Vores dreng på 8 år har svært ved at falde i søvn

Vores dreng på 8 år har svært ved at falde i søvn

Hej Janne,

Vores dreng på 8 år, har rigtig svært ved at falde i søvn. Han er frisk om aftenen og kan ligge længe i sin seng og bare hygge sig. Kigge i bøger eller lign. Når så lyset bliver slukket, begynder han at kalde. Han er bange, vil have lyset tændt, eller døren åben. Vil have at min mand eller jeg er hos ham, nusser ham, eller bare er der. Han siger selv, at han ikke ved hvordan man falder i søvn. Han er meget visuel og har virkelig svært ved at lukke øjnene, de springer ligesom op igen. Han er bange for ikke at kunne kigge rundt i rummet.

Når vi er hos ham, går det lettere med at have øjnene lukkede, men det er stadig svært for ham. Hvis hans lillebror er faldet i søvn, får han lov til at rykke ind i vores seng, men selv hvis han falder i søvn i sin egen seng, vågner han hver nat og kalder på os og kommer ind i vores seng.

Han falder som regel først i søvn ml. kl. 21.30 og 22. I al den tid går vi frem og tilbage mellem værelset (på 1. sal) og stuen. Han siger også han ikke kan lide at være ovenpå, når vi ikke er der. Han kan heller ikke i dagtimerne lide selv at gå ovenpå, uden en af os er med.

Vi tager som regel ham og hans lillebror på 4 år op ved 19.30-20.00-tiden og så går der en halv til en hel time, med nattøj, tandbørstning og putningen. Lillebror på 4 kan godt selv falde i søvn, men begynder også nogle gange at overtage storebrors mønster, med at kalde på os, og sige han ikke kan sove.

Om morgenen bruger vi en halv times tid på at vække (fra 6.30-7), men når først vores dreng er vågen, virker han frisk. Han kan dog være meget følsom og hurtigt blive vred eller ked af det, og jeg tænker det kan hænge sammen med søvnen.

Vi har prøvet at sætte stille musik på om aftenen, strøget ham på kroppen, for at få ham til ro, lade ham ligge med lyset tændt, men intet virker. De sidste par dage siger han selv, "jeg kan jo ikke falde i søvn" og de sidste to morgener har han vågnet halvt op og sagt "jeg kan ikke sove", selvom han da har sovet en hel nat. Det er ligesom om, at de tanker sætter sig fast hos ham.

Vi har brug for hjælp til at finde et godt søvnmønster og selv få lidt voksetid om aftenen.

Håber du kan hjælpe os og vores dreng!

Med venlig hilsen


SVAR

Kære spørger,

jeg har i denne uge tilfældigvis modtaget et næsten tilsvarende spørgsmål fra forældrene til en dreng på 6 år, og jeg foreslår, at I også læser det.

Jeres dreng er et par år ældre, så vil jeg mener, at I kan have større krav til ham, end man kan have til en på 6 år. Jeg forstår dit brev sådan, at det ikke er noget nyt med jeres drengs søvnbesvær, og at det derfor nok ikke handler om nogen særlig begivenhed, som har gjort ham utryg.

Jeg må lige være sikker på følgende: Han sidder ikke foran en skærm indtil kort tid før, han skal i seng - vel? Det kan i al fald forstyrre søvnen. Et glas varm mælk med honning, et glas kamille- eller myntethe, en banan virker beroligende, så det kan fint være en del af sengelægningsritualet.

Psykologiske forskydninger

Der kan sagtens gøre sig det samme gældende, som jeg skriver om drengen på 6 i det andet svar: At soveproblemet bliver forstærket i nogle faser af hans psykologiske udvikling. Det er nogle underbevidste 'figurer', der skræmmer ham, og det vil de blive ved med at gøre, indtil han har fundet ud af at håndtere dem - åbenbart både om natten og om dagen. Det gælder derfor om at støtte den proces, og mit bedste bud er at få disse 'figurer' hentet frem i virkelighedens klare lys og kigget på dem her, hvor de ikke er farlige.

Hvis jeres dreng har onde drømme, så tal med ham om dem, som om det er en historie fra en bog eller film, han er i gang med at genfortælle. Stil logiske spørgsmål til de onde figurers handlinger, hensigter, metoder osv., og få jeres dreng til at overveje og svare.

Hans egne løsningsforslag

Bed ham komme med ideer til, hvad man/ han kan stille op for at klare de forskellige onde figurer. Hvis han er bange for noget konkret, tyve eller ildebrand, så må forslagene også være konkrete: lås på døren, røgalarmer, ildslukkere. Mens mere fantasifulde redskaber kan tages i brug, hvis han er bange for noget ondt af overnaturlig karakter: her kræves tryllestav, hvidløg & sølvkugler, magiske formularer ...

Samme teknik kan bruges i forhold til hans frygt for at gå alene op på 1. sal i dagtimerne. Det er hans egne svar, der kan være brugbare, ikke jeres, ligesom jeres forsikringer om, at der altså ikke er noget at være bange for ved at gå op på 1. sal, ikke rigtig hjælper noget.

Må selv tage ansvar

Han er 8 år og dermed gammel nok til selv at tage ansvar for både sin frygt og sin søvn - i al fald med en vis støtte fra sine forældre. Hvis ikke I allerede har talt med ham om det, så forklar ham, at alle mennesker har brug for at sove, ellers bliver vi skøre. Når han siger, at han ikke ved, hvordan man falder i søvn, så fortæl ham, at det er noget vrøvl. Det er ligesom at sige, at han ikke ved, hvordan han får sit hjerte til at banke. Man behøver ikke at vide, hvordan man falder i søvn. Det gør man bare - på et eller andet tidspunkt. Man kan slet ikke lade være! Det har naturen sørget for.

Nogle falder hurtigt i søvn, andre bruger lang tid, og jeres dreng må prøve at acceptere, at han åbenbart ikke hører til blandt dem, der lynhurtigt kan falde i søvn. Sådan er det for ham. Hvis ikke han kan lukke øjnene, når han ligger i sin seng om aftenen - ja, så må han lade være. Hvis han er bange, så må han overveje, om der er nogen realistisk grund til det, og er der ikke det, må han prøve at tale sig selv til rette. Eventuelt ved at bruge de redskaber, han han fundet frem til ved jeres hjælp. Han må selv være med til at tage ansvar for sin søvn - det er han gammel nok til, og det kan I tale med ham om.

Sovelamper og krav

Jeg foreslår, at I fx anskaffer jer nogle af den slags små sovelamper, man kan sætte i en stikkontakt. Hvis der er den slags svage lys både på børneværelset og på hele vejen hen til jeres soveværelse og ned til underetagen, hvor I er om aftenen, så kan han færdes uden at behøve at tænde skarpere lys.

Men jeg foreslår også, at I fortæller ham, at I har brug for jeres sparsomme voksentid om aftenen, og den må han ikke forstyrre - med mindre han er syg eller lignende. Han må blive liggende i sin seng, med åbne øjne, hvis han har lyst til det, når der er sagt godnat, men han må ikke kalde på jer eller gå ned til jer. I kan aftale, at I kigger op til ham en gang fx hvert kvarter, men ellers er han stor nok til selv at finde ud af at ligge i sin seng og prøve at falde i søvn. Det er først og fremmest hans eget ansvar at prøve at finde ud af at få sin nattesøvn.

Det gør ikke noget, at han forstår, at de færreste mennesker bare lige falder i søvn, når de lægger sig i sengen - eller at man godt kan være lidt bange, uden det betyder særlig meget. Så er man bare det. Det forsvinder igen på et tidspunkt, og der er jo ikke noget at være bange for. Det ved I som hans forældre. Hvis der var, ville I jo beskytte ham, ikke?

Det mønster, du beskriver, som han har lige nu, og som lillebror er ved at begynde at efterabe, er ikke konstruktivt. Det skal standses hurtigst muligt. Det hjælper jo heller ikke? Tvært om lyder det for mig, som om det gør tingene værre: far og mor bliver forstyrret om aftenen, og om natten har I ikke jeres seng i fred.

I kan vælge at placere en madras på gulvet i jeres soveværelse, hvor han kan have lov at komme og lægge sig, hvis han fx vågner efter et mareridt. Men ellers skal han blive inde hos sig selv. I har brug for jeres nattesøvn. Det er han gammel nok til at forstå.

Opsamling

Så: Prøv at tage håndfast fat om det, jeres dreng siger, han er bange for. Få ham til at kigge på det med sin logiske sans, og find frem til de beskyttende redskaber, de forskellige typer trusler kræver.

Tal med ham om, at en dreng på 8 år er så gammel, at han nu selv må være med til at løse sine problemer, og prøv sammen med ham at finde ud af, hvad han kan stille op med sit besvær med at falde i søvn - og med, at han er bange for noget. Spørg om morgenen til, hvordan det gik med hans bestræbelser aftenen før, og giv ham den anerkendelse, han fortjener, når der er noget, som er gået godt for ham.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard 

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk