Min søn på 15 år ønsker ikke at have kontakt med mig

Min søn på 15 år ønsker ikke at have kontakt med mig

Hej Janne,

Jeg har en søn på nu 15 år, som ikke ønsker at have kontakt til mig overhovedet, og sådan har det stået på de sidste 5 år.

Det er så kompliceret, at jeg ikke længere orker at tænke på det og føler mig i det hele taget handlingslammet. Jeg prøver at forstå hans beslutning om, at han vil bo hos sin far og ikke vil se mig, men det gnaver i mig, også fordi jeg på ingen måde havde set det komme. Jeg er stoppet med at skrive til ham, da jeg alligevel ikke får noget svar.

Min datter på 12 år har en 7/7 ordning og er jo så sammen med sin storebror hveranden uge, som ikke vil se mig, så hun er enormt klemt. Hun er heldigvis selv god til at snakke om det, der kan være svært. Det gør så ondt i mig, og jeg er så bekymret på mine børns vegne.

Jeg har stort set ikke nogen kommunikation med deres far, selv om jeg gerne ville. Han har aldrig accepteret, at jeg gik fra ham, så han holder mig på afstand og har gjort mig til den onde skurk, der har ødelagt familien.

Ang. vores datter, så mener han, at vi overhovedet ikke skal kontakte hende, når hun er hos modparten!? Jeg forstår ikke hans syn på tingene, og vi er konstant uenige. Jeg syntes, at det er helt okay sende en sød sms i løbet af ugen, uden det skal blive et problem. Alt er sort og hvidt i hans hoved, og det, som han syntes, er rigtigt, er ifølge ham det rigtige.

Det hele fylder bare så meget, at jeg simpelthen ikke længere ved, hvad jeg skal gøre, og skal jeg gøre noget?

Mvh Karina


SVAR

Kære Karina,

åhja, det må gøre ondt at stå i din situation, og det kan let være, at du ikke kan gøre noget for at ændre på den. Du kan ikke tvinge en 15 årig til noget som helst. Han har sikkert en række grunde til, at han ikke vil se dig, og uanset hvor sandfærdige, rimelige eller det modsatte, hans grunde er, ja, så er de hans, og det er nok kun ham, der kan ændre på dem.

Stærkt bånd mellem børn og forældre

Til gengæld er det mest sandsynligt, at det vil ske en dag. Båndet mellem forældre og børn er så stærkt, at du er solidt plantet i hans sind - på godt og ondt, selvfølgelig. Men en dag er han så gammel, at han forstår mere af, hvad der fx kan ligge bag dit valg af at gå fra hans far, og det vil påvirke hans grunde til at afvise dig.

Jeg tror desværre, at det eneste, du kan gøre i dag, er at sørge over, at du ikke ser ham. Og selvfølgelig være ordentlig. Med det mener jeg, at du ikke skal bebrejde ham, skælde ham ud, straffe ham eller lignende - men respektere, at han må have nogle grunde, som for ham ergodegrunde, til ikke at ville se dig. Han passer på sig selv, og det vil du sikkert gerne have, at han gør.

Aldrig tale negativt om far eller bror

Her og nu kan jeg kun foreslå, at du gør dig umage med at være en ordentlig forælder for din datter. Det er du sikkert allerede! Jeg tænker lige nu på, at jeg fx ikke tror, at det er en god ide at tale negativt om hendes far eller bror, mens hun hører på det. Det gør du måske heller ikke.

Du kan sagtens nævne, at du savner hendes storebror og bede hende hilse ham og sige, at du elsker ham - og det kan du gøre hver gang, hun skal tilbage til sin far og være der en uge. Men lad endelig være med at overgøre det, og lad være med at belaste din datter med din sorg over, at du ikke ser din søn. Lad være med at sige eller gøre noget som helst, der kan klemme hende. Du må bære din sorg uden hendes hjælp og finde en anden voksen, du kan dele den med.

Livslang forældre-forpligtigelse

Jeg synes, at du skal blive ved med at sende din datter søde sms'er, mens hun er hos sin far. Der er jeg enig med dig og ikke med ham. Jeg synes i det hele taget, at man er forpligtet til at tage børnenes parti, når man har sat dem i verden, og sætte sig selv i anden række. Kan far og mor ikke finde ud af at blive sammen som kærester eller ægtefæller, ja, så er det sådan - men de er stadig forældre og har ansvar og pligter som det.

At din eksmand er vred over skilsmissen kommer kun dig, og ikke børnene, ved. Du er stadig deres mor, og han er deres far, og efter min mening bør man altid tale venligt om sin medforælder, når børnene hører på det. Altid!

Venlig hilsen

Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk