Sidder min søn på 8 år for lang tid foran skærmen?

Sidder min søn på 8 år for lang tid foran skærmen?

Hej Janne,

Jeg har en søn på 8½, som er meget aktiv både i skolen og i fritiden. Det er for tiden meget populært blandt kammeraterne at spille iPad og Play Station, og så har han svømning og fodbold som fritidsinteresser ved siden af.

Jeg har lagt mærke til, at mens iPad-tiden var for lang, kunne han meget lettere blive sur og vred over små bagateller. Jeg synes, det er fornuftig med fast tid hertil. Jeg har så ikke tænkt på, at han også spiller eller ser fjernsyn inden sengetid, som han er meget glad for. Ups. En anden aktivitet ville nok være bedre eller?

Jeg mener, han skal have 10-11 timers søvn til hverdag.

Vi plejer gerne at være ok med, at han fredag og lørdag er lidt længere oppe, svarende til en time/ halvanden, så er det sengetid. Tandbørstningen vil vi gerne, at han gør en halv time før den fastsatte sengetid. Han plejer gerne at få et eller andet frugt inden sengetid.

Vh. Sanne


SVAR

Kære Sanne,

det er rigtigt, at 8 år gamle drenge i gennemsnit har brug for 10-11 timers søvn, men det kan variere, så jeg foreslår, at du bruger din søns humør og energi som målestok. Er han frisk og glad lørdag og søndag morgen? Virker han udhvilet og parat til at gå i gang med skoleugen mandag morgen? Hvis ikke, er det nok udsagn om, at han har brug for at sove lidt længere tid.

Skærmbrug kan forstyrre søvnen

Hvad angår det tidsrum, han tilbringer foran en skærm - iPad, tv, Play Station - har jeg to kommentarer. Den første er, at det er påvist, at det kunstige lys fra en skærm kan gøre det sværere at falde i søvn. På Aarhus.dk skriver man bl.a.:

'Brug af skærme i form af tv, computere, mobiltelefoner og tablets inden sengetid kan gøre det sværere at falde i søvn om aftenen. Ved brug af skærme udsættes man for kunstigt lys. Lys fra skærme undertrykker søvnhormonet melatonin, hvilket holder os kunstigt vågne. … Hvis der er problemer med at falde i søvn om aftenen, kan det være en idé at se på, om det måske kan skyldes brugen af elektronik i form af tv, computer, tablet eller mobiltelefon. Prøv jer frem og begræns brugen af skærme før sengetid. Har jeres barn et problem med at falde i søvn om aftenen, kan det anbefales at slukke for tv/computer 1 time før sengetid.'

Så - selv om du ikke skriver noget om, at din søn har svært ved at falde i søvn, er det måske en god ide at få ham til at slukke skærmene en time før, han skal sove.

Børn har brug for andet end at sidde foran en skærm

Min anden kommentar gælder det, din søn ikke foretager sig, når han sidder foran en skærm. Får han brugt sin krop i tilstrækkeligt omfang? Jeg kan jo læse, at han både spiller fodbold og svømmer, men mange børn anstrenger sig simpelthen for lidt fysisk - og det er til skade for dem. Og: bruger han sig selv tilstrækkeligt varieret? Det er muligt, han en gang, som voksen, vil specialisere sig og fx ende med at arbejde foran en computer dagen lang, men det er vigtigt for børn, at de har mange forskellige beskæftigelser. De skal meget gerne prøve sig selv af så bredt som muligt.

Det betyder, at de ud over - selvfølgelig! - at kunne bruge al nutidens elektroniske udstyr, også har gavn af at lege ude, at dyrke forskellige interesser, at folde sig ud på mange forskellige måder, at møde mange sider af verden. Det hjælper dem til at lære sig selv og deres egne muligheder bedre at kende, og vel i sidste ende til at blive bedre udrustet til at kunne skaffe sig et godt liv.

Find et passende skærm-tidsrum - og hold fast i det

Men den digitale verden er fristende, så børn har brug for deres forældre til at sætte grænser og sætte i gang. Jeg foreslår, at du giver din søn tilladelse til at iPad'e, spille og/ eller se tv så-og-så lang tid til hverdag, og måske lidt længere tid i weekenden. Beslut et tidsrum af en længde, som er passende for jer, og afvej hvor længe, han må 'skærme den' i forhold til, hvad han ellers gør med sin tid. Variation er kodeordet!

Videre foreslår jeg, at du er opmærksom på, om han får brugt sig selv, fysisk og mentalt, på så mange forskellige måder som muligt. I dag foregår en stor del af børns aktiviteter jo i skoletiden, så det er meget muligt, at han ikke har behov for mere aktivitet end den, han allerede har.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk