Mit barnebarn på 11 år kan ikke styre sit temperament

Mit barnebarn på 11 år kan ikke styre sit temperament

Hej Janne,

Håber du kan hjælpe en fortvivlet mormor til en dreng på 11 år, der virkelig har det svært. Hans mor er psykisk syg og er tit og ofte indlagt. Han har en papfar samt en halvlillebror på 6 år og en lillesøster på 5 år.

Han har i alderen 1-3 år boet hos os, men da hans nye far kom ind i familien, flyttede han hjem til sin mor.

Han har det svært i skolen, er ok til det faglige, men han gider ikke. Har desværre kun en ven fra parallelklassen.

Når han får besked på at lave lektier, går han tit og ofte helt agurk, han har ødelagt sin dør ved af sparke på den, har ødelagt sin iPad flere gange ved at slå på den, og han får tit raserianfald, der kan gøre én helt bange. I går fik han besked på at lave matematik på iPad'en, den blev så ødelagt. Han fik besked på at lave lektierne på en computer, denne smadrede han så også.

HJÆLP HAM og hele familien, hvad gør vi?

Mvh


SVAR

Kære Mormor,

dit barnebarn (- og hans søskende!) har brug for professionel hjælp, og det skal han have hurtigst muligt. Det er en voldsom belastning for et barn at have en psykisk syg forælder, og der kræves en helt særlig indsats for at støtte både ham og hans to søskende, så de kommer bedst muligt gennem det svære, som det er at have en psykisk syg mor.

Du kan læse mere om børn af psykisk syge ved at følge linket til den lille informerende folder: Børn i familier hvor der er en psykisk sygdom, og her omtales også steder, hvor der er hjælp at hente. Du kan ringe til SINDs Pårørenderådgivning på telefon 86 12 48 22 eller 70 23 27 50, og du kan læse mere om rådgivning af pårørende, bl.a. telefontiderne, på www.sindspaa.dk.

Rådgivningens fysiske adresse er i Aarhus, og hvis du bor i nærheden, er det muligt at få en personlig samtale ved bare at dumpe ind mandag til torsdag mellem 13-17. Men - det er klogere at lave en aftale i forvejen. Læs mere på den nævnte hjemmeside.

Desperat og afmægtig

Dit barnebarns voldsomme handlinger fortæller tydeligt, hvor desperat og afmægtig, han er. Han står midt i en situation, som han overhovedet ikke kan klare, og derfor tyr han til den slags primitive og umodne handlinger, som det er at slå ting i stykker. Han har virkelig brug for hjælp, og jeg synes, han er heldig, at han har en mormor, som griber ind.

Jeg håber, du ikke møder modstand mod din hjælp hos din datter og hendes mand. For mange er psykisk sygdom noget skamfuldt og for andre så smertefuldt, at man prøver at lade som ingenting. Det går ikke.

Hvis du googler 'børn af psykisk syge forældre' får du adgang til en hel del links, som både handler om, hvad det betyder for børn at have en psykisk syg forælder, og hvilke hjælpemuligheder, der findes, afhængigt af hvor i landet, du bor. Benyt dig endelig af dem.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk