Min datter på 8 år snakker hele tiden

Min datter på 8 år snakker hele tiden

Hej Janne,

Min datter på 8 år og 8 mdr. snakker hele tiden og gerne med sig selv.

Hun har i 6 års alderen været under udredning for ADHD, da min ældste datter har dette, men det eneste de fandt på daværende tidspunkt, var en "let" mental retardering, og 12 mdr. efter var hun så kommet over i normal området, "den helt lave ende". Nu har man så opdaget, at hendes knogleudvikling er bagud, fordi hun har været under udredning for for tidlig pubertet. (Billede taget 8 år og 6 mdr. og viste knogler på alder med 7 år og 11 mdr.).

Men efterhånden bliver min bekymring større og større, for hendes talen i form af, at hun konstant snakker med sig selv om alt og alle steder.

Kan noget af alt dette hænge sammen??

Mvh
Den bekymrede mor


SVAR

Kære den bekymrede mor,

jeg er desværre ikke kvalificeret til at svare fagligt forsvarligt på dit spørgsmål. Det må du have en uddannet psykolog eller læge til at besvare. Jeg kan kun give dig et par af de overvejelser, jeg har efter at have læst dit brev.

I min forståelse af virkeligheden hængeraltingsammen på en eller anden måde. Som du beskriver din datter, er der noget specielt med hende, og jeg er ikke overrasket over, at hun har en speciel måde at væresigpå - at udtrykke sig på. Når man ikke er gennemsnitlig, er det mere krævende at finde sin plads i verden: men kan ikke bare følge den samme vej som så mange andre. Sådan tror jeg, at det er for din datter.

Indfanger og bearbejder virkeligheden

Jeg mener videre, at når din datter taler uafbrudt, med sig selv og om alt muligt og lige meget hvor, hun nu er, så er det hendes bedste bud på, hvordan hun kan samspille med den omgivende virkelighed. Jeg tror, hun 'indfanger' og bearbejder sin omverden ved at snakke om den. Jeg tror, det er hendes mest effektive bud på en metode til at finde ud af at være - være sig - og lære sin omverden at kende.

Det er også en opførsel, som minder om den, små børn har. Når jeg betragter mit yngste barnebarn på 2½ år, mens han leger med et eller andet, så taler han også uafbrudt. Om det, han gør: fx laver en høj stabel af noget. Om det, der sker: stabelen vælter - eller måske om de hensigter, han mener, legetøjet har. Jeg forstår hans ordstrøm som hans metode til at bearbejde og indfange den virkelighed, han lige nu er optaget af.

Jeg kan kun tro, at det er vigtigt for din datter at 'tale virkeligheden frem' på den måde.

Jeg går ud fra, at du - i al fald ind imellem - lytter til, hvad hun siger. Hvis du har overskud til det, tror jeg, at det er en god ide at samtale med hende om det, hun lige nu er optaget af og snakker om, sådan at du bidrager med, hvad du nu kan. Jeg tror videre, at det vil være godt, hvis du taler ud fra en accept af, at snakkeriet åbenbart er vigtigt for din datter, og at det må hun godt. Du synes, det er i orden.

Andre børns reaktioner

Jeg kan forestille mig, at andre børn reagerer på din datters konstante snakken, og at hun måske får kommentarer fra dem, eller ligefrem bliver drillet. Hvis det sker, er det min forståelse, at den bedste reaktion vil være at forklare din datter, at de andre børn driller, fordi de ikke kan forstå, hvorfor hun snakker, som hun gør - for det gør de nemlig ikke, og de er ikke vant til nogen, som er lidt anderledes. Og: at det altså er deres problem. Hun har i al fald ret til at gøre, som hun gør, også selv om hun er den eneste.

Hvis din datter oplever en grundlæggende accept fra dig af hendes 'metode' til at bearbejde virkeligheden, så er det mere sandsynligt, at I vil kunne tale om, at det måske er smart for hende at vælge at lade være med at tale højt i nogle bestemte situationer.

Måske kan hun øve sig på at 'snakke inde i sit hoved' i stedet for? Altså tænke - bare ikke højt. Som en metode til at slippe for andre børns drilleri, eller hvad det nu kan være.

Jeg tror i al fald, at det ikke er godt for din datter, hvis hun ikke må snakke, sådan som hun nu gør. Jeg tror, det er meget nødvendigt og en hjælp for hende - og jeg mener i øvrigt, at du roligt kan give hende din anerkendelse af, at hun har fundet på løse et problem ved at handle sådan.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk