Vores datter på 10 år gentager bestemte remser, før hun kan sove

Vores datter på 10 år gentager bestemte remser, før hun kan sove

Hej Janne,

Jeg har brug for hjælp til vores datter på 10 år, som er en sød, sjov og kærlig pige, glad for skolen og vellidt af venner og kammerater. Hun har igennem mange år haft behov for at sige én bestemt remse, inden hun skulle sove, men den har i den seneste tid udviklet sig, så nu er der 3, 4, ja, nogle gange 5 ting i den, og mange aftener gentager dette sig flere gange - til sidst så bliver jeg eller min kæreste utålmodig, så spørger hun altid og med det samme: "Er du sur på mig, elsker du mig, er vi gode venner?" - osv.

Måske du nu tænker, om vi husker at give hende kærlighed og opmærksomhed, hertil kan jeg svare klart ja, og når vi taler med hende om det næste morgen, så kan hun ikke selv forstå eller forklare sin adfærd. Vi har altid kunnet tale om tingene og har selvfølgelig krav og forventninger, men også en masse ros og kærlighed. Hvis vi fortalte dette til venner eller familie, ville de blive meget overraskede, da hun er en meget velfungerende pige på nær dette opslidende soveritual.

Derudover er hun bange for, at hun ikke når at falde i søvn, inden vi går i seng, derfor kan hun spørge hvert kvarter, hvor længe, der er til, vi går i seng, hun holder sig vågen på den måde, og hun er ved at drive os til vanvid. Det er en ond spiral, og vi har brug for et redskab/råd til at komme ud af ovenstående. Jeg får ondt i maven næsten hver aften, når hun ikke falder hurtigt i søvn, fordi jeg så ved, at åh nej, nu starter remserne over og over igen, og det samme gør hun jo. Der kan være en periode på ca. 14 dage, hvor der ikke er noget, så kommer det tilbage i en periode, og sådan fortsætter det.

Håber du kan hjælpe med at se, hvad vi kan gøre anderledes for at komme ud af dette, tak.

Blot til info har hun en lillesøster på 6 år, som ikke gør noget tilsvarende.

Med venlig hilsen
En bekymret mor


SVAR

Kære En bekymret mor,

én ting er sikker: din datters aftenritual handler omnoget, og jeg tror, at vejen til at befri jer for det går gennem at finde ud af, hvad dette 'noget' er. Sagt anderledes: din datter møder eller opfylder et behov ved at sige sine remser, og hvis I kan finde ud af at sætte navn på behovet, kan I finde en anden og bedre måde at møde/ opfylde det på.

Hvad mon behovet kan være?

Hvad kan det mon være, din datter skaffer sig ved hjælp af sine remser? Det er noget, som hun  længe har haft brug for, men nu er behovet blevet endnu mere presserende, i al fald i perioder, så nu er hun nødt til at udvide remsen og sige den mange gange. Desuden er hun bange for at ligge vågen, mens I andre sover, så bange, at hun faktisk modarbejder sig selv og holder sig vågen.

Din datter er ikke bevidst om, hvad for et behov, det kan være. Hun kan ikke selv forstå det eller forklare det, skriver du, og du fortæller videre, at hun er velfungerende både socialt og i skolen, og at hun får både kærlighed, opmærksomhed og krav fra jer derhjemme. Det lyder jo dejligt.

Men - der er åbenbart noget, som hun har brug for og ikke får - og som hun ikke kender nogen god metode til at skaffe sig. Jeg ved jo meget lidt om jer, så jeg kan kun gætte og håbe, at jeg derved kan inspirere dig til selv at finde ud af, hvad det mon kan være, din datter har så meget brug for - og ikke får.

Har din datter lov til at være ud til bens?

"Er du sur på mig, elsker du mig, er vi gode venner?" skriver du, at hun spørger de aftener, hvor hun så ikke bare falder hurtigt i søvn, og I bliver utålmodige. Jeg overvejer, om det kan være udsagn om, at hun er i tvivl, om hun bliver elsket og accepteret - også, når hun ikke bare er sød, nem og velfungerende.

Til din overvejelse:

Hvis nu din datter har den forestilling, at du nok kun elsker hende, når hun er nem for dig at have med at gøre, når hun er sød og ikke til besvær - så er det ensbetydende med, at hun ikke oplever sig elsket som den, hun virkelig er. Hun oplever sig ikke set. Ingen af os er kun søde, nemme, velfungerende. Vi er alle også sure, irritable, besværlige, kantede - og kan ikke finde ud af det. I al fald ind imellem.

Er der plads i jeres følelsesmæssige rum til din datter, når hun er utilpasset? Er det tilladt for hende fx at sige nej, at tænke mest på sig selv, at være urimelig? Jeg siger ikke, at man skal kunne lide den slags, men at man må acceptere, at andre kan være sådan og med god grund - også ens elskede børn. Hvis ikke din datter har en oplevelse af, at hun er elsket uanset hvad, så kan det være drivkraften bag hendes remser.

Bøn, besværgelse, vrøvleord?

Jeg overvejer videre: Hvad indeholder den remse, hun gentager? Er den en bøn, en række trylleord, en ønskeliste, en besværgelse eller måske en række vrøvleord? Og hvad er det, remsen er blevet udvidet med?

Da jeg var barn, bad jeg aftenbøn. Fadervor og så mine egne tilføjelser, som handlede om de vigtige personer i mit liv - og så det, jeg for tiden ønskede mig. Jeg sagde ikke noget af det højt, men jeg bad og turde helt sikkert ikke lade være. På en bestemt måde havde jeg påtaget mig ansvaret for, at det gik godt i mit lille hjørne af verden.

Kan det gælde din datter? Har hun travlt med at passe på jer alle sammen? Synes hun, at det er hendes ansvar, at I er glade og tilfredse? Er det drivkraften bag hendes remser?

Uforløste følelser - eller talenter?

Taler din datter mon sig selv til rette via sine remser? Måske er hun vred (på dig?) over noget, måske er hun jaloux på din kæreste eller utryg ved ham - husk, jeg gætter - og tør ikke vise sine følelser.

Eller noget helt andet: Måske er hun fyldt af længsel efter noget, som hendes dagligdag ikke rummer, og som hun ikke ved, hvad er … ? Det kan være uforløste talenter for at spille musik, lave billeder, skuespille - alt muligt. Jeg er overbevist om, at hvis vi indeholder muligheder, vi ikke folder ud, så mistrives vi eller bliver ulykkelige. Hvordan kan et barn på 10 år forvalte den slags? Sandsynligvis ikke på nogen logisk måde. Måske prøver hun via nogle trylleremser.

Ja, jeg har givet dig et par gæt, som du selv må bygge videre på. Jeg er kun sikker på én ting, nemlig: Din datters remser mv. er udtryk for hendes bedste forsøg på at skaffe sig et eller andet, hun har meget brug for. Så meget, at hun risikerer mors irritation for det. Hun er ikke selv i stand til at sætte ord på sit behov, så det har hun brug for din hjælp til - og her er det dig, der forsigtigt må gætte ud fra dit kendskab til din datter. (Læs evt. lidt mere om at gøre det her.)

Kan I få sat navn på det/ de uopfyldte behov, kan I også finde en anden måde at opfylde det på - som fungerer bedre for jer alle sammen.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk