Vores søn på 9 år vil ikke indordne sig under hjemmets regler

Vores søn på 9 år vil ikke indordne sig under hjemmets regler

Hej Janne,

Vi er en familie på 5, mor, far, pige 12 år, dreng 9 år og pige 8 år.

Vi kæmper dagligt med vores søn på 9, han driver alle til vanvid.

Han fungerer godt i skolen uden problemer, men her hjemme er han en helt anden dreng. Hvis vores børn er sultne uden for spisetiderne, skal de selv lave en mad, men vores søn gider ikke selv og begynder derfor at råbe, skrige, græde over, at vi ikke vil hjælpe ham, og til sidst ender det med, at en af pigerne får nok og laver en mad til ham.

Nogle gange er det ikke nok for ham, da de ikke må røre eller lave hans mad. Han bliver ofte sur og råber og hyler samt kaster nogle gange med tingene, hvis han får nej, eller man ikke vil gøre det, han vil.

Hvad skal vi gøre for, at han affinder sig med husets regler, som hans søstre gør?

Mvh


SVAR

Kære spørger,

du fortæller mig desværre så lidt, at jeg næsten intet grundlag har at svare ud fra - eller at gætte ud fra. Det eneste, jeg kan sige, er det helt generelle, at jeg er fuldstændig overbevist om, at jeres søn har en rigtig god grund til at opføre sig sådan, som han gør. Hvad den grund så kan være - ja, det ved jeg ikke det mindste om. Jeg foreslår, at I overvejer, hvad den kan være: Det er jer, som kender jeres søn og de omstændigheder, han lever under.

Prøver at møde eller opfylde et behov

Jeg er videre helt overbevist om, at jeres søn opfører sig så upopulært, som han nu gør, som sit bedste forsøg på at skaffe sig et eller andet, som han må have meget brug for - derhjemme. Mens det åbenbart er anderledes i skolen. Igen: Hvad det er, han har brug for og så fortvivlet prøver at skaffe sig, ved jeg heller ikke det mindste om. Igen er det jer, som må prøve at gætte det ud fra jeres kendskab til ham.

I kan læse mere om baggrunden for min måde at forstå jeres søns opførsel på ved at følge linket: Janne Hejgaards nyttige råd. Min tankegang er helt kort den, at når jeres søn af egen tilskyndelse gang på gang opfører sig, så I alle bliver vældig trætte af ham, og så han sikkert får bebrejdelser, skældud eller anden negativ tilbagemelding - så må det være, fordi alternativet er værre. Og alternativet er så, at han opgiver at få det, han har brug for.

Alting drejer sig om vores behov

Jeg taler ikke om den mad, hans søstre ender med at lave til ham. Jeg taler om noget mere grundlæggende - som I vil kunne læse om i førnævnte tekster, i det afsnit, som hedder Alting drejer sig om vores behov. Det kan være, han har brug for at kunne bestemme noget. Eller måske skaffer han sig plads i familien ved at være så larmende og tydelig. Måske bliver han ikke set som den, han virkelig er i det omfang, han har brug for. Måske forveksler han 'kærlighed' med 'service'. Måske efteraber han sin far, den eneste anden af hankøn i familien - og far bliver serviceret. (Det gæt duer nok ikke: Hvis det var sådan, ville far sikkert mene, at sønnens opførsel var helt på sin plads!) Uanset hvad: Der er vældig mange muligheder, og det er kun jer, som kan finde frem til det eller de behov, som passer til situationen.

Mangler at lære noget

Når børn opfører sig på en måde, der er mere umoden og barnlig end deres alder, er det min erfaring, at de gør det, fordi der er noget, de ikke har lært. Jeg vil gætte på, at jeres søn ikke kender til nogen måde at skaffe sig det, han har brug for, som svarer til hans alder. At råbe og skrige og smide med ting er jo sådan, som fx 2-årige uden udviklet sprog kan finde på at opføre sig. Når jeres søn opfører sig som en 2-årig, og oven i købet på den måde skaffer sig ballade med jer andre, så er det for mig klart, at det gør han ikke frivilligt. Han ville vælge en anden metode, hvis han altså kendte én.

Den mest effektive måde for jer at slippe for jeres søns ballade, består i 1) at bruge jeres kendskab til jeres dreng til at gætte, hvad det mon er, han prøver at skaffe sig. Og det er i øvrigt sandsynligvis noget, I vil finde helt rimeligt. Dernæst 2) i samarbejde med ham finde frem til en anden, mere effektiv og mere alderssvarende måde at handle på. Sådan, at han rent faktisk får skaffet sig det, han har brug for - og igen: Det er ikke en mad, men noget mere fundamentalt - og sådan, at han bevarer det gode forhold til jer andre.

Ingen synes, at det er rart at have ballade med sine forældre og søskende. Jeg er helt sikker på, at det også gælder jeres søn.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk