Vores dreng på 11 måneder vågner tidligere og tidligere om morgenen

Vores dreng på 11 måneder vågner tidligere og tidligere om morgenen

Hej Janne,

Jeg har siddet og læst dit råd mht sovevaner for små børn og håber, at du evt. kunne hjælpe os.

Vi har to børn, lille (dreng) A på 11 mdr. og store (pige) S på 4,5 år. S sover jo bare godt om natten, gerne 12 timer fra ca. 19.30-7/7.30 (hvis hun får lov).

A er en anden historie, og jeg synes det er noget rod. Han var i de første måneder af sit liv en værre natteroder (skulle have sut, skulle lægges ned, lå og snakkede i en time midt om natten), det er faktisk stoppet og vi skal ikke så tit ind til ham mere. Men han er vågnet tidligere og tidligere over den sidste måneds tid :/

Før sov han fra 19 - ca. 7, men det har ændret sig. Han går oftest i seng kl. 18.30 og vågner nu efterhånden ml. 5-6. Jeg tænker ikke, at han sover for meget om dagen (ca. 2½ time), men jeg ville da gerne ændre lidt på sovetiderne om natten. Jeg tager ham aldrig op før ved 7-tiden, for ikke at vække vores datter, som lige nu har en periode, hvor hun er meget bange og derfor har behov for at komme ind til os om natten og sove på en madras.

Om dagen har han som regel sovet, hans længste lur om formiddagen er på  ca. 1½ time. Så sover han ca 1 time om eftermiddagen, fra kl. 14.

Jeg ved ikke umiddelbart, hvad jeg skal gøre, håber du har en ide :)

Mvh hele A's familie, som gerne vil sove lidt længere ;)


SVAR

Kære A's familie,

mennesker har meget forskellige sovemønstre og sovebehov, som I jo allerede har erfaret med jeres to børn. I kan ikke regne med, at børnenes mønstre ligner hinanden, og det kan fx være, at jeres lille dreng har brug for forholdsvis mindre søvn end jeres datter. Det kan være, at han sover lettere end sin søster, eller at han er A-menneske og altid vil vågne tidligt, mens hun er B-menneske. Eller omvendt. Det kan I kun finde ud af ved at iagttage dem.

Et barn på 11 måneder har almindeligvis brug for 12-13 timers søvn i døgnet, mens mindre børn sover flere timer. Når jeg tæller de timer sammen, som du angiver, at jeres lille dreng nu sover, bliver det til 1-1½ time formiddag + 1 time eftermiddag + 11 timer om natten fra 18.30 til 5.30. I alt 13-13½ time, og det svarer sikkert meget godt til, hvad han har brug for lige nu. Jeg tror, at hans ændrede sovetid svarer til, at han er blevet lidt ældre - og at der derfor ikke er noget at gøre ved længden af hans søvn.

Flytte puttetidspunktet trinvis

Han har stadig brug for at få en lur både formiddag og eftermiddag, og det vil heller ikke ændre på hans søvn om natten, hvis I sprang en af lurene over. Jeg foreslår i stedet for, at I trinvis rykker det tidspunkt om aftenen, hvor jeres dreng bliver lagt i seng. Det nytter ikke at gøre det på én gang, for så vil han bare vågne på samme tidspunkt som før.

Ryk puttetidspunktet fx et kvarter og vent så nogle dage og se, om ikke det betyder, at han vågner lidt senere. Når han gør det, kan I skubbe endnu et kvarter, og blive ved med det, indtil han fx bliver puttet lidt før eller samtidig med jeres datter - som det nu passer jer.

I husker sikkert også, fra da jeres datter var yngre, at børns søvn kan variere. I en periode sover de stabilt, i den næste er de urolige og vågner en del. Det svarer sandsynligvis alt sammen til faser i deres udvikling, og det vigtige er, hvordan far og mor tager det. Helst helt roligt! Også selv om det forstyrrer jer. Børn er jo ikke robotter, og de er heller ikke ude på at genere nogen.

Jeg er i øvrigt imponeret over, at han åbenbart ligger roligt i sin seng fra han vågner helt til klokken 7, hvor du tager ham op. Det er der ikke mange 11 måneder gamle børn, der kan eller vil.

Venlig hilsen
Janne Hejgaard

Mejeriernes Skolemælksordning | Agro Food Park 13 | DK-8200 Århus N | Tlf 8731 2140 | Fax 8731 2001 | skolemaelk@mejeri.dk