Min adoptivsøn på 10 år er udsat for racisme

Min adoptivsøn på 10 år er udsat for racisme

Kære Janne,

Min søn på 10 år er senadopteret fra Etiopien og har mødt meget grov racisme, som satte ham tilbage i udvikling, hvilket er en sund reaktion, men som jeg tror, kan give nogle problemer.

Han drilles rigtig meget, og pludselig får han nok og giver hårdt igen.

Han straffes så med forbud og afvisning. Må ikke komme i hallen, hvilket han elsker. Må ikke deltage sammen med klassen i forskellige ting, osv.

Han har en meget stor retfærdighedssans, så når man kun straffer ham og lader den elev, der har startet det hele, blive, og denne elev er 2 år ældre, så kan han ikke klare det.

Han går i effekt og smadrer hjemmet. Han tager de vigtigste ting, som mine briller og min mobil, og smadrer dem.

Han ødelægger også sine egne ting, telefon og fjernsyn.

Hver gang det sker, smadrer han noget. Mine briller røg. Hans fjernsyn røg, og i aftes var det min telefon.

Kan du hjælpe mig.

Mvh

MVH


SVAR

Kære Spørger,

åh, jeg ville gerne hjælpe dig, men jeg er bange for, at jeg ikke kan sidde her på lang afstand med meget få informationer og hjælpe din søn, som tydeligvis har brug for at lære andre og meget mere konstruktive måder at udtrykke sine følelser på end via vold.

Jeg ved ikke, hvor god han er til dansk - eller om I overhovedet taler dansk med hinanden. Jeg ved ikke, om han har en dansk far, eller om du er alene med ham. Jeg ved heller ikke hvilke oplevelser, han har haft i sit hjemland - eller hvor længe, han overhovedet har været i Danmark.

Racisme i skolen må skolen tage sig af

Så jeg kan kun sige nogle helt principielle ting. For det første: Hvis han udsættes for racisme i skolen, bør skolen gribe ind. Jeg gad vide, hvad indholdet i de racistiske drillerier er? Kalder de andre ham navne, som relaterer til hans udseende eller afrikanske baggrund? Driller de ham med hans hudfarve, hans krøller, hans anderledes ansigtstræk?

Kan du ikke lave et stykke udredningsarbejde sammen med din søn, sådan at I kan henvende jer på skolen med nogle meget konkrete oplysninger: Den-og-den person har den-og-den dag sagt sådan-og-sådan til din søn.

Skriv eksemplerne ned så hurtigt som muligt, og når I har en passende mængde, går du (- og/ eller hans eventuelle far) hen på skolen og fortæller klasselæreren og måske skolelederen, at din søn blive chikaneret, og du har konkrete eksempler med. Så må I sammen finde en måde at få det til at høre op. Jeg synes, det lyder, som om din søn ikke selv er i stand til at tackle den slags situationer. Han har brug for støtte derhjemmefra.

Racisme - eller 'almindelige' drillerier?

Jeg vil lige foreslå, at du overvejer, om drillerierne virkeligerracistiske i deres indhold. Jeg mener: Rødhårede børn bliver drillet med deres røde hår. Tykke børn bliver drillet med deres tykkelse - osv. Den slags drilleri er ikke racistisk. Den handler om, at nogle børn ser ud på en måde, som adskiller sig lidt fra flertallets.

Måske er de drillerier, din søn bliver udsat for, også mest nogen, der 'bare' handler om, at hans udseende adskiller sig lidt fra flertallets. Det gør ikke drillerierne bedre, men det betyder, at du snarere skal tage fat i, at din søn bliver drillet, end at du skal tage fat i, at der foregår noget racediskriminerende.

Konstruktiv måde at udtrykke følelser på

For det andet: Det lyder for mig, som om din søn mangler at lære en konstruktiv måde at udtrykke sine følelser på. En måde, som ikke går ud over hverken ham selv, dig eller andre, og en måde, som ikke består i en eller anden form for vold.

Jeg tror, at du har brug for professionel hjælp til det stykke arbejde, og jeg foreslår derfor, at du kontakter skolens PPR og beder om en samtale med skolepsykologen. Fortæl hende/ ham om din søns problemer og få støtte til at sætte en indlæringsproces i gang, som kan lære din søn mere konstruktive reaktionsmønstre.

Mulig støtte via adoptionssystemet?

Jeg ved ikke nok om adoptionsprocedurer, men: Er det ikke muligt for dig for at henvende dig til de myndigheder, som har haft med adoptionen at gøre, og få hjælp den vej rundt?

Ellers har jeg på nettet fundet foreningen Adoption og Samfund, som blandt andet tilbyder at give råd og hjælp til adoptivforældre - følg linket. Et års medlemskab koster 425 kroner, kan jeg læse. Du kan finde både et telefonnummer, en emailadresse og et link til foreningens FaceBookside via førnævnte link, så du har mulighed for at få mere at vide.

Jeg håber, mit svar kan hjælpe dig lidt længere, så din søn kan få lært at reagere uden at få problemer med sine omgivelser.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk