Min 10-årige datter har nogle gange svært ved at falde i søvn

Min 10-årige datter har nogle gange svært ved at falde i søvn

Kære Janne,

Jeg har en 10-årig datter, der nogle gange har svært ved at falde i søvn. Hun skal i seng kl. 20.00 og må så læse i en halv time.

Nogle gange har hun rigtig let ved at falde i søvn, og andre gange sover hun først kl. 22.00, og så er hun træt om morgenen. Hun skal op kl. 6.45 og nogle gange kl. 7. Det kommer an på, om jeg skal møde tidligt eller sent.

Håber du kan hjælpe mig.

Hilsen AP


SVAR

Kære AP,

jeg er ked af det, men du skriver så lidt, at jeg ikke rigtig har nogen mulighed for at give dig en forklaring, som kan hjælpe netop din datter. Jeg kan kun gentage noget generelt som fx, at det kan være forstyrrende for søvnen, hvis man sidder foran en skærm, i tiden lige før man skal sove. Så hvis din datter gør det, og du mener, at det kan være derfor, hun ikke kan sove nogle aftener, må du bede hende om at lade være.

Jeg kan videre nævne, at man ikke så let falder i søvn, hvis man er sulten, så det kan være en god ide at spise lidt, fx en banan, eller drikke et glas mælk, en halv times tid før sengetid.

Det fremmer søvnen, hvis man før sengetid gør så nogenlunde det samme hver aften, har sine aftenritualer, så det lyder helt fint, at din datter går i seng kl. 20 og derefter ligger en halv time og læser.

Det kan være, at din datters søvnbehov simpelthen svinger. Hvis hun de fleste nætter sover 10-10½ time, er jeg ikke overrasket over, at hun nogle gange har brug for mindre søvn.

Det kan selvfølgelig også være, at hun ligger og spekulerer over noget - det kan i al fald holde mig vågen i timer!! - men du skriver jo ikke noget om den slags. Heller ikke om, at hun er urolig over at ligge i sin seng.

Hvis det er muligt for dig og hende, synes jeg, at I skal tage det helt roligt. Nogle gange sover din datter kl. 20.30, andre gange senere - sådan er det bare.

Hvis du har brug for et mere præcist svar fra mig, må du skrive igen og fortælle mig lidt mere.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk