Min dreng på 12 år vejer for meget og tager på

Min dreng på 12 år vejer for meget og tager på

Hej Janne,

Jeg skriver nu til dig, da jeg har brug et svar eller rådgivning. Det drejer sig om min søn på 12 år, fylder 13 år til juli.

Han lider af ADHD, mild form for Asperger syndrom og astma. Han er igennem det sidste 1,5 år blevet overvægtig. Ved fødslen målte han 51 cm og vejede 2450 g. Nu måler han 156 cm og vejer 62 kg. Jeg er alene med ham, og jeg måler 160 cm og vejer 54 kg.

Vi indtager den samme kost, dog laver han langt mere motion, end jeg gør. Så jeg forstår ikke denne vægtforøgelse.

Hans kost er i gennemsnit dagligt:

Morgenmad: 1/2 grovbolle med magert pålæg eller mager smøreost.
Madpakke: 2 grove sandwich med Miracle Whip light, salat, magert pålæg og agurk. 1 æble.
Eftermiddag: 1 grovbolle med magert pålæg eller 2 skiver knækbrød med mager ost. Gulerodsstave.
Aftensmad: Normal varm mad med tilhørende grøntsager. Spiser 1 normal portion.

Hans daglige medicinindtagelse er:

Morgen: 2 sug Giona mod astma, 1 depottablet 36 mg Concerta mod ADHD.
Aften: 1 tabet Montelukast 5 mg mod astma.

Igennem vinteren så hans motionsprogram således ud:

Mandag: 1,5 times springgymnastik.
Tirsdag: 1,5 times svømning.
Torsdag: 2 timers skoleidræt og 1,5 times springgymnastik.

Derudover cykler han og står på Waveboard. Sommerhalvåret er der ingen springgymnastik, men da bruger han havetrampolinen flere gange dagligt.

Jeg har ansøgt om optagelse på et julemærkehjem, men fik afslag grundet hans diagnoser.

Han er selv meget ked af vægten. Det sidder på maven, i siderne og så har han bryster. Jeg/ vi passer meget på i det daglige, men han tager bare på. Jeg burde jo også blive større, eller?

I weekenderne er der fredag 1 lille skål slik, 1 light sodavand og det samme lørdag. Ingen chips, dog laver vi nogle gange popcorn. Der er intet tilgængeligt igennem ugen, da jeg har et gemmested til de "forbudte" sager.

Nu mit spørgsmål:

Hvad kan/ bør jeg gøre anderledes? Hvad kan ændre? Er der en sammenhæng mellem medicinen og vægtforøgelsen? Concerta burde han jo tabe sig af.

Skal dog lige tilføje, at hans far er stærk overvægtig.

Håber, du kan finde rede i alle disse informationer. På forhånd tak.

Venlig hilsen


SVAR

Kære Spørger,

ja, det lyder mystisk for mig. Så vidt, jeg kan se, burde din søn ikke tage det mindste på i betragtning af, hvad han spiser, og hvor meget han motionerer - egentlig tvært imod. For mig lyder det, som om han spiser for lidt i forhold til hans aktivitetsniveau, ikke mindst om morgenen. Er han slet ikke sulten, når han går i skole? Jeg må også sige, at hvis kun han spiser det, du nævner, så er hans kost næsten diæt-agtig - med et ret stort indhold af groft brød.

Jeg kan kun forestille mig tre mulige forklaringer:

Ikke-beskrevet bivirkning?

Den ene er, at de tre slags medicin tilsammen skaber en ikke-beskrevet bivirkning, som betyder, at din drengs stofskifte bliver lavere. Det ville dog sandsynligvis betyde, at han var uden energi og kraftesløs, og det tyder din beskrivelse af hans aktivitetsniveau jo ikke på.

Skete der et skift i hvilken medicin, han tager, for 1½ år siden, da hans vægt begyndte at stige? Hvis der gjorde, kan der være en forklaring gemt her. Men - jeg er ikke læge, og hvis du vil undersøge denne mulighed nærmere, må du kontakte jeres læge. Det er måske muligt at erstatte netop disse udgaver af hans medicin med en anden udgave med tilsvarende virksomt indhold. Det kan somme tider betyde en forskel i bivirkningerne.

Hemmeligt kage-slik-sodavands-forbrug?

Den anden mulighed er, at din dreng spiser noget, som du ikke kender til. Da jeg næsten ikke kan tro, at han ikke er sulten, når han går i skole, eller meget hurtigt bliver det, ser jeg denne mulighed som temmelig sandsynlig.

Kan han drikke sodavand eller spise kage, slik eller snacks, når han er hjemmefra? Har han lommepenge, han kan omsætte til søde sager - eller har han gavmilde kammerater, som forsyner ham? Ud over at være sulten, kan han have rimelige sociale begrundelser for at spise eller drikke søde sager. Det kan være en del af et fællesskab, han har med nogle kammerater, som er af sådan en karakter, at det er svært for ham at sige nej.

Selv om han udtrykker utilfredshed med sin overvægt, kan han godt have sådan et hemmeligt forbrug af det ene eller andet, som så er det, der sætter sig på hans sideben. Det kan være forbundet med skam for ham, at han gør det, sådan, at han pure vil nægte, at den slags forekommer. Det er dig, som kender din søn, så jeg foreslår blot, at du overvejer det.

Pubertet og hormoner?

En anden sandsynlig forklaring kan være, at din dreng er i begyndende pubertet. Kroppen kommer ud af balance i den overgangsfase, som puberteten er. Pubertetsprocesserne er uharmoniske. Det er ikke tilfældigt, at vi taler om 'hvalpefedt', og jeg ved, at 40% af alle drenge udvikler bryster af meget varieret størrelse, mens de er i puberteten. Brysterne forsvinder igen, men de er jo ikke sjove for drengene at have, mens de er der.

Fars historie

Jeg er nysgerrig på din drengs fars vægt-historie. Blev han tykkere, da han gik i pubertet? Har han været overvægtig i hele sit voksne liv - eller er han blevet det efterhånden? Der kan være noget nedarvet, måske hormonalt, blandet ind i historien, og det kan være, at vægtforøgelsen fortæller om ubalance i hormonerne og intet har med kost/ motion at gøre.

Jeg foreslår, at du tale med din drengs far om hans vægt-historie, for at se, om der er ligheder og kan findes forklaringer her - og ellers igen: kontakter en læge, som om nødvendigt kan lave en undersøgelse af din drengs hormonspejl.

Hvis du vurderer, at vægtforøgelsen kan handle om hormoner og normal pubertet - ja, så er det et overgangsproblem, som af sig selv forsvinder igen.

Ernæringschefens tilføjelse

Jeg har bedt ernæringschef Merete Myrup Christensen fra 'Landbrug & Fødevarer' om at kommentere dit spørgsmål. Hun er enig i ovenstående og foreslår desuden, at du sørger for, at din søn sover tilstrækkeligt længe hver nat, at han spiser noget mere, så han bliver ordentligt mæt, og at hans kost bliver mere varieret end det, du beskriver.

Det er ikke nødvendigt at fokusere helt så målrettet på sund kost og motion, som det lyder til i brevet her, at du gør. Husk fx, at motion også kan være aktiviteter, som I laver sammen som en del af hverdagen. I kan gå ture sammen - i den nyudsprungne bøgeskov! - eller I kan løbe, svømme eller tilsvarende. Motion behøver jo ikke at være noget, man går til.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk