun er i puberteten med alle de følelsesmæssige og fysiske forandringer, det indebærer. Det er en sårbar alder. Jeg ved, at det er sværest, når pigerne er helt unge, og at de som regel bliver mere og mere sikre, realistiske og gode til at fungere som sig selv, efterhånden som de bliver 14 og 16 og 18 år.

Det bedste, I kan gøre, er at acceptere/ give hende lov til at have det, som hun nu har det. Det betyder bl.a., at I ikke forsøger at fjerne hendes ked-af-det-hed. Det er i orden at være ked af det. Det har man som regel en god grund til - og det går over igen. Når hun er ked af det, så spørg til hende, find måske ud af, om der er sket noget særligt, som har slået hende ud, og lad hende selv fortælle det, hun har lyst til. Jeg tror, det vigtigste for hende er at vide, at I er der, når og hvis hun har brug for jer.

Piger i den alder har sædvanligvis også brug for mindst én god veninde, og det har jeres datter jo.

Skoletrætheden er også ganske normal på dette alderstrin. Jeg vil tro, at den vil komme og gå. Det kan oven i købet være, at den forsvinder, når hun kommer på en ny skole og får nye lærere - og klassekammerater. Hun skal selvfølgelig passe sin skole, uanset om hun er træt af det eller ej.

'Alle skal kunne lide mig'

Jeres datters ønske om, at alle skal kunne lide hende, er en helt urealistisk drøm - og slet ikke noget ønskværdigt. Det kan hun ikke vide nu, men det finder hun ud af, efterhånden som hun bliver ældre.

Når man er en person, som er tydeligt til stede sammen med andre som den, man nu er, med det, man kan lide, det, man ikke bryder sig om, det, man er enig med andre i, og det, man mener det modsatte af - osv - ja, så vil der være nogen, som synes om en, og andre som ikke gør.

Jeg tror, at man stort set skal være usynlig, hvis man skal gøre sig håb om, at ingen har noget at indvende mod en. Det ønsker jeg ikke for nogen, at de er, og jeg er også helt overbevist om, at jeres datter ikke ønsker at være sådan en usynlig dørmåtte, som alle bekvemt kan tørre fødderne af på.

Så - hun må lære at leve med, at netop fordi hun er en person med meninger om rigtigt og forkert, ja, så vil nogen vende hende ryggen. Det kan ikke være anderledes.

Jeg foreslår igen, at I vælger at forholde jer til det ved at tale med hende. Ikke, så I lukker munden på hende, når hun fortæller, at det er svært for hende, at nogle af pigerne er imod hende. Snarere, så I taler med hende om, hvad hun selv mener, hun kunne gøre ved det for at ændre på situationen. Hvad kunne hun fx gøre for at få de stærke piger til at behandle hende anderledes? Og er hun villig til at gøre det? Holde sin mund, acceptere den grimme snak, den slags - er hun villig til det? Det tvivler jeg på.

Mine forslag til jer går altså mest på, at I ikke bekymrer jer, og at I i al fredsommelighed giver jeres datter plads til at have det, som hun nu har det - fordi der ikke er spor i vejen med at være præcis, som hun er.

Venlig hilsen

Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk