Min datter på 8 år har ingen bedste veninde

Min datter på 8 år har ingen bedste veninde

Hej Janne,

Min datter er 8 et halvt. Hun har 4-5 veninder, hun leger fint med, men hun har ikke nogen bedste veninde. Jeg synes, jeg bruger en del ressourcer på at arrangere legeaftaler for hende, hun opsøger det ikke rigtigt selv. Jeg synes også, det er sjældent, at de andre forældre opsøger os for legeaftaler. Jeg tænker, hvad der kan være galt?

To af hendes veninder, som hun har kendt siden børnehaven, bor i nærheden af hinanden, og min datter føler, at de er bedste veninder, hvilket jeg fornemmer, sårer hende.

Har du et råd?

Skal jeg opsøge forældrene eller klasselæreren med de tanker, jeg har?

Mvh


SVAR

Kære Spørger,

jeg har desværre ikke tilstrækkelig viden om jer til, at jeg kan svare på dit spørgsmål om, hvad der er galt. Jeg er også vældig meget i tvivl, om det er din datter eller dig, som oplever, at noget er et problem. Du fortæller mig, at din datter har 4-5 veninder, som hun leger fint med. Hvad er det hos hende, som får dig til at mene, at hun ønsker sig en 'bedste veninde' - eller at hun ønsker sig flere legekammerater og legeaftaler?

Ikke nødvendigt at have en 'bedste ven'

Hvis din datter ønskede at udvide sin vennekreds, ville hun vel selv gøre noget for det ... ? Hun kan jo tilsyneladende fint finde ud af at lege med nogen, og det er bestemt ikke nogen naturlov, at man skal have en ven, som man kan kalde 'den bedste'. Det kan fx være, at der ikke er nogen i din datters omgangskreds, som hun lige passer rigtig godt sammen med, og at hun derfor ikke har knyttet sig specielt tæt til nogen.

Når du videre skriver, at du fornemmer, at din datter er såret, fordi to af hendes børnehaveveninder nu er 'bedste veninder' - hvad bygger du så det på? Jeg er i al fald nødt til at få mere konkret at vide, hvis jeg skal kunne bidrage med forslag.

Jeg kan desværre heller ikke komme med forslag til, hvad det er, du i givet fald kan sige til din datters klasselærer eller de andre forældre. Som du beskriver det, har din datter ikke noget problem med at have venner - hun har blot nogle andre venner end dem, du tror, hun gerne vil have.

Børn må selv klare deres venskaber

Desuden er det ikke let for forældre at blande sig i børnenes venskaber, og jeg mener generelt, at man skal holde sig væk - med mindre, selvfølgelig, at der foregår noget ubehageligt. Men vi kan jo ikke få nogen til at kunne lide hinanden. Vi kan ikke skaffe 'bedste venner' til vores børn. Vi kan kun gøre vores bedste for at lære dem det, der skal til, så de bliver socialt kompetente, altså kan være en ven - og så overlade resten til dem selv. Det betyder fx, at jeg mener, du skal lade være med at arrangere legeaftaler for din datter. Det må hun selv finde ud af. Hun er trods alt en halvstor pige på 8½ år.

Hvis du gerne vil have et mere præcist svar fra mig, så er du meget velkommen til at skrive igen og fortælle mig lidt mere - fx noget om, hvad det er, der får dig til at mene, at din datter har brug for flere venner/ en 'bedste ven'.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk