Vores datter på 14 år vil fejre nytårsaften hos en veninde, vi ikke kender

Vores datter på 14 år vil fejre nytårsaften hos en veninde, vi ikke kender

Hej Janne,

Har en teenager-datter på snart 15 år, der går på efterskole, hvor hun trives, hvilket hun ikke gjorde i folkeskolen efter skifte fra lille til stor skole. Nu vil hun gerne fejre nytårsaften med én af veninderne, som jeg endnu ikke har mødt. Det er jeg utryg ved, da jeg ikke kender familien. De bor 1,5 time væk fra vores hjem.

Kan høre, at det betyder rigtig meget at være sammen med veninde(r) den aften. Har spurgt, om de ikke kan komme hjem, hvor vi skal fejre nytårsaften, men har ikke fået respons.

Jeg er bange for, hvad der skal ske sådan en aften uden for vores rækkevidde. Bliver der drukket, drenge ... osv.. Generelt er vores datter en sød og fornuftig pige med fart over feltet. Hun er en aktiv pige med ben i næsen. Til tider synes vi dog, at hovedet er lidt for meget under ombygning.

Hvis vi ikke giver lov, vil hun selv tage bussen, for hun vil ikke kede sig hjemme, hvor der ikke er andre unge den aften.

Det forstår vi godt, men har også svært ved at give slip. Er vi for strenge forældre - vi vil vores datter det bedste :)

Mvh


SVAR

Kære Spørger,

jeg foreslår ganske enkelt, at du ringer til forældrene til den veninde, hvor nytårsaften skal fejres. Fortæl, at du ikke bryder dig om eller ikke vil have, at din mindreårige datter er til fest et sted, du ikke kender, og under nogle omstændigheder, du ikke kender.

Find ud af, om de voksne er hjemme, om der vil blive serveret noget med alkohol, om der er tidsgrænser for festen, og hvordan det er med at sove bagefter. Jeg ville også undersøge, om de glade 14-15 årige regner med at være hjemme hos veninden hele aftenen, eller om de har planer om at gå ud i byen - hvis der er sådan en i nærheden - og om det vil være tilladt, med eller uden eskorte af en voksen.

Spørg i det hele taget om alt, hvad du har brug for at vide, og vurdér, om du synes, det er ok, at din datter fejrer nytår der.

Ikke alle er fornuftige ...

Husk - hun er ikke i stand til selv at vurdere, hvad der kan ske hende af ubehageligheder - og heldigvis for det. Heller ikke, selv om hun er fornuftig og har ben i næsen. Det er der helt sikkert nogle rundt om hende, der ikke er/ har, og en fest for den slags store børn kan løbe helt af sporet, hvis ikke der fx er voksne til stede til at holde styr på.

Jeg ved godt, at jeres datter sandsynligvis vil protestere og være utilfreds (- og måske tage af sted uanset hvad I giver lov til? Er det sådan, det skal forstås, at 'hun så selv tager bussen'?).

Men - det er ikke forældres opgave at være sådan, at børnene er tilfredse med dem. Det er forældres opgave at være de voksne, som kan vurdere en situation og handle efter den - og passe på deres børn. Så - før I giver hende lov til at fejre nytår sammen med veninderne, må I vide, hvilke omstændigheder fejringen foregår under.

Hvad angår hendes kendskab til alkohol, og hvad man kan opleve af godt og skidt sammen med drenge, håber jeg, at I har udstyret hende med relevante informationer om. Ellers kan det passende være lige nu, det sker.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk