Min datter på snart 9 år tager mere og mere på

Min datter på snart 9 år tager mere og mere på

Hej Janne,

Skriver med et håb om hjælpende vejledning.

Jeg er weekend far til en pige på 8 år, snart 9 år, der tager mere og mere på.

Jeg er i et nyt forhold, hvor vi har fået en lille sammen. Jeg har det sidste 1½ til 2 år set min datter blive større og større. Fik hende så målt og vejet, og konfronterede hendes mor, der totalt gik i forsvar og gav mig dårlig samvittighed, da min datter havde fået meget med! Vi har ellers et godt forhold, men stiller jeg spørgsmål til hendes moderrolle, er der dårlig stemning.

4.8. 2013 BMI 21,81

8.11. 2013 BMI 22,28

16.3. 2014 BMI 26,49

De to sidste er gjort, så min datter ikke lagde mærke til det.

Hendes mor er selv godt i stand og har desværre lært min datter, at hygge er lig med slik, kager, masser af caféture, slik og sodavand til håndbold og ridning.

Når hun er hos os, så er det vores regler, og dem følger hun med, at der er kun søde sager om fredagen. Selvfølgelig får hun da også en is, når vi går en tur. Andre aftener laver vi så frugt eller div. grønsagsstænger.

Min datters mor er startet på div. slankekure med min datter, der går max 4-6 uger, så er de tilbage, og det er ikke en kur, men livsstilsændring, der skal til.

Jeg er bekymret m.h.t. evt. mobning og fremtidig livsstil... Hvordan får jeg sagt og får hendes mor til at forstå alvoren?

Hilsen 7913


SVAR

Kære 7913

ja, det er sandelig ikke nogen enkel situation, du er i, og jeg er bange for, at du ikke kan stille ret meget op. Når din datter er hos sin mor - og det er hun jo den store del af tiden - så er det din ekskone, der bestemmer.

Mor og far må være gode venner

Men din datter er overvægtig, måske endda svært overvægtig, så vidt jeg har kunnet læse mig til via nettet, og det er bestemt ikke godt for hende - på nogen måde. Det ved din ekskone godt. Hun ved sandsynligvis også, at det er en livsstilsændring, der skal til, og at slankekure ikke virker, men snarere gør ondt værre. Både hendes egen og hendes datters overvægt er helt sikkert smertefulde for hende. Og når noget gør ondt, foretrækker man at lade være med at røre ved det.

Jeg tror, det er vigtigt for din datter, at hendes forældre er gode venner - og det betyder nok, at du må være meget, meget forsigtig med at nævne din datters overvægt over for hendes mor. Lad det være hende, der eventuelt bringer emnet på banen, selv om det må være smertefuldt for dig at være vidne til, at din datter bliver tykkere.

Vigtigst: Kende til en anden og bedre livsstil

Videre mener jeg, at det bedste, du kan gøre for din datter, er stille og roligt at demonstrere en anden livsstil med bedre spisevaner - og gode motionsvaner.

Faktisk er det mest konkrete, jeg kan foreslå dig, at du støtter virkelig tæt op omkring din datters ridning og håndbold, så hun bliver ved med at bruge sin krop. Det er her, hun vil kunne hente sin egen tilskyndelse til at holde igen med slikket og de andre de usunde mad- og drikkevarer. Sørg også for, at I bevæger jer så meget som muligt, når hun er sammen med dig.

Hvor længe skal du have hende på sommerferie? Hvis det er praktisk muligt - du har jo også et ganske lille barn, kan jeg læse - så kan du tage din store datter med på en eller anden form for motionsferie. Og sørge for, at hun spiser sundt. Igen: For at demonstrere en anden måde at spise og bevæge sig på. Og hygge sig på!

Pres gør ondt værre

Det er helt sikkert, at den dag kommer, hvor din datter er ked af at være for tyk. Den dag har hun brug for, at du er der med tilbud om og støtte til en anden livsstil end hendes mors. Jeg tror videre, at hun vil være mere tilbøjelig til at vælge din - anderledes - måde, hvis ikke der er mange og lange konflikter gemt i feltet. Hvis hendes vægt bliver en slagmark dig og hendes mor imellem, kan det let betyde så meget følelsesmæssigt ubehag, at det spærrer for din datters valg af din anden måde at leve på.

Jeg mener selvfølgelig, at du må holde øje med de muligheder, der måtte komme, for at skaffe din datter en bedre livsstil, og støtte hver eneste lille tendens, hun viser, til at vælge noget bedre, men du gør nok klogt i at lade være med at blande din ekskone ind i det. Jeg ved, hvor stærke følelser, der gemmer sig i overvægt. Jeg tvivler på, at du kan få din ekskone til at ændre på noget, og tvært imod er jeg bange for, at hvis du presser på, gør du ondt værre.

Ikke påtage sig en andens indre, kritiske stemme

Desuden: Når et menneske står i en indre konflikt, som fx: 'Jeg har lyst til, men jeg ved godt, at jeg ikke bør ...' eller: 'Dette er rigtigt at gøre, og dette er forkert, og jeg vil helst det forkerte ...' og tilsvarende, så er det en lettelse, hvis man kan få et andet menneske til at overtage den 'strenge', kritiske stemme.

Det kan lige her betyde, at hvis du påtager dig at være den, som er den 'strenge', som taler om din datters overvægt og ønsker livsstilsændring osv., så kan det være ganske bekvemt for din ekskone. Hun kan nemlig slippe for sin indre diskussion og sin indre bebrejdende stemme - den har du været så venlig at overtage. I stedet for at blive sur på sig selv, kan hun nu blive sur på dig - osv. Jeg er ret overbevist om, at det ikke vil fremme din sag. Lad endelig din datters mor beholde sin indre diskussion.

Så: Jeg kan kun foreslå dig at have tillid til, at du og din måde at leve på vil fremstå så attraktiv, at din datter vil vælge den - den dag, hvor hun er gammel og selvstændig nok til det. Samt indtil da, i al fredsommelighed, trække hende ad en sundere vej, når det viser sig muligt.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk