Min søn på knap 7 år har svært ved at falde i søvn

Min søn på knap 7 år har svært ved at falde i søvn

Jeg har en dreng på 6, knap 7 år, som har rigtigt svært ved at falde i søvn om aftenen. Det begyndte, da han var 4 år og er ikke gået over endnu.

Putningen begynder med tandbørste, og at han enten læser for en af os, eller en af os læser for ham i ca. 15 min.

Herefter "tømmer" vi hans hoved 10 minutters tid, hvor han lige får lov at stille spørgsmål eller forælle om ting, han har oplevet. Ritualet har været det samme altid. Også længe før 4 års alderen. Herefter slukker han selv lyset og lægger sig ned. Han kan nu ligge i 1-2 timer og bare ligge. Han kalder ikke, vil ikke have vand, på toilet, eller hvad jeg ellers kan læse mig til. Der er ingen overspringshandlinger. Han ligger bare.

Hvis vi runder 1½ time, kan jeg finde på at børste ham på hele kroppen med en gammeldags barberkost 5 minutters tid.

Han er selv rigtigt ked af det og frustreret over, at han ikke kan falde i søvn hurtigere. Jeg kan læse mig til, at det er normalt at bruge op til 30 min på at falde i søvn. Tager det længere end det, må man kigge efter årsager. Dem kan vi ikke selv se, så nu prøver jeg at bede om hjælp her.

Han trives virkeligt godt i skolen. Både fagligt og socialt. Han er ikke den allermest aktive dreng, men han går da til atletik og får brugt trampolin og den slags dagligt. Han sover ikke hurtigere på fysisk aktive dage.

Vi har ikke en specielt travl hverdag. Han er 1 time i SFO 4 dage i ugen og har en ugentligt fridag. Vi tager da på museer, i parker og andre småture i weekenderne. 3-4 ture om måneden. Men vi har absolut ikke en travl, social kalender. Dog har han ret mange legeaftaler - næsten altid hjemme hos os, da han foretrækker hjemmetid. Han har efter eget valg ikke legeafter i weekenderne, da han selv ønsker bare at tulle rundt med os her. Jeg oplever slet ikke vores hverdag som presset.

Hans lærere beskriver ham som en meget velfungerende dreng, der klarer sig godt fagligt og fungerer godt med alle.

Hvad mon der sker der ved sovetid?

Han falder typisk i søvn ved 21.30/ 22-tiden. Som sagt 1½-2 timer efter lyset blev slukket.


SVAR

Kære Spørger,

hele din beskrivelse af jeres dagligdag og jeres aftener lyder for mig så fredelig, at jeg er tilbøjelig til at mene, at din søns lange falde-i-søvn-tid simpelthen handler om, at han kommer for tidligt i seng.

Man siger, at en gennemsnitlig syvårig helst skal sove 9-10 timer i døgnet. Hvornår mon I står op om morgenen? Hvis I står op klokken 7, har din søn fået sovet det nødvendig antal timer, hvis han sover fra netop 21.30/ 22-tiden.

Det kan desuden også være, at han er et af de børn, der har et mindre søvnbehov end gennemsnittet. Når du beskriver hans velfungerende dagligdag, kan jeg i al fald ikke læse, at han lider under mangel på søvn.

Slukke lyset senere

Så: Mit bedste forslag er, at din søn fortsætter med at komme i seng ved 20-tiden, sådan som han plejer - eller måske lidt senere - men at han får lov til at ligge og læse eller høre lydbøger, indtil han bliver træt, og hans øjne begynder at falde i. Når han synes, at han er parat til det, slukker han lyset og lægger sig til at sove.

I, hans forældre, får så stadig jeres voksentid om aftenen, og det ville ærlig talt undre mig, om ikke jeres søn i løbet af en periode begynder at blive træt og ville sove tidligere, end han hidtil har gjort - nu, hvor han er fri for at ligge og vende og dreje sig og vente på, at søvnen indfinder sig.

Prøv det!

Venlig hilsen

Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk