Min  søn på 6 år tisser i bukserne hver dag

Min søn på 6 år tisser i bukserne hver dag

Hej Janne,

Jeg håber, du kan hjælpe eller har nogle forslag.

Jeg har en søn på 6 år, som skal starte i skole til næste år, han tisser i bukserne stort set hver dag i børnehaven og tit flere gange. Han tisser også til tider herhjemme i bukserne. Men når vi har weekend eller ferie, tisser han stort set ikke i bukserne. Jeg har haft ham til læge, og vi har prøvet med klistermærke systemet, og endda et ur, der bippede hver time, men intet virker.

Jeg aner ikke, hvad vi skal gøre ved det, da jeg synes, det er meget mærkeligt, at han kan holde sig ren i ferier og weekender.

Han har været igennem en del i løbet af de sidste par år, han fik en lillebror for 2 år siden, og kort tid efter flyttede hans far og jeg fra hinanden, vi snakker fint sammen og kører 7/7 med drengene. Han har aldrig været 100% renlig ...

Håber du har et forslag til, hvad vi kan gøre ved det??

Mvh


SVAR

Kære Spørger,

Først: Du skriver, at din søn aldrig har været 100% renlig. Jeg forstår det som, at han altid har tisset i bukserne - mere eller mindre, afhængigt af, hvad situationen nu var. Men - han kan godt styre sin tissen, for han holder sig tør i ferier og weekender.

Fysiske grunde til utætheden

Jeg ser to mulige typer årsager til hans utæthed: en fysisk og en følelsesmæssig. Den fysiske først: Du skriver ikke noget om, hvad lægen undersøgte hos din søn, og det kan være, at han ikke var helt grundig nok. Der findes mange forskellige fysiske grunde til, at så mange børn ikke kan holde tæt (det drejer sig om fx hver 10. syvårige), og nogle kan handle om selve blæren, mens andre (nogle få) kan handle om en anden sygdom. Lægen bør tjekke din søn for alle de mulige sygdomme, som kan have det symptom, at han ikke kan holde tæt. (Det har han måske gjort?)

På en række hospitaler rundt om i landet findes specialafdelinger, hvor du kan - og bør - henvende dig for at få din søn undersøgt og behandlet. På Kontinensforeningens hjemmeside kan du finde en oversigt over klinikkerne - følg linket - og finde den, som er nærmest til der, hvor du bor. Du kan henvende dig uden henvisning fra din egen læge. På samme hjemmeside kan du læse rigtig meget om, hvorfor man ikke kan holde tæt - og hvilke behandlingsmuligheder, der findes. Langt de fleste kan hjælpes.

Følelsesmæssige grunde til utætheden

Den anden mulige grund til, at din søn tisser i bukserne, kan handle om noget følelsesmæssigt. Jeg får den tanke, fordi det er i børnehaven, han er utæt - og ikke derhjemme. Måske glemmer din søn at gå på toilettet, når der er nogen omkring ham, som på en eller anden måde forstyrrer ham og/ eller tager hans opmærksomhed - sådan, som det nødvendigvis må være i børnehaven.

Måske er han genert ved at gå på toilettet, når der er andre børn. Måske kan nogle af børnene finde på at drille ham, mens han er på toilettet. (Så vidt jeg ved, har børnehaver sædvanligvis ikke lukkede toiletter … ?) Måske er han så optaget af at lege med de andre, at hans optagethed overdøver hans tissetrang - det gælder især, hvis han har en såkaldt overaktiv blære: en blære, som begynder at tømme sig meget kort tid efter, at tissetrangen har meldt sig. Måske er han bange for at forlade legen og gå på toilettet, fordi han er usikker på, om han kan komme med i legen igen. Måske noget helt fjerde.

Dertil må så komme, at din søn må være mere ligeglad med, at han får våde bukser og måske kommer til at lugte af tis, end han er med noget af det, jeg foreslår herover.

Inkontinensklinik

Jeg foreslår, at du overvejer, om nogle af mine gæt herover har noget på sig. Du kan ikke spørge din søn direkte, for sådan noget kan en seksårig ikke vide, men du kan tale med hans pædagoger om det, og I kan måske i fællesskab finde frem til nogle følelsesmæssige bevæggrunde for hans tisseri - og så på den baggrund finde forslag til, hvordan I kan hjælpe din søn.

Men - uanset hvad, og først og fremmest, synes jeg, at du skal få ham undersøgt på en inkontinensklinik.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk