Min pige på 6 år er meget træt efter skoletid

Min pige på 6 år er meget træt efter skoletid

Hej Janne,

jeg har en pige på 6 år, som lige er startet i skole. Når hun har fri, er hun meget træt. Så træt, at hun er svær at holde vågen til sengetid. Hun reagerer meget kraftigt med gråd efter en lang dag. Er det meget normalt?

Jeg tænker nogle gange på, om hun kan være særligt sensitiv pga. de reaktionsmønstre, hun har. Hun er meget svær at få i gang om morgenen, når hun skal i skole. Jeg skal bruge meget tid på at få hende til at tage tøj på mm. Hun protesterer meget. Har prøvet flere forskellige ting for at få hende til at gøre ting selv, men det er ret svært.

Har du nogle gode råd?

Mvh


SVAR

Kære Spørger,

jeg går ud fra, at din datter indtil nu har gået i børnehave, og egentlig er vant til at være væk hjemmefra dagligt i et antal timer, som svarer til dem, hun nu er væk i skole og sfo. Selvfølgelig er skolen mere krævende end børnehaven var - der bliver blandt andet så småt stillet faglige krav til børnene, og de skal koncentrere sig på en anden måde - men din datter er sandsynligvis vant til at være sammen med mange andre hele dagen. Jeg gætter i al fald på, at det ikke er derfor, hun nu er så træt.

Følger hun godt nok med i de skoleagtige aktiviteter, som hun nu bliver præsenteret for? Hvis du er i tvivl, så spørg på skolen. Hvis nu din datter ikke rigtig synes, at hun kan følge med og kan forstå det, der foregår, ja, så kan det virke både anstrengende og nedslående og altså være en forklaring på hendes nye træthed.

Må selv styre sin spisning

Men min første tanke efter at have læst dit brev gjaldt din datters spisemønster. Begynder hun dagen med et solidt morgenmåltid? Spiser hun nok i løbet af sin skoledag? Og spiser hun tilstrækkeligt mange 'langsomme' kulhydrater, som kan fungere som brændstof og give hende energi i lang tid? Hvis ikke, kan det være forklaringen på hendes store træthed.

En af de store forskelle på børnehave og skole er, at børnene nu i større omfang skal sørge for sig selv. Der er mindre voksenopbakning, og det kan derfor være, at pædagogerne i børnehaven sørgede for, at din datter fik tilstrækkeligt at spise og med passende mellemrum - mens det glipper nu, hvor hun selv skal sørge for det. Spisepauserne er måske ikke lige så tjekkede i skolen, som din datter har været vant til, og hun bliver måske forstyrret eller distraheret og får ikke spist godt nok.

Jeg foreslår i al fald, at du undersøger det. Du kan eventuelt spørge børnehaveklasselederen, hvordan det foregår, når børnene skal spise, så du har grundlag for at vurdere, om din datter skal have lidt støtte fra læreren for at få spist det, hun har brug for.

Hvis du er i tvivl om kvaliteten af den mad, hun får - det er måske en madpakke, du laver - så kan du hente forslag til sund mad her på hjemmesiden, fx ved at følge linket: Opskrifter & madpakker.

… efter skoletid

Det kan også sagtens være, at din datter har brug for lige at få lidt at spise, når skoletid og sfo er slut. Da mit barnebarn var på din datters alder, og jeg skulle hente hende fra skole - det var i Berlin, og hun gik i skole 9-16 hver dag - havde jeg altid en pose æblestykker, gulerødder eller tilsvarende med, og dem spiste hun af, mens vi gik hjemad. Fulgtes vi med klassekammerater, hjalp de til. Sulten var hun og de!

Få lavet et lægetjek

Min næste tanke var, om din datter måske har lidt lav blodprocent. Jeg ved ikke, om det er almindeligt, at seksårige kan have det, men jeg foreslår, at du lader en læge tjekke hende og måske tage en blodprøve. Så får du i al fald besked, om det er et eller andet fysisk, som er årsag til trætheden.

Søvnbehov

Med i regnskabet hører også din datters nattesøvn, men det lyder jo til, at hun snarere får sovet for meget end for lidt. Børn på 6 år har i gennemsnit brug for 11-12 timers sammenhængende nattesøvn. Står I meget tidligt op? Hvis I fx er oppe klokken 6 om morgenen, kan din datter meget vel have brug for at komme i seng allerede ved 18-19 tiden.

Hun kan også være et barn, som har et stort søvnbehov - eller hun kan være så overvældet af den nylige skolestart, at hun i en periode har brug for at sove nogle ekstra timer.

Jeg synes tit, det lønner sig så at sige at følge med børnene - altså: Vil din datter sove, når hun kommer fra skole, så lad hende gøre det. Hvis hun så vågner til midnat eller klokken tre om natten og er pling! lysvågen, er det selvfølgelig ikke nogen god ide. Men undersøg det.

Særligt sensitiv?

Jeg ved slet ikke nok til at kunne vurdere, om din datter er særligt sensitiv. De symptomer, du beskriver, får mig ikke til umiddelbart at tænke sådan. Det vigtige er vel også at være opmærksom på din datters trivsel og på hendes behov, og så finde ud af at give hende det, hun har brug for: mad, nattesøvn, fred og ro. Og selvfølgelig kontakt, knus og kærlighed!

Måske er hun særligt følsom over for støj og mange indtryk, men jeg vil tro, at hun så allerede i børnehaven havde reageret på det. Jeg kan igen foreslå, at du lige taler med hendes lærer om det, og at I i fællesskab finder ud af, hvad der kan gøres for at hjælpe din datter til ikke at blive så usædvanlig udmattet af at være i skole - uanset om trætheden skyldes vanskeligheder med skolearbejdet, ujævnt spisemønster eller måske for mange indtryk.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk