Vores pige på 7 år spiser ikke noget hele dagen

Vores pige på 7 år spiser ikke noget hele dagen

Hej Janne,

Jeg har en pige på 7 år, som næsten altid kommer hjem uden at have spist noget hele dagen. Vi har snakket med hendes lærere, og de siger, at der er ro i klassen, når de spiser.

Min datter vælger selv, hvad der er i madpakken, og hun er nogle gang selv med til at lave det, men der ingen forskel. Hun får rugbrødsmad og grønsager. Vi har også prøvet at give hende penge, så hun kan købe i kantinen, og hun siger, at hun spiser, men vi ved ikke, om det er rigtigt. Vi er meget bekymrede for hende, for 8 timer uden mad er ikke så godt. Når hun er hjemme, så er hun meget sulten og kan godt spise ok.

Håber, at du kan hjælpe.

På forhånd mange tak.


SVAR

Kære Spørger,

jeg kan kun være enig med dig i, at det ikke er godt for jeres datter at gå hele dagen uden at få noget mad. Ikke sært, at hun er sulten, når hun kommer hjem!

Men jeg har brug for at vide lidt mere for at kunne svare dig ordentligt. Jeg vil fx gerne vide, om det har stået på længe? Er det noget nyt, eller har jeres datter aldrig spist sin skolemad?

Hvis hun plejer at spise sin skolemad og nu er holdt op med det - kan det så skyldes, at hun er blevet drillet eller på anden måder har været ude for noget ubehageligt, som handlede om mad og spise? Det foreslår jeg, at I lige overvejer.

Mange spørgsmål ...

Jeg vil også gerne vide mere om, hvorfor I tvivler på hende, når hun siger, at hun har købt mad i skolekantinen og spist det. Samt: Ved I, hvad det er, hun spiser fra kantinen? Hvorfor er kantinemaden mon mere tiltrækkende for hende end madpakken hjemmefra, når hun oven i købet selv vælger indholdet af sin madpakke?

Og vigtigst: Er hun undervægtig? Eller omvendt: Er hun en buttet pige, der så for tiden taber sig? Trives hun og er fuld af energi og gå-på-mod - eller er hun træt og energiforladt? Kan hun følge med i skolen?

Som du kan se, har jeg mange flere spørgsmål til dig, end du har til mig. Og det eneste, jeg kan sige, er temmelig generelt:

Mange børn har svingende appetit. I perioder spiser de meget, i andre næsten ingenting. Kan jeres datter være inde i sådan en periode med lav appetit? Igen: Det vigtige er, om hun taber sig, selv om hun ikke har vejet for meget, og om hun trives eller ej.

Endelig har det selvfølgelig betydning, at hun ikke fylder sig med andet - med sukkerholdig mad og/ eller drikkevarer. Kan det være den slags, hun spiser/ drikker i løbet af skoledagen?

Jeg foreslår, at du skriver til mig igen og fortæller mig mere. Så vil jeg prøve at give dig et mere præcist svar.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk