Vores datter på knap 8 år kan ikke sove om natten

Vores datter på knap 8 år kan ikke sove om natten

Hej Janne.

Vi har en særligt sensitiv datter på snart 8 år, som ikke kan sove om natten. Hun har alle dage haft store problemer med både at falde i søvn og sove igennem. Hun er enormt bange, nærmest angst, når hun skal i seng, og når hun vågner om natten.

Adskillelse er generelt et problem for hende. En lukket dør mellem os fx. Hvis resten af familien ikke er hjemme, og jeg går i bad, går hun helt i panik, hvis jeg lukker og låser døren til badeværelset.

Vi har en ekstra seng i vores soveværelse, hvor hun ofte sover, men her sover hun heller ikke igennem. Hun fortæller, at hun er bange, hun tænker "uhyggelige fantasier", siger hun, hvilket hun ikke vil snakke om for ikke at tænke yderligere på det.

Jeg er nået til et punkt nu, hvor det er svært at hænge sammen i hverdagene, når hun har alle de vågne nætter. Jeg pendler frem og tilbage, fra hendes seng til sofaen til min seng og tilbage til hendes hver eneste nat.

I forhold til hendes sensitivitet, som også er ekstrem - hvor hun primært er udfordret på større menneskemængder, lynhurtig overstimulering og tekstiler på sin krop - så har vi prøvet forskellige "behandlingsforløb" som ergoterapeut, samtaler med terapeut med speciale i sensitive børn, kinesiolog, og vores egen alm. sunde fornuft. Hun er begavet og kvik, en udadvendt lille pige, som elsker sin skole og familie. Hun har ikke ret mange venner, men to tætte veninder, den ene fra de var helt spæde.

Vi er trætte nu, det dræner os totalt og fylder for meget.

Mvh Maise


SVAR

Kære Maise,

jeg forstår dit brev som, at I har prøvet meget forskelligt for at hjælpe jeres meget bange datter, og at intet af det har hjulpet. Jeg har selvfølgelig svært ved at tro, at netop jeg skal kunne hjælpe, når så mange kvalificerede folk ikke har kunnet, men her får du det lidt, jeg synes, jeg kan bidrage med.

Praktisk ...

Det går jo ikke, at du ikke får sovet om natten. Det kan ingen holde til. Har I ikke mulighed for at lave nogle ganske praktiske arrangementer, så du og hendes far fx skiftes til at sove/ til at tage jer af jeres datter? Eller til, at I en-to gange om ugen får en bedsteforælder eller en værdsat barnepige til at tage nattetørnen? Jeg foreslår i al fald, at i overvejer, om ikke noget kan løses på en praktisk måde, så I kan få jeres nattesøvn i rimeligt omfang.

Angst for adskillelse

Det var et kig på symptomet. Nu til selve årsagen.

Jeg har ikke ellers hørt om, at særlig sensitivitet skulle være forbundet med angst for adskillelse. Det kan handle om min manglende viden, men det kan også være, at der er tale om to forskelige problemer. Har nogle af de kloge folk, I har konsulteret, set på muligheden for, at jeres datter har været ude for et eller andet, som har gjort hende bange for adskillelse? Altså noget, som ikke handler om hendes sensitivitet? Kender I selv til begivenheder i hendes tidlige barndom, som kan have afstedkommet netop den angst?

Jeg kan foreslå jer at kontakte en sandplayterapeut - følg linket - som kan hjælpe jer med at finde frem til mulige oplevelser gemt i jeres datters sind, som kan være dem, der har gjort hende bange. Og få dem hentet frem i lyset, hvor de kan behandles, så hun kan slippe af med sin angst.

Det er vist, hvad jeg kan komme op med. Jeg håber, det kan hjælpe jer.

Venlig hilsen

Janne Hejgaard

 

 [i]     http://dansksandplayinstitut.dk/

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk