Min søn på 7 år vil ikke sove uden en voksen ved sin side

Min søn på 7 år vil ikke sove uden en voksen ved sin side

Kære Janne,

Min søn er snart 7 år og vil ikke sove, uden at en voksen har ligget ved ham og siddet ved siden af ham ... nogle dage er jeg så udkørt og har givet op og lagt mig med ham. Det kan tage op til 3 timer. Det har altid været et stort problem med hans søvn, siden han var baby og har forsøgt alt. Er helt grædefærdig og udmattet.

Vi har samme putte-ritual hver aften. En lille historie og sang. Om natten kommer han op i vores seng, når han vågner. Efter snart 7 år på denne måde, er jeg træt, og han får heller ikke den søvn, han har brug for.

Jeg har haft en barndom med store omsorgssvigt og seksuelt misbrug, så er ikke i tvivl om, jeg har været for blød over for min søn i forhold til at sætte grænser. Jeg har været bange for at svigte ham, når han har været ked af det og grædt. Nu er jeg der, hvor jeg kan se det så tydeligt, at min angst er givet videre til ham, bare på en anden måde. Det med at give slip ... og mene det, jeg siger, og stå ved det.

Han er en glad dreng, men når vi kommer til godnat ... så bryder helvedet løs her. Jeg aner ikke mine levende råd, hvordan jeg får brudt det her mønster og på hvilken måde, og føler jeg skal opfinde den dybe tallerken.

Mvh


SVAR

Kære spørger,

jeg mener helt umiddelbart, at det første, der skal til, før I kan få en bedre situation, når din søn skal sove, er at du gør noget for dig selv. Du lyder for mig til at være alt for udmattet og i alt for stort søvnunderskud til at have kræfter til at ændre på de dårlige vaner, du og din søn har ved hans sengetid.

Det lyder videre for mig, som om du udmærket ved, at det slet ikke duer, at en syvårig ikke kan falde i søvn, med mindre mor ligger ved siden af ham - hver aften. Det behøver jeg ikke at fortælle dig. Du har bare ikke kræfter til at ændre på mønsteret, så: Hvad kan du finde på, som kan skaffe dig din nattesøvn i en periode, der er så lang, at du blive udsovet?

Uden for rækkevidde

Det er det, du må overveje. Her kommer et par forslag til inspiration: Allerførst: Hvad med drengens far? Han er åbenbart også i lejligheden/ huset - med mindre du har en anden partner. Uanset hvem den anden er: Kan I ikke lave en deleordning, så far/ partner har ansvaret for jeres dreng og hans falden i søvn, fx i en uge? Mens du så finder ud af at sove uden for rækkevidde, fx i den anden ende af jeres bolig, hvis det er praktisk muligt. Ellers hos noget familie, eller måske hos venner eller gode naboer. Det kan sagtens være, at det er nødvendigt, at du er et helt andet sted, så du ikke er til at få fat på. Du skal have ro til at sove!

Derefter kan I måske skiftes: dit ansvar hver anden aften, fars/ partners hver anden.

En anden mulighed er, at du får hjælp udefra. Kan du fx bede en af dine forældre, søskende eller venner om at komme hver aften i en uge og være sammen med din dreng, indtil han sover? Du kan evt. tilbyde at betale en - ligesom en babysitter. Og stadig: du må finde et sted, hvor du kan få fred til at sove. Du risikerer at gå helt ned med flaget, hvis ikke du får sovet. Det er meget vigtigt - for jer alle sammen.

Nødvendigt med markant ændring

Jeg tror, det er vigtigt og nødvendigt at gøre noget, som virkelig er anderledes, end det plejer at være. En tydelig kursændring, måske ligefrem et brud. Dels for at give din søn en slags signal om, at det gamle nu er slut - dels for at formindske risikoen for, at I glider tilbage i de sædvanlige uvaner.

Det er forældres ansvar at skabe omstændigheder omkring børn, som er så sunde og gavnlige som muligt. Det gælder alt - også sovevaner. Lige nu har I faktisk overladt ansvaret for at falde i søvn til jeres dreng - og det er jo tydeligt, at det kan han slet ikke klare. Hans måde at forvalte ansvaret på efterlader både ham selv og dig med søvnunderskud. Han har brug for, at hans forældre/ voksne træder i karakter og bestemmer, hvordan det skal foregå, når han skal sove. Til gavn for bl.a. ham.

Jeg overvejer, om din søn bliver bange, fordi han ikke har en mor/ forældre, der kan lave gode rammer omkring hans nattesøvn - men som accepterer, at han bestemmer, selv om han tydeligvis slet ikke magter det. Det kan være vældig utrygt at opleve.

Overgangsordning

Du kan sagtens fortælle en dreng på 7 år, at der nu må ske en ændring af hans sovevaner. Det er han stor nok til at kunne forstå og kunne klare. Så når du har fået flere kræfter = har fået sovet ud, må du beslutte, hvordan du vil have, at det skal foregå om aftenen, når I er færdige med jeres putte-ritual. Du må fortælle din dreng, at fra nu af foregår det sådan-og-sådan, og det står ikke til at ændre.

Jeg foreslår dog, at du laver en overgangsordning - du kan fx love ham, at den første uge kommer du og kigger til ham hver 5., senere hver 10. minut, indtil han sover. Men han skal blive liggende i sin seng, han skal ikke lege eller tilsvarende, og han skal ikke kalde på dig. Når overgangsperioden er slut, så går du fra ham, når ritualet er slut - og så skal han sove.

Lære at falde i søvn alene

Det er sandsynligt, at han vil protestere, græde, nægte - det er her, du må have styrke til at stå fast. Hvis han ikke vil acceptere den nye orden på en måde, der svarer til hans alder, må du fortsætte med at sove et andet sted. Du skal have din nattesøvn for at få styrke til at være en tydelig mor, og din søn skal erfare, at han ikke bestemmer. Det gør hans mor, hans forældre.

Husk: Det er ikke synd for din søn, at du insisterer på, at han får ordentlige sovevaner. Som det er nu, er synd for ham. Husk også, at han skal indhente noget - derfor mit forslag om en overgangsordning. Han har ikke lært at falde i søvn selv, og det skal han i gang med at lære.

En sidste bemærkning: Jeg håber, du har modtaget terapeutisk behandling for at reparere på omsorgssvigt og overgreb, da du var barn. Hvis ikke, kan jeg kun anbefale, at du skaffer dig det hurtigst muligt. Ellers bærer du rundt på en alt for tung byrde - og det tager for mange kræfter, som du har brug for til noget andet og bedre.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk