Mon datter på 9 år sovet let om natten

Mon datter på 9 år sovet let om natten

Hej

Jeg skriver til dig/jer, da jeg godt kunne bruge lidt hjælp til at få min datter på snart 9 år til at sove bedre om natten.

Hvis jeg tænker tilbage på hendes første 3 leveår, har hun aldrig sovet godt. Hun har altid været vågen flere gange i løbet af natten.

Min mand har i perioder sovet med hende om natten, for at vi kunne få en god nattesøvn.

Vi flyttede i nyt hus, da hun var 4 år, og siden da kan det tælles på 2 hænder, hvor mange gange hun har sovet en hel nat i sin egen seng.

Hun har sovet sammen med lillebror, hun har sovet med lys, sovet med bamser, sovet med veninder, og hun vågner altid 1-2 gange i løbet af natten.

Hun har altid fået lov til at komme ind og sove i vores seng, for ca. 2 år siden var der kamp om sengepladser, så vi lavede 2 senge, som kunne rulles frem til ungerne om natten.

Nu er hun 9 år, og vi kæmper stadig en kamp!! Hun vil så gerne lære at sove hele natten i sin seng.

De sidste 2 mdr. er det gået fuldstændig i den forkerte retning. Hun er vågen 4-5 gange hver nat.

Det starter allerede kl 11. Vi har prøvet, at hun ligger lige ved siden af mig på en madras - her vågner hun 4-5 gange og spørger, hvad klokken er. Vi har også prøvet at gå ned med hende igen. Jeg ligger i sengen med hende, indtil hun sover. Jeg går tilbage og ca. 1 time efter kommer hun igen!!

Det er, som om den dybe søvn aldrig kommer til hende. Kun når hun får lov til at sove i vores seng, enten med min mand eller mig ved hendes side. Så sover hun som en sten.

Jeg kunne godt bruge en lille idé til, hvordan jeg kan hjælpe hende til at "finde" den dybe søvn, når hun sover i sin egen seng.

Håber, du kan komme med en lille idé - er ved at være tom for idéer :-)

Mvh

SVAR


Kære Spørger,

du fortæller mig, at din datter vågner mange gange hver nat - men hvad sker der derefter? Når hun sover ved siden af dig, vækker hun dig og spørger, hvad klokken er. Når du ligger ved siden af hende, indtil hun sover, og så går, ja, så vågner hun, står op og kommer ind til dig igen.

Er det mønsteret? Altså, at hun vågner, og så vækker hun dig, eller eventuelt sin far? Med et eller andet påskud, som fx at hun vil vide, hvad klokken er?

Hvis det er sådan, så gad jeg godt vide, hvor dybt hendes eget ønske om at sove en hel nat i sin egen seng stikker. Jeg kan i al fald ikke umiddelbart se, hvordan det hænger sammen. Kan hun fx ikke klokken? Kan I ikke placere et lysende ur, som hun kan se tidspunktet på, når hun vågner, hvis det virkelig er vigtigt for hende? Eller er tidspunktet blot et påskud?

Mennesker har forskellige søvnbehov

Du skriver ikke noget om, at din datter er bange eller har mareridt, så det går jeg ud fra, at hun ikke er/ har. Du skriver blot, at hun sover let - med mindre hun sover sammen med far eller mor.

Du skriver heller ikke noget om, at din datter er søvnig om dagen, eller har svært ved at koncentrere sig eller i det hele taget er påvirket af sin afbrudte, lette nattesøvn. Har du overvejet, om hun rent faktisk får sovet det, hun har brug for - på sin helt egen måde?

Menneskers søvnbehov er meget forskellige, og da hun har sovet let, siden hun var ganske lille, kan det være, at det simpelthen er hendes måde at sove på - at vågne et antal gange hver nat.

Kan det være sådan? For hvis det er, så er problemet måske, at I opfatter hendes måde at sove på som et problem.

Lidt flere spørgsmål:

Ved du, hvad grunden er til, at hun ikke bare vågner, lægger sig om på den anden side og forsøger at falde i søvn igen? - når det nu er sådan, som du skriver, at hun så gerne vil lære at sove i sin egen seng? Hvorfor står hun så op og kontakter jer? Hvad vil hun?

I al fald får jeg den tanke, at hun måske dybest set ikke er synderligt interesseret i at lære at sove alene. Videre er min tanke, at al hendes natteroderi mest er udtryk for dårlige vaner, som åbenbart har stået på i årevis.

Slut med natteroderi. Slut med dårlige vaner

Så - på baggrund af det, du skriver til mig - er mit forslag, at I accepterer din datters søvnmønster som det, hun nu har, og som det, der er rigtigt for hende - og som et mønster, der er helt i orden. Hun sover let, hun vågner et antal gang - sådan er det så. Fint!

Dernæst foreslår jeg, at I holder op med at lave så mange arrangementer omkring hendes nattesøvn. Hun skal gå i sin egen seng, I har de godnatritualer, I nu har, og så skal hun lukke øjnene og prøve at sove. Og det bliver hun ved med, indtil hun falder i søvn.

Det er muligt, at der går lang tid, før hun sover, måske især i begyndelsen - men det er der så ikke noget at gøre ved. Hun må blive liggende og tie stille. I kan vælge at placere et ur hos hende, så hun kan se, hvad klokken er - men det er også muligt, at det reelt vil stresse hende.

I kan også afspille søvndyssende, måske meditativ musik, mens hun ligger der og falder i søvn - det vigtige er, at hun er helt klar over, at det er slut med at stå op og komme andre steder hen at sove. Hun er 9 år og vil gerne kunne sove i sin egen seng hele natten - fint, det gør hun bare.

Står hun alligevel op, ja, så følger I hende tilbage i seng. Græder hun, ja, så må I tage stilling til, om det er en gråd, der handler om at presse jer, så hun får sin vilje og kommer ind i jeres seng - eller om der reelt er noget, hun er ked af. Hvis det sidste er tilfældet, kan I tilbyde at sidde på hendes egen sengekant i 5 minutter, indtil hun er blevet rolig igen.

Vågner hun om natten - ja, så må hun ligge og vente på at falde i søvn igen.

Altså: Acceptér hendes måde at sove på

Jeg gentager lige: Det vigtige er, at din datters søvnmønster holder op med at blive betragtet som forkert, og i stedet for bliver betragtet som den måde at sove på, som hun nu engang har - i al fald indtil videre. Og som hun må finde ud af at håndtere.

Det kan nemlig virke stressende og forstyrrende, hvis hun nu selv - og hendes forældre med - mener, at 'åh, nu vågner jeg igen midt om natten, for 3. gang, hvad skal jeg da gøre?'

Altså: Tag det roligt. Fortæl hende gerne, at I har fået at vide, at hendes måde at sove på er helt ok. Så derfor er det slut med al den ståen op og forstyrren far og mor. Hun skal blive i sengen, sove - og vågner hun, så må hun blive liggende og falde i søvn igen.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk