Vores pige på 9 år kan ikke tørre sig efter toiletbesøg

Vores pige på 9 år kan ikke tørre sig efter toiletbesøg

Hej Janne,

Mit spørgsmål handler om vores pige på 9 ½ år. Hun er plejebarn her hos os siden hun var 9 mdr. Hun går i specialklasse for generelle indlæringsvanskeligheder. Har forskellige diagnoser bl.a. ADHD.

Hun fungerer godt i dagligdagen, og er rigtig dygtig til mange ting.

Problemet er, at hun ikke kan tørre sig selv efter stort toiletbesøg. Kan simpelthen ikke finde ud af det. Hvad gør jeg for at få lært hende det?

Mange venlige hilsener
Plejemor


SVAR

Kære Plejemor,

hvad mon det er ved at tørre sig, din pige ikke kan finde ud af - når hun ellers er dygtig til at klare sig i dagligdagen? Kan hun ikke bruge sine arme og hænder på en måde, så hun kan komme til, dernede bagerst mellem balderne? Kan hun ikke lide at røre ved sin egen numse - selv om det er med papir? Kan hun ikke lide at tørre sig så grundigt, som man bliver nødt til, når man har lavet stort, fordi hun er ømskindet, så det gør ondt at tørre sig? Glemmer hun bare, at hun skal tørre sig grundigt, når hun har lavet stort?

Ømskindet, svært ved at komme til - eller?

Hvis problemet nu er, at din pige er ømskindet eller har svært ved rigtig at komme til at tørre sig, så vil jeg anbefale, at du anskaffer nogle af de baby-vådservietter, som man kan købe i supermarkederne, og som jo ellers bruges til blebørn. Med dem kan hun tørre sig grundigere, fordi de er fugtige - og de er også blødere at have med at gøre. I må så have en særlig bøtte, hun kan smide dem i efter brug - de må ikke komme i toilettet.

Sidder hun ned, når hun prøver at tørre sig? Eller står hun op? Begge stillinger er mulige, og det kan du instruere hende i.

Hvis problemet er, at hun ikke bryder sig om at skulle røre ved den del af sin krop, så er det mere kompliceret, for så må du i gang med at overveje, hvorfor det mon er sådan. Og hvordan du kan hjælpe hende til også at have det godt med sin numse - og måske sine kønsorganer - ja, hele sin krop.

Det vil kræve en længere indsats, og da jeg jo intet kender til de normer, I har i jeres familie omkring fx krop og nøgenhed, så har jeg ikke rigtig mulighed for at komme med forslag til, hvordan du kan gøre. Du kan kontakte skolens PPR og bede om at få en samtale med skolesundhedsplejersken og forklare hende problemet. Hun kan bedre spørge ind og give dig nogle forslag til, hvordan du kan gøre for at hjælpe din pige til at blive glad for alle dele af sin krop - hvis altså problemet ligger her.

Hun kan også give nogle forslag, hvis der er noget helt fysisk ved din piges krop, som gør, at hun ikke kan komme til at tørre sig. Måske skal hun have noget fysisk træning af en slags.

Glemsom?

Hvis problemet er, at hun simpelthen glemmer at tørre sig ordentligt - ja, så er det her, der må sættes ind. Gad vide hvor din pige befinder sig, når hun skal have afføring? Er det mon oftest hjemme, eller på skolen - eller begge steder?

Derhjemme kan du fx sætte et skilt på det håndtag, man bruger til at trække ud på toilettet, og tegne eller skrive noget, der minder din pige om, at hun må huske at tørre sig. Eller du kan sætte skiltet på indersiden af toiletdøren - i din piges øjenhøjde. Eller på spejlet over håndvasken, så hun ser det, når hun vasker hænder - hvis hun husker dét efter toiletbesøgene.

Det kan jo ikke lade sig gøre på skolen, men jeg forestiller mig, at hvis hun får lært at tørre sig, når hun er derhjemme, så vil hun efterhånden huske det de andre steder, hun er, når hun skal lave stort. Så bliver det en vane.

Du kan også give hende sådan en pakke vådservietter med i skole, så hun kan bruge dem der. Men - det kommer som nævnt an på, hvad det er, der er det bagvedliggende problem.

Du er velkommen til at skrive til mig igen og fortælle mere - så kan det være, jeg kan give dig et mere præcist svar.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk